2017-02-26 12:30

Go Ahead Eagles - Vitesse
1 - 3

Cagliari – Genoa 2-1: Acquafrescas 1,5 mål avgjorde

Det blev den andra raka segern på hemmaplan för Cagliari, efter att Robert Acquafresca besvarat Ballardinis förtroende med att vända matchen i första halvlek. Hur viktig segern är beror lite på hur det blir med de där tre minuspoängen…

Cagliari vann för andra helgen i rad på Sant’Elia utan att egentligen imponera i offensiven. Hade det inte varit för poängavdragen från fredags hade man nu etablerat kontakt med de andra bottenkonkurrenterna, även om jumboplatsen är ett faktum oavsett.

Ballardini gjorde fler förändingar än vad som var väntat, och spelade för en gångs skull med 4-4-2. Canini, Cossu och Acquafresca var de som något överraskande fick starta matchen.

Det borde ha blivit en hemmaledning redan i fjärde minuten. Cossu fick en riktigt bra träff på skruvad frispark vänsterifrån, som Rubinho fick anstränga sig till det yttersta för att rädda vid krysset. På returen hade således Acquafresca öppet mål, men fick inte bra träff på den studsande bollen, och den hamnade långt över. Rubinho fick sig ett törn i samband med räddningen, då han råka stöta emot stolpen, men kunde fortsätta att spela.

Genoa uppvisade ett tekniskt och variationsrik anfallsspel som man sällan skådar hos bortalagen på Sant’Elia. Den första målchansen kom efter 13 minuter, när skyttekungen Borriello fick iväg ett skott strax utanför straffområdet. Storari fick slänga sig för att rädda till hörna.

Dock var Storari inte lika vaken på hörnan, som gick förbi honom och Genoas De Rosa hade chansen att nicka in i öppet mål, men inlägget var aningen för högt även för honom, och nicken blev inte lyckad.

Det blev ändå ett ledningsmål för bortalaget två minuter senare. Genoas respektlösa anfallsspel innebar att fem man befann sig omkring straffområdet, när Alessandro Lucarelli spelade Fabiano ut till vänster, drev själv framåt och kunde därmed nicka in bollen i Storaris högra lucka, sedan bollen skickats tillbaka inåt.

Cagliaris respons blev varken bättre eller sämre. Fortfarande fick man till stor lita på att skicka långbollar mot Acquafresca och Matri längst framme.

I den 28 minuten kunde uppförsbacken blivit betydligt jobbigare, när januariförvärvet Criscito var framme på en hörna och hans klockrena nick träffa under sidan av ribban.

Istället kom målet på andra sidan av plan, minuten senare, när Cossu lyfte in mot straffområdet mot Acquafresca, som med bra timing skaffade sig ett bra läge på volley och gjorde inga misstag. 1-1 och ynglingens tredje mål för säsongen.

Genoa skulle aldrig lyfta sig till samma nivå som i början av matchen, efter målet. Ändå lär man inte ha känt sig nöjda med utdelningen i halvtidspausen.

Cagliari fick nämligen hörna i sista minuten av halvleken. Den skruvades utåt där Acquafresca fick till en nick, och bollen gick sjunkande in mot det vänstra krysset, där Rubinho återigen fick anstränga sig för att rädda, utan att lyckas den här gången. Bollen träffade stolpen, men studsade mot Rubinho och hamnade i mål. 2-1.

Andra halvlek blev tyvärr ingen höjdare. Domare Velotto hade lätt för att blåsa frispark på alla filmningar som båda lagen deltog i, vilket förstås ledde till att den resterande delen av matchen blev sönderblåst.

Genoa blev det spelförande laget, men lyckades inte skapa många vassa chanser. Cagliaris försvar agerade alert på alla inspel, framförallt långbollarna, men framåt hade man svårt att etablera ett fungerande spel. Trots att möjligheterna fanns när både Jeda och Foggia fick hoppa in.

Närmast en kvittering kom Leon, som skapade den enda riktigt farliga chansen i den 52 minuten. Han fick bollen till vänster i straffområdet, drog sin man och skaffade sig så ett utmärkt läge för avslut, men avvaktade, fortsatte att röra sig centralt, tills chansen kom av sig och hans skott blockerades av försvaret.

Rubinho fick till slut ge sig i den i den 66 minuten och byttes mot den före detta Cagliarimålvakten Alessio Scarpi. Han fick som sagt inte mycket att jobba med under sin knappa halvtimme.

Segern innebär i övrigt att Cagliari redan nu har tagit fler poäng och segrar än vad man gjorde på hela höstsäsongen.