Rivaler inför lördagens tungviktsmöte
Milan tar emot Juventus på Giuseppe Meazza i ett klassiskt möte.

Rivaler inför lördagens tungviktsmöte

San Siro inbjuder på lördagkvällen in till match mellan Milan och Juventus, klubbarna med näst flest respektive flest ligatitlar i landet. Vi kollar läget inför matchen med Milan-redaktionens Fredrik Alfredsson och Juve-redaktionen Mikael Pettersson.

- Vad talar för ditt lag?
Fredrik: Just det faktumet att det är en stormatch. Milan har de senaste säsongerna haft en tendens att kunna spela riktigt dålig fotboll mot de mindre lagen, minns till exempel höstens hemmaförlust mot Empoli. Men när det har vankats matcher av den här digniteten har de rutinerade spelarna som Seedorf, Gattuso, Pirlo med flera för vana att höja sig ett par snäpp. Tror att de kommer att göra det även den här gången. Dessutom är Juventus verkligen ett hatlag om man nu ska säga så och jag tror att samtliga Milanspelare verkligen är beredda att offra allt för att vinna lördagens drabbning. Hemmaplan är förstås också en fördel, ett kokande San Siro som suktar efter att besegra rivalerna kommer att bära fram de rödsvarta. Ytterligare en faktor som talar för oss är Milan i mina ögon har ett bättre lag än Juventus, trots tabellen i nuläget. Får de allt att stämma så finns det mer skicklighet hos Rossoneri än hos Den gamla damen. Det är min åsikt, även om samtliga säkerligen inte delar den.

Mikael: Förberedelsetiden, San Siro-spöket och god form. Till att börja med har Juve kunnat ladda upp under hela veckan med fokus på tungviktsmötet medan Milan bränt energi i Champions League. För det andra har de rödsvarta som enda lag i Serie A inte vunnit på hemmagräs den här säsongen. Vidare kommer Juve till Milano stärkta av en formidabel insats mot Palermo.

- Vad talar emot ditt lag?
Fredrik: Att Juventus är Juventus. De är aldrig lätta att möta och kommer förstås på samma sätt som Milan att göra allt för att besegra en av sina värsta rivaler. Får även säga emot mig själv en aning, bortaplan kan väga över under matchens gång till att bli en fördel för Bianconeri. Skulle Milanspelet låsa sig och publiken börja bli otålig har Juventus ett mycket bra läge att kunna ligga på försvar, tvinga Milan att anfalla och slå till med vassa kontringar. Ett annat plus för gästerna är förstås Buffon i målet. Världens bästa burväktare kan mycket väl komma att spela en avgörande roll för sitt lag ytterligare en gång. 

Mikael: Det som talar för Juve kan delvis också tala emot laget. Hybris är lika med reality check. Är man övermodiga efter 5-0-demoleringen lär man få ett snabbt uppvaknande. Milan har en högstanivå som få andra lag i Europa kan matcha och i möten med nerv levererar man ofta skoningslöst. Inför ett massivt hemmastöd (inga bortasupportrar) kommer Milan att göra allt för att bryta den usla trenden på San Siro.

- Vad är viktigast, att ni vinner eller att de förlorar?
Fredrik: Att vi vinner, helt klart. Framförallt för tabelläget är en seger oerhört viktig. Poängen gläds jag vid en seger mer åt än skadeglädjen över att motståndarna har förlust, speciellt nu när det i det närmaste är ett måste med seger för att Milan ska kunna klättra och hänga på någorlunda i tabellen. Givetvis är det skönt att rivalerna förlorar men det är stoltheten i att själv ha vunnit som gläder mig mest. 

Mikael: Det ena ger det andra. En vinst befäster Juves topplacering i tabellen samtidigt som Milan hålls borta från CL-platserna.
Sett ur ett annat perspektiv: Om vi leker med tanken att det är den sista omgången i Serie A. Juve har inget att spela för mer än äran. Lo Scudetto står på spel mellan AlbinoLeffe och rivalen Milan. En förlust innebär att de rödsvarta går miste om titeln. I det läget hade skadeglädjen över Milans kraschade ligadröm varit oändligt mycket större än Juves seger. Jag övertygad om att de flesta supportrar resonerar likadant.

- Vilket tidigare möte mellan klubbarna minns du?
Fredrik: Är dålig på att minnas exakta detaljer från tidigare matcher, sär dem därför gärna flera gånger för att hålla känslan och minnena vid liv. Men förutom Champions League-finalen 2003 (som förstås är given att minnas) så minns jag särskilt 3-1-segern för Milan under guldsäsongen 2003/2004. Shevchenko gav Milan ledningen och därefter klev Seedorf fram (som så ofta när det gäller som mest) och med två mål sköt han Rossoneri till en 3-0-ledning. Att Ferrara reducerade och att Juve tryckte på i slutet spelade ingen roll, Milan höll undan och tog en mycket imponerande seger i Turin. Ska jag plocka fram ett negativt minne blir det från CL-guldsäsongen 02/03 då Juventus på ett briljant sätt (måste erkännas) visade prov på hur kontringsspel ska utföras. Vid ställningen 1-0 i svartvit favör minns jag att Rossoneri hade en hörna, bollen hamnade hos Pirlo utanför straffområdet som valde att dribbla, ett ödesdigert val med facit i hand. Den då inte alls lika slipade "Il Genio" blev av med bollen och sedan gick det fort. På bara några få sekunder hade Juventus vänt spelet och ingen mindre än Thuram kommit farande som ett expresståg och placerat in tvåan bakom Dida. Pirlo satte sedan 2-1 på straff men närmare än så kom vi inte.

Mikael: Datumet som majoriteten av juventini återvänder till är 6/4 1997. Milan-Juve 1-6. En brutal uppvisning i effektivitet. På bänken en oövervinnlig cigarillrökande Marcello Lippi med en karisma som får José Mourinho att blekna i jämförelse. I mål en fyrkantig men pantersmidig Angelo Peruzzi, i backlinjen försvarsgeneralen Ciro Ferrara, på mittfältet en av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare, Zinedine Zidane, och på topp målmonstret "Bobo" Vieri. För att nämna några. Heller icke att förglömma: de klassiska Kappa-tröjorna med Sony MiniDisc-tryck.

- En särskild spelare att hålla ögonen på?
Fredrik: Hos oss säger jag Kakà, inget oväntat val kanske. Guldbollenfavoriten brukar kunna kliva fram i stormötena (minns Champions League i våras) och han kommer att vara en nyckel till framgång i morgondagens prestigefight. Juventus kommer garanterat att göra det svårt för honom, ligga tätt och skava hälsenor. Men då är det upp till "Ricky" att visa vilken stor spelare han är. Jag tror att han klarar av det på bästa sätt och att han kommer att vara en av dem som leder oss till segern. 

Mikael: David Trezeguet. Definitivt ingen spelare att hålla ögonen på hela tiden, men ge honom minsta svängrum i straffområdet och bollen ligger i nätmaskorna sekunden senare. Fransosen är enligt egen utsago i sitt livs form. Vi andra kan bara hålla med.

- Hur firar du en vinst?
Fredrik: Brukar sällan fira på något speciellt sätt. Tycker bara det är oerhört skönt att kunna sätta sig och varna ner efter en nervös match. En seger ger en underbar känsla i kroppen, den känslan räcker gott och väl för min del efter en match. Gå ut och fira med alkoholdrickande och skrålande har faktiskt inte fallit mig i smaken. I stället sitter jag gärna ner i lugn och ro och bara njuter av segern. Kanske blir ett samtal till pappa där hemma i Smålandsskogarna för att diskutera matchen också. 

Mikael: Det finns ett antal italienska restauranger att välja bland i Stockholm. Brolins ställe går dock bort, där får man väl bara skåla i hallonsaft? Eller vann han i länsrätten? Hur som helst, sånt är svårt att veta på förhand. Vi får se...

- Och hur bearbetar du en förlust?
Fredrik: På ungefär samma sätt. Mer tveksamt dock om far min får ett samtal om vi har förlorat, då är man inte så pratglad. Men i övrigt blir det samma ritual: ta det lugnt, varva ner, försöka smälta intrycken, orka ta sig tid att skriva matchrapporten (som fallit på min lott den här gången). Efter en förlust är det skönt att vara själv tycker jag, då blir man gärna av med polarna som man har sett matchen med och får tid att på egen hand bearbeta besvikelsen. Är humöret riktigt uselt kan det hända att något åker i golvet för att få ut aggressionerna, men förhoppningsvis stannar det vid ett antal icke-tryckbara ord under matchens gång. 

Mikael: Genom att påminna mig själv om den situation Juve befann sig i för ett år sedan och var man är nu. Som natt och dag. Det är på den här scenen mot lag som Milan vi hör hemma. Visst var det kul att kunna bidra till att lag som Frosinone slog kassarekord från biljettförsäljningen men nån måtta får det vara. Damen är tillbaka.

- Hur ser du matchen?
Fredrik: Här hemma med ett gäng kompisar. O'learys och liknande ställen är inget vi dras till, skönare att se fotboll i hemmamiljön med en kopp kaffe nära till hands och lite lugnare omgivning. Kan till och med föredra att se matcher helt själv just för att man då koncentrerar sig till 100 % på vad som händer på skärmen framför en och inte störs av någonting runt omkring. 

Mikael: På hög volym hemma. I vår förhoppningsvis på plats.

- Slutresultat?
Fredrik: 2-1 till Milan är mitt tips. Gilardino och Kakà finner nätet varsin gång för vår del. Tror att Milan kommer att föra spelet och utnyttja den individuella skicklighet som många av spelarna faktiskt besitter på ett bättre sätt än vad Juventus kommer att lyckas med.

Mikael: Jag förväntar mig att spelarna visar vördnad inför tioårsjubileet och vinner med tennissiffror. 



Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2007-11-30 18:20:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)