2017-04-09 14:30

FC Utrecht - FC Twente

Inför: Cagliari - Fiorentina

Stentuff match väntar på Sant´Elia när Cagliari i säsongens näst sista hemmamatch tar emot Fiorentina, som med Uefadrömmen i kras satsar allt det återstående på en plats i nästa års Champions League.

Första ronden av fyra avverkades med en knapp men klar förlust borta mot Inter. Spänningen höjs ytterligare till andra ronden när Fiorentina kommer till Sant´Elia för att försvara sin fjärdeplats.

Cagliari är inte tvunget att ta poäng imorgon mot Fiorentina, men att förlora kan senare visa sig bli kostsamt. Framförallt efter att Empoli överraskade med seger mot Genoa senast. Det är sådana detaljer som spetsar till läget, och varje poäng kan bli skillnaden mellan liv och död. Cagliari ska på hemmaplan kunna fixa poäng, har gjort det i samtliga hemmamatcher under vårsäsongen, och har därmed nu lite press på sig, till skillnad från förra veckan.

Vad som har hänt sedan sist är både plus och minus.

Plus är att Fiorentina så sent som torsdag kväll genomled en tung semifinalsretur mot Rangers där matchen gick till förlängning. I vilken utsträckning detta kommer att påverka matchen går inte att säga på förhand, men det kan knappast vara positivt med en sådan urladdning för de lila så tätt inpå matchen. Inte hellre går det att säga om det var positivt eller negativt att man råkade ut för ett fiasko. Demoraliserade eller revanschsugna? Hugget som stucket.

Minus är såklart att Acquafresca förmodligen missar matchen. Att en så formstark spelare riskerar att missa hela slutet av säsongen var bland det värsta som kunde ha hänt Cagliari, och det för mig sig en känsla av äckel inför fortsättningen. En obehaglig fläck på det som sett ganska lovande ut.

Dock ska inte Cagliari stå och falla med Acquafresca. Han har varit oerhört betydelsefull för ett lag som i övrigt har haft svårt för att göra mål, men någon dominant som Suazo var förut är inte ynglingen riktigt ännu. 

Desto mer glädjande att Storari och Conti som båda saknades mot Inter av olika skäl nu kommer att medverka.

Det gör även Foggia, som får se till att ta ett stort ansvar i Acquafrescas frånvaro och göra lite mer av sin talang än vad han ofta lyckas med. Även om yttern väntas starta på bänken, som så många gånger förr under våren, lär han göra ett inhopp senare i matchen.

Annars saknas det spelare på avstängningslistan i och med att Fini och Pisano åter är spelklara. Däremot finns Parola fortfarande på skadelistan. Han kan dock få sitta på bänken i bästa fall.

Hos de lila saknas Vieri, Montolivo och Donadel, varav framförallt de två senare är viktiga kuggar för Cesare Prandelli, men som Cagliarisupporter hade man hellre sett den hyperfarliga Mutu på frånvarolistan. 

En särskild man i fokus hos gästerna blir Massimo Gobbi som för två säsonger sedan fick sitt lila genombrott i Cagliaritröjan.

Hossein Nayebagha 2008-05-03 16:25:00
Author

Fler artiklar om Cagliari