2017-04-09 14:30

FC Utrecht - FC Twente
3 - 0

Cagliari – Fiorentina 2-1: Bragden nära

Tung seger på Sant´Elia innebär att Cagliari är väldigt nära att säkra kontraktet, samtidigt som Fiorentina är väldigt nära att gå miste om Championsplatsen som man haft i sina händer hela säsongen.

Det känns som att det nu bara är övermod som kan sänka Cagliari inför de två sista omgångarna. Med dagens något oväntade seger kopplade man ett fast grepp om nytt Serie A-kontrakt; det krävs inget oväntat för att den redan ska bli klar nästa omgång oavsett resultat i den egna matchen mot Udinese. Vårsäsongens poängskörd går snart upp på tredubbelt det som skrapades ihop under hösten – bragden är väldigt nära.

Men dagens seger satt ganska långt inne...

Matchens inledning antydde att det skulle bli en ganska långtråkig inställning där Cagliari skulle bromsa den värsta offensiven som man skämt bort publiken med under den senaste tiden, samtidigt som Fiorentina inte såg särskilt fräscha ut efter torsdagens kraftmätning mot Rangers i Uefacupen.

Efter de första fem minuterna började dock saker och ting hända.

Först frispelades Biondini via en genomskärare av Cossu, men Frey var snabbt ute och vann kampen mot den ovane mittfältaren.

Den närmaste kvarten blev därmed Cagliaris. Gästerna hade svårt att skapa chanser, bland annat tack vare hårt press från hemmaspelarna, och fick lita till långbollar. Och där framme var inte Pazzini överdrivet farlig, för att inte tala om Mutu.

Matchbilden förändrades en aning efter de första tjugo. Fini lyfte in ganska lågt högerifrån där Matri nickade bollen som såg ut att i bästa fall träffa ribban, men Frey valde det säkra före det osäkra och tippade ut till hörna.

Och på samma hörna kom då 1-0, sedan Jeda med många för dagen vitklädda Fiorentinaspelare omkring sig, hittat den stora luckan till vänster om Frey.

Efter detta började Fiorentina sakta att få igång lite rull, och Prandelli tog ut vänsterbacken Pasqual för att ge plats åt playmakern Liverani.

Dock var det Cagliari som på tilläggstid fick ett gyllene läge att utöka ledningen. Cossu, som för övrigt gjorde en av sina bästa matcher i Cagliaritröjan, avstod från att spela sina offsidestående anfallare och la istället in en perfekt genomskärare till den framrusande Pisano, som valde att lägga in bollen tidigt där Matri var helt ren, men hittade tyvärr inte rätt.

Redan i halvtid gjorde Prandelli sitt andra byte, offensiv sådan där Donadel fick ge plats åt Santana.

Två minuter in i halvleken slog Santana ett inlägg som nickades ner av Semioli för Liverani som sköt strax utanför.

I den 51 minuten kom den stora lyckostunden för Cagliari. Matri spelade Cossu som sköt hårt. Frey räddade men på returen var Matri framme, och var klok nog att istället för eget avslut spela in där Conti stod fri framför mål och bredsidade in det förlösande 2-0.

Men som så många gånger förr skulle Cagliari sätta sig själva i en besvärlig situation i onödan. 

Bokstavligen i nästa anfall kunde Fiorentina reducera, sedan Liveranis lyftning i straffområdet hittat Santana; misstänkt offsideplacering på den senare, men det blev irrelevant i och med Caninis touch på bollen innan. Argentinaren gjorde inga misstag och därmed återstod omkring 40 minuter av plåga, mot motståndare som mycket tack vare den kreative Liverani börjat få igång maskineriet.

Men de närmaste minuterna skapades de värsta farligheterna av Cagliari.

Först en riktigt hård frispark av Cossu som Frey räddade med retur, utan att nån hemmaspelare lyckades få tag på den.

Minuten efter kom den riktigt vassa chansen, dock åter med fel man, åter Biondini som avslutare. Den rödhårige kämpen vägspelade sig igenom med hjälp av Fini och borde ha gjort något bättre av sitt firläge. Frey åter störst.

58 spelade minuter och Mutu drev fram mot straffområdet oattackerad, så pass att han till slut fick ett riktigt bra läge för avslut, men Storari räddade.

Fyra minuter senare kom guldläget för Mutu. Åter var det Liverani som lyfte framåt där rumänen kom helt fri, men lobbade bollen över, på ett sätt som om han var säker på att chansen avvinkats för offside.

Ännu en framspelning av Liverani gav Pazzini chansen, men bollen halvmetern utanför.

Cagliari hade hamnat under press och såg till att mest rensa undan bollar högt upp där Matri, Jeda, Fini och inhopparen Foggia försökte hålla spelet uppe, ofta med viss framgång.

Hemmaspelarna lyckades dock att stänga till som bäst under de sista tio.

Och det blev bättre när Mutu inte kunde hålla frustrationen under kontroll sedan han fått en frispark emot sig i duell mot Diego Lopez. Efter att ha fått en varning för snack fortsatte han att markera sitt missnöje med domare Farina, och fick då den andra varningen direkt. Fiorentina reducerad till tio man och gratis tidsfördriv för Cagliari, tre minuter kvar. 

Den sista chansen kom i den andra övertidsminuten, när Pazzini försökte med en cykelspark som lett till mål om han bara hade fått den inom målramen; Storari var chanslös, men bollen ett par decimeter utanför stolpen.

Nattsvart för Fiorentina som alltså blev av med sin fjärdeplats i och med utgången av Milanoderbyt.

Desto ljusare för Cagliari som med koll på händelser i Florens och Reggio di Calabria nästa vecka kan säkra kontraktet utan att ta en enda poäng till. Men den som tar ut något i förskott...

Hossein Nayebagha 2008-05-04 19:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari