Inför VM 2007: Fakta om FIFA Club World Cup Japan 2007
Med bara några dagar kvar innan Milan spelar sin första match får ni här chansen att bättra på era kunskaper om turneringens historia, om städerna och om arenorna.
FIFA Club World Cup har som bekant ersatt den gamla klassiska Intercontinental Cup, som spelades mellan de Sydamerikanska mästarna (vinnarna av Copa Libertadores) och de Europeiska mästarna (vinnarna av Europacupen/Champions League).
Förklaringen till att det tidigare bara spelades en final mellan Europa och Sydamerika är ganska logisk. De båda var de två överlägset bästa kontinenterna, rent fotbollsmässigt. Resten av världen har alltid legat för långt efter – fram tills 2005, då FIFA ansåg att tiden var mogen för att även ta in de resterande kontinenterna och på så sätt få till ett riktigt VM.
FIFA Club World Cup spelas i år för fjärde gången. Första gången den spelades var år 2000, i Brasilien. Då var den inte en ersättare för det gamla formatet utan mer som ett försök till ett nytt format. Åtta lag fick delta, däribland Real Madrid och Manchester United som representerade Europa.
Turneringen bestod av ett gruppspel bestående av två grupper, en final och en match om tredjepris. Världsmästare blev Corinthians från Brasilien som vann finalen över Vasco da Gama. Noterbart är att Real Madrid kom fyra och att Manchester United åkte ut redan i gruppspelet.
Försöket till ett klubblags-VM blev hårt kritiserat, bland annat därför att det tog för lång tid, samt att den spelades i Brasilien mitt under deras sommar (januari år 2000). Projektet lades på is och det gamla formatet – Intercontinental Cup – spelades som vanligt i december, i Japan.
Men Blatter och de övriga i FIFA tyckte att idén om ett VM för klubblag var alldeles för bra för att skrotas. Därför fick FIFA Club World Cup år 2005 istället bli en ersättare för Intercontinental Cup. Sex lag deltog (Sydney fick tillhöra Asien) år 2005 – Liverpool representerade Europa. Sao Paolo, anförda av bland annat en het Amoroso, vann turneringen efter att ha slagit Liverpool med 1-0 i finalen.
Förra året representerade Barcelona Europa, men även Barca fick se sig slagna i finalen, den här gången av Internacional med en viss Alexandre Pato i startelvan. Noterbart är att Pato blev den yngste målskytten någonsin i FIFAs turneringar då han gjorde mål i semifinalen, tre månader efter att han hade fyllt 17 år.
Noterbart är att Brasilien har vunnit FIFA Club World Cup alla gånger turneringen spelats hittills. Men i år blir det ändring på det – inte bara därför att Milan är med, men mest därför att Boca Juniors, som enda lag, representerar Sydamerika.
***
I år deltar följande lag:
Boca Juniors från Argentina, Sepahan från Iran, Etoile Sportive du Sahel från Tunisien, Urawa Red Diamonds från Japan, Pachuca från Mexico, Waitakere United från Nya Zeeland och AC Milan från Italien.
***
Sepahan slog Waitakere United med 3-1 i kvalet till kvartsfinalen i fredags. Men i dagens kvartsfinal mot Urawa Red Diamonds blev det förlust med 3-1 för Sepahan, vilket betyder att japanerna avancerar till torsdagens semifinal mot Milan.
Etoile Sportive du Sahel vann mot Pachuca med 1-0 i kvartsfinalen i söndags. De möter därför Boca Juniors i den första semifinalen på onsdag. Matchen om tredjepris och finalen, spelas på söndag (16/12).
***
Turneringen spelas i tre städer: Toyota City, Tokyo och Yokohama
Toyota City – staden med den uppenbarliga kopplingen till en viss biltillverkare – hette tidigare Koromo. Det var en sliten stad med få invånare. Men trenden vände när biltillverkaren Toyota bestämde sig för att bygga fabriker i staden. Invånarantalet ökade kraftigt och den anses idag vara framtidens stad.
Idag bor där cirka 350 000 invånare, vilket är 25 gånger fler än vad invånarantalet var år 1930. 1959 döptes staden om till Toyota City. År 2001 byggdes arenan med det självklara namnet – Toyota Stadium – som en del av stadens 50 års firande. Den var med som en av arenorna inför VM 2002, men den ströks i sista stund (snacka om hård konkurrens!).
Arenan tar 45 000 åskådare och den har ett tak som kan stängas. Hemmalaget heter Nagoya Grampus Eight. Kvartsfinalen mellan Sepahan och Urawa Red Diamonds (10/12) spelades på Toyota Stadium.
Tokyo har 12 miljoner invånare vilket gör det till en av världens mest befolkade storstäder. 1860 blev det Japans huvudstad då den ersatte Kyoto. Stadens arena heter National Stadium och det var den tidigare finalarenan för Intercontinental Cup. Arenan tar 60 000 åskådare. I år spelas tre matcher på arenan: kvalet till kvartsfinalen, kvartsfinalen och semifinalen mellan Boca Juniors och Etoile Sportive du Sahel (12/12).
Yokohama är Japans andra största stad med 3,4 miljoner invånare. Staden är känd för den speciella arkitekturen och det är en av Japans viktigaste städer, bara en halvtimme ifrån huvudstaden Tokyo. Stadens arena heter International Stadium Yokohama. Arenan blev klar 1997 och den tar 72 370 åskådare. Det är Japans största arena och det var där Ronaldo sköt VM-guldet till Brasilien med sina två mål mot Tyskland i VM-finalen 2002.
I år spelas Milans semifinal mot Urawa Red Diamonds (13/12), matchen om tredjepris (16/12) och finalen (16/12) på arenan. Noterbart är att det kommer att spelas två matcher på en dag (16/12), på samma arena (!).
_______________________________________________________
Källa: fifa.com