16^ Missar, svett och tårar
Ingen personifierar den italienska passionen för fotboll på samma sätt som Cassano

16^ Missar, svett och tårar

Fiorentina misslyckades åter med att vinna. Roma tappade mark för andra helgen i rad. Cagliari och Reggina fast i botten och Inters segertåg bara fortsätter.

Milan vann VM för klubblag efter att ganska enkelt ha slagit Boca Juniors. Att Milan var i Japan för att spela boll gjorde även att Livorno fick spelledigt denna helg. Milan ligger på tolfte plats med 18 inspelade poäng, men då har laget bara spelat tretton matcher och inte sexton som de flesta andra har gjort.

Till de spelade matcherna.

Catania tog en fin hemmaseger mot Udinese i den tidiga lördagsmatchen efter ett tidigt och ett sent mål av Giuseppe Mascara, det sista ur misstänkt offsideposition. Catania befäster sin plats i mitten medan Udinese tappade viktiga poäng i jakten på Champions League. Frågan är dock om laget kommer orka ända fram till slut när Milan och Fiorentina får upp ångan, även Palermo ligger där och utmanar. 

* * *

Senare på kvällen gästades Lazio av Juventus i Rom och det blev en målrik historia. 

Juve tog ledningen efter ”mål” av Trezeguet. Hade det varit typ Chiellini som Salihamdzic skjutit på kan ni ge er fan på att bollen hade studsat antingen över målet, eller träffat smalbenet och ut. Att Trezugets fot, medvetet eller omedvetet, styrde bollen i mål har varken med slumpen eller turen att göra – det har med en skyttekungs obeskrivliga sinne för mål att göra. Det är som att en fe svept sitt trollspö över några få med formeln ”förutom en bra fotbollsspelare, även ett sinne för mål som de flesta andra konkurrenter saknar”. Förutom Trezeguet kan vi misstänka att den goda fen även gjorde liknande hembesök hos van Nistelrooy, Drogba, Crespo och Julio Cruz.

Goran Pandev kvitterade innan Alessandro Del Piero åter gav Juve ledningen efter ett sånt där mål där man tycker att målvakten lika gärna kunde ställa sig i bortre hörnet och vänta på bollen. Givetvis skjuter Del Piero högt nästa gång han får samma läge. Framspelningen av Cristiano Zanetti var ett riktigt mästerverk. Jag har alltid undrat varför Inter gjorde sig av med honom, speciellt som vi idag ser Oliver Dacourt i dagens Inter som knappast kan anses avsevärt mycket bättre. Zanetti gjorde alltid ett gediget arbete i Inter och jag tycker det var märkligt att man inte behöll honom, men uppenbarligen ingick han inte i Mancinis framtidsplaner. Goran Pandev gjorde sitt andra mål för kvällen bakom en argsint Buffon men Lazio varken orkade eller hann kvittera. De ljusblåa ligger förvisso bara tre poäng över nedflyttningsstrecket nu men jag har svårt och tro att man kommer att ligga där när säsongen är slut. Det tuffa matchandet i Champions League under hösten tog nog ut sin rätt på Delio Rossis manskap. Säkerligen går det bättre för Lazio i vår. 

* * *

Palermo reste till Bergamo för möte med Atalanta i ett möte strax under toppen. Edinson Cavani nickade in två mål för bortalaget men fick se det ena avblåst för offside. Nygamle tränaren Francesco Guidolin fick sedan se Miccoli stå för en jättemiss, eller om vi ska vara helt rättvisa en fantastisk räddning av Coppola. Miccoli lär dock förbanna sitt öde att han inte tog tillvara den chansen. Palermos anfallspar är ett av seriens intressantaste och Amauri hamnade i målprotokollet i den andra halvleken, liksom sin namne från Atalanta. Både Palermo men framför allt Atalanta har gjort fina höstsäsonger. Palermo kanske kan utmana om en plats bakom topp fyra, Atalanta lär nog inte komma mycket högre än vad de ligger nu. 

* * *

I den nedre delen av tabellen såg Empoli ut att gå mot hemmaseger men ett sent kvitteringsmål av Masiello gjorde att Genoa snodde med sin en poäng hem från Carlo Castellani. Två av seriens mindre glamorösa lag lär även fortsättningsvis få kriga för poängen. Nykomlingen Genoa tar emot Parma i nästa omgång medan Empoli reser till Udine för match mot Udinese. 

* * *

”Varannan – vecka - laget” Parma hade inga problem med att avfärda Reggina som delar sistaplatsen med Cagliari. Den en gång i tiden så lovande Bernardo Corradi inledde målskyttet på Ennio Tardini. Luca Bucci is still going strong och stod hela matchen för Parma, imponerande. Den gamla Helsingborgspelaren McDonald Mariga fick dock ingen speltid alls. Hur Reggina ska vända på sin negativa trend till våren är en gåta. Laget har vunnit en match i år och endast gjort nio mål – ohyggligt svagt. 

* * *

Veckans snackis utspelade sig på Luigi Ferraris i Genua där Fiorentina gästade Sampdoria. Två forna landslagsstjärnor kramade om varandra innan match, Vieri och Cassano. I hemmalaget var nämnde Cassano het och stod för både mål och framspelning. Att han sedan blev varnad för protest och därmed missar nästa veckas bortamatch mot Roma var en stor besvikelse som han tog väldigt hårt. Tårarna flödade i takt med okvädningsorden men mest besviken var nog vår käre Antonio på sig själv. Synd dock för alla som hade sett fram emot att se honom tillbaka på Olympiastadion. Hur hade reaktionerna varit? Hur hade han blivit bemött av fansen och de gamla lagkamraterna?

Fiorentina stod för de flesta målchanserna och Donadels sträcka vrist gav laget ledningen med 2-1 i den andra halvleken. Cassano nickade dock in kvitteringen tolv minuter senare och Fiorentina vann inte den här söndagen heller. Vi får gå tillbaka till den elfte omgången i början av november för att hitta den senaste segern för Prandelli och compani. Nästa vecka väntar bottenlaget Cagliari och om inte Fiorentina vinner där vet jag inte vilket lag de ska lyckas besegra. Juluppehållet blir nog väldigt välkommet i Florens. 

* * *

Siena tog emot Napoli och tog ledningen på hörna efter dryga timmen spelad. Gästerna var ofina nog att kvittera minuten senare och matchen slutade 1-1. Napoli har gått över förväntan under hösten och ligger på en fin sjundeplats före Sampdoria, Milan och Lazio. Siena däremot får kämpa för att undvika nedflyttning. 

* * *

Torino och Roma spelade omgångens enda 0-0match, men matchen var allt annat än händelsefattig. Roma kryssade för andra matchen i rad och har tappat fyra poäng till Inter de senaste två omgångarna. Laget var dock riktigt illa ute vid flera tillfällen och om Miccoli stod för en jättemiss i Bergamo var det ändå ingenting mot Torino. Bollen kom rullandes mot bortre stolpen och hade passerat målvakten och alla romaförsvarare, men Rosina och Di Michele kunde inte komma överens om vem som skulle få äran att bredsida in den i öppet mål. Resultatet blev att båda två hjälptes åt att skjuta stolpe ut. Där har vi nog säsongens miss.

Även Bjelanovic ville ansluta till skaran av anfallare som missade och hade ett kanonläge samt en nick i ribban. Doni i romamålet hade en riktigt svettig eftermiddag och Walter Novellino lär nog beordra avslutningsövningar i veckan. Novellino var för övrigt upprörd i slutet och visades rött kort. Ännu upprördare var hela Romalaget efter att Vucinic gjorts omkull i straffområdet utan att domaren blåst straff. Comotto fick även han rött kort i den 90:e minuten efter att bryskt ha knuffat omkull Mancini som eventuellt hade fått ett friläge annars.

Roma spottade upp sig något mot slutet men den händelserika matchen förblev mållös. Totti saknades återigen men lär förhoppningsvis vara tillbaka helt återställd efter jul. 

* * *

Kvällsmatchen spelades mellan Cagliari och Inter och blev en ganska trist historia. Julio Cruz gav bortalaget ledningen i den 56:e minuten efter ett läskigt välplacerat skott och Suazo som var tillbaka på sin gamla hemmaarena avgjorde den sömniga tillställningen i den 79:e minuten. Inga glädjescener från Suazo som faktiskt fick spridda applåder när han byttes ut i slutet. Inter är äckligt stabila och tappar inte poäng. Man vinner även när man inte spelar bra och har många olika målskyttar i laget. Den enda som det gått lite trögt för under hösten är Hernan Crespo. Det vill sig inte riktigt för argentinaren. Det har ryktats om en flytt hem till sin gamla argentinska klubb River Plate, något som Crespo själv dock bestämt förnekat. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan det lossnar igen för den gode Hernan.

Mycket mer går egentligen inte att säga om själva matchen. Inter kontrollerade den utan att skapa särskilt mycket chanser. Cagliari går en tuff vår till mötes.

En annan sak som däremot går att snappa upp när det gäller Inter är att Javier Zanetti är nominerad på UEFA:s hemsida som en kandidat till årets högerback. Jag förstår mig verkligen inte på dessa förbund och deras listor. Här har Zanetti varit strålande och ränt upp och ned på sin högerkant i evigheter utan att bli nominerad. Sedan när han de två senaste säsongerna gått upp på mittfältet – då blir han plötsligt nominerad som bästa högerback. Tittar gubbarna på FIFA och UEFA ens på fotbollen som spelas idag, eller är det vad man presterade för några år sedan som räknas? Jag ska inte ens nämna listan som FIFA släppte tidigare i höstas…

Resultaten i sin helhet:
Catania – Udinese 2-0
Lazio – Juventus 2-3
Atalanta – Palermo 1-3
Empoli – Genua 1-1
Parma – Reggina 3-0
Sampdoria – Fiorentina 2-2
Siena – Napoli 1-1
Torino – Roma 0-0
Cagliari – Inter 0-2

Omgångens mål:
Del Pieros andra mot Lazio. Inte bara för det vackra avslutet utan även för den briljanta framspelningen av Cristiano Zanetti.

Omgångens miss:
Rosina och Di Micheles för Torino. Den blir bara roligare för varje gång man ser den.

Omgångens spelare:
Antonio Cassano. Det är något speciellt med den mannen. Även om han skulle vakna en morgon och anstränga sig för att inte göra något väsen av sig skulle han förmodligen misslyckas. Han har en speciell typ av aura runt sig som är charmerande och härlig. En gång i tiden, för inte alltför många år sedan, var han dessutom Italiens kanske mest lovande anfallare. Målskytt och framspelare i helgen. Missar tyvärr matchen mot Roma nästa helg.

Nästa vecka spelas sista omgången innan julledigheten. Veckans match blir naturligtvis Slaget om Madonnan i Milano, Inter – Milan.

Oscar Lindgrenlindgrenortiz2007-12-17 11:26:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)