Arenafrågan: Från östberlinskt till engelskt
Giuseppe Meazza må vara en av världens mäktigaste arenor, men den ägs som i princip alla andra arenor inte av klubbarna (klubben).

Arenafrågan: Från östberlinskt till engelskt

Sakta men säkert börjar det röra på sig i de italienska klubbarnas styrelser. En av italiensk fotbolls mest skamliga sidor kan vara på väg att fräschas till. Det är en lång väg att vandra, men alla maratonlopp börjar med ett enda steg.

För att citera en för oss känd och begåvad poet: "Arenorna är från tolvhundratalet och från Östberlin." När det visade sig att EM 2012 inte alls skulle spela i Italien som alla trodde föll plötsligt alla planer på att rusta upp och förnya arenorna, många byggda till VM 1990. Det fanns helt enkelt inga ekonomiska medel att få från staten längre.

Den finansiella klyftan mellan Italien och England ökar. Det har gjort avtryck i årets Champions League-spel där rollerna totalt omvänts jämfört med hur det såg ut på 90-talet. Tv-pengar och egna arenor har stor del i utvecklingen.

Trots bakslaget med att EM gick till Polen/Ukraina börjar det hända saker i de italienska klubbarnas styrelserum. Man ser till framtiden, och man ser till det engelska konceptet. Man inser egna arenor med fulla hus varje vecka är rätt väg att gå om man vill hävda sig internationellt. Att lägga alla pengar på Rivaldo, Ronaldo och några andra -aldo är inte lösningen.

Juventus går i bräschen med sin nya de luxe-arena. 2011/12 tar man in 40.000 på den plats där Delle Alpi än så länge står i sin nuvarande skepnad. Kalaset går på €130 miljoner, men klubben har budgeterat för inkomster på runt 30 miljoner per säsong tack vare nybygget. Även en person med låga betyg i matematik inser att det är en sund investering.

I bakvattnet lurar Sampdoria, Udinese och Palermo som alla följer utveckligen i Turin för att kunna färdigställa sina egna projekt.

I Brescia och Bergamo finns planer på nya multiarenor och i Florens funderar man på att skapa en ny borg åt Fiorentina.

I Milano vill Massimo Moratti lämna San Siro för en egen arena med 60.000 platser, affärer, hotell och allt det som nuförtiden hör till en fotbollsarena. Vad gör Milan?

En split mellan de stora är även aktuell i huvudstaden. Claudio Lotito vill bygga en arena åt Lazio. Om Gianni Alemanno blir borgmästare talar det till Lazios fördel då han och Lotito har starka politiska band.

George Soros högsta prioritet med Roma lär vara att bygga en egen arena. Italiens olympiska kommitée kommer knappast välkomna tanken på att stå utan toppfotboll på Olympiastadion, samtidigt som man tappar intäkter på €8 miljoner per år som de båda Romklubbarna tillsammans betalar i hyra.

De ekonomiska faktorerna är förstås det enda som spelar roll. Om det för med sig en bekväm sidoeffekt som att det inte finns några löparbanor och arrangemangen faktiskt blir smidigare live och på tv är det nog få som skulle demonstrera. Tyvärr finns är det inte de nämna klubbarna som ur sportslig synvinkel behöver en ny arena. Hur är till exempel statusen i Empoli, Livorno och Siena?

Källa: La Stampa

Jonas Söderström [jonas.soderstrom@svenskafans.com]@jonas5oderstrom2008-04-24 06:54:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 11)