2016-05-23 02:00

Pittsburgh - Tampa Bay
3 - 4

Cagliari - Napoli 2-1: Säsongens vändning
Daniele Conti har gjort en del viktiga mål för Cagliari under åren. Den här gången kom den på nick.

Sant’Elia hamnade i totalt chocktillstånd när Daniele Conti i den 95:e minuten ordnade segermålet. Två minuter tidigare hade Cagliari inte ens gjort mål på över 400 spelade minuter.

Davide Ballardini såg ut som den italienska fotbollens mest dödsför-dömde man när klockan hade passerat 90 minuter på Sant’Elia. Sedan han tagit över Cagliari som säsongens tredje tränare i klubben hade han sett sitt lag förlora med 0-1 mot Udinese, 0-4 mot Sampdoria, 0-2 mot Reggina, och nu 0-1 mot Napoli. Laget hade sedan hans föregångare Nedo Sonettis sista match precis innan juluppehållet inte nätat i ligan på 355 minuter (!), 445 minuter räknat med cupmatchen mot Sampdoria.

Då kom 1-1 i den tredje övertids-minuten. Knappt hade han hämtat andan innan hans mannar gav honom ännu en gåva, hans första seger med Cagliari efter elva försök (nio matcher från en tidigare sejour). Den värsta vändningen i årets Serie A var ett faktum.

För sig själva fick spelarna smaka på seger i ligan för första gången på nästan fyra månader, efter tre oavgjorda och tio förluster.

I enlighet med snacket innan fick Larrivey starta matchen. Mer överraskande var Foggias frånvaro i startelvan. Det blev en tremannakedja där Larrivey fick sällskap av Jeda och Acquafresca.

Matchen startade i högt tempo och glädjande nog var Sant’Elia mer befolkat än på väldigt länge. Antalet målchanser däremot blev inte lika många.

I den elfte minuten kunde den första ha kommit sedan Biondini hittat Acquafresca med en lyftning, men det blåstes felaktigt av för offside.

Efter halvtimmes spel fick Napolis Zalayeta ett bra läge men markskottet gick rakt på Storari och vållade inga större bekymmer.

Värre blev det några minuter senare när halvlekens bästa möjlighet fick ut det bästa av Storari. Hamsik drog elegant förbi Cagliariförsvarare, spelade Lavezzi och fick sedan bollen tillbaka in framför mål, och gjorde allt rätt i avslutet, men Storaris fotparad räddade hemmalaget.

Innan paus kunde Jeda noteras för en halvvolley som gick metern utanför, och Contis framspel till Acquafresca kunde ha gett ledningen, om den senare hunnit få till avslutet från bättre vinkel.

Andra halvlek startade lika piggt, med en knapp fördel för Napoli.

Efter drygt tio minuter fick Foggia komma in på plan för att möta laget som han egentligen skulle vilja spela för. Inget bättre sätt att få det igenom än att sänka dem.

Tyvärr fick han inte röra bollen innan gästerna tog ledningen. Lavezzi spelade fram uruguayaren Bogliacino som förlängde snett in mot Hamsik, som kunde trycka in bollen i öppet mål.

Foggia var inte lika strålande som han var i början av säsongen, men hans inhopp var tillräckligt bra för att sätta igång hela lagets anfallsspel. Davide Ballardini kan inte anklagas för att agera passivt. När han hamnar i underläge gör han ändringar snabbt, och så blev det även idag. Inom tre minuter efter baklägesmålet gjorde han två byten, först Larrivey ut mot Fini, och sedan den tröttkörde Biondini ut mot Matri.

Tio minuter senare skarvade Matri en långboll vidare till Jeda, som gjorde allt rätt i att ta sig förbi sin man med ett steg och avsluta hårt och bestämt. Enda felet var placeringen; bollen hamnade upp på den södra curvan.

Minuten senare blev hemmaspelarna tokiga sedan de blivit berövade på en solklar straff, sedan Zalayeta stoppat bollen med armen på en hörna. Till deras tröst fanns det inga garantier att bollen skulle ha hamnat i mål annars.

I den 76:e minuten kom ännu en lyftning in i straffområdet, där Jeda nickpassade till Foggia som stod för en läcker cykelspark. Inte alltför farligt för Gianello i Napolimålet.

82 spelade minuter och Foggia skjuter ett lågt skott strax utanför Gianellos vänstra stolpe, sedan Finis farliga volley innan blockerats av Napoliförsvaret.

Två minuter senare kom den riktigt svidande chansen för Cagliari. Fini fick bollen knappt tio meter utanför straffområdet och drämde till bollen, som via styrning steg innåt bakom en överspelad Gianello och träffade ribbans insida, innan den på nedstudset tillbaka var nära att träffa målvakten, vilket troligen resulterat i mål.

I nästa anfall slog Agostini ett inlägg vänsterifrån, som nickades vidare av Conti mot Fini, som från dålig vinkel valde det klokare alternativet att klacka bakåt mot Foggia, vars avslut ledde till hörna.

I den nittionde minuten tvingades Gianello att styra bollen upp mot ribban på Foggias avslut. Det verkade inte gå att göra mål.

Under dessa sista tio minuter påminde matchen en del om 0-1-förlusten mot Udinese för två veckor sedan. Cagliari hade skapat ett tryck mot motståndarna i slutskedet, men det verkade vara för sent.

Men domare Banti hade lagt till fyra övertidsminuter. Det skulle räcka till mycket.

I den tredje övertidsminuten fick Jeda bollen utanför straff-området, och fick iväg ett bra skott. Gianello räddade men bollen rullade rakt ut, och då klev Matri fram och placerade bollen iskallt i mål. Sant’Elia var i gungning. En poäng efter den brutala misären de senaste månaderna var alltid något. Ett mål var något.

Men spelarna gjorde det kloka i att i alla fall göra sitt bästa för att få till en sista chans på den minut som återstod. Jakten ledde till frispark ca 25 meter från målet. Foggias inåtskruv från vänster hittade en framrusande Conti, som med bakhuvet kunde skarva bollen in i mål. Euforin spred sig överallt på arenan; från curvan, till VIP-sektionen, till spelarbänken.

Cagliari befinner sig fortfarande i en brant uppförsbacke. Det krävs en riktig bragd för att undvika nedflyttning. Men kanske kommer detta att lyfta självförtroendet så att spänningen hålls igång ett tag till. Nu väntar Juventus…