-

Inför Cagliari – Fiorentina: Stoppa Gilardino

Mycket svår match väntar Cagliari på söndag när Prandellis Fiorentina kommer på besök. Med bra hemmaspel på sistonde – förlustfritt sedan tredje omgången – är läget allt annat än hopplöst. Men hos motståndarna finns en man som trivs på Sardinien…

Det är snart två månader sen Cagliari förlorade på hemmaplan. Då var det Juventus som kom på besök och åkte hem med uddamålsseger.

Mycket har hänt med Cagliari sen dess. Åter lever man upp till det rykte som man alltid haft angående hemmaspel. Poängen mot Milan har följts upp med övertygande segrar mot Cheivo och Bologna på ett sätt som vi knappt har sett ens under den fantastiska vårsäsongen.

Fiorentina är en motståndare av annat kaliber. Det ska inte glömmas. Ändå vore det dumt att skriva ner poängchanserna. Årets Serie A är jämnare än någonsin, och det var inte så längesen som Cagliari faktiskt utan större bekymmer till och med besegrade Fiorentina, i den näst sista matchen på Sant´Elia förra säsongen. Sen har inte la Viola varit övermänskliga i ligan så långt, förmodligen mycket på grund av Championsuppdraget vid sidan av. Senaste bortamatchen – derbyt mot Siena – slutade med förlust 0-1.

När Fiorentina senast besökte Cagliari fanns det en man som var fruktad över alla andra. Det var Adrian Mutu. Väl under matchen stod inte han för några större problem. Han missade de chanser han fick och drog sedan på sig rött kort under slutminuterna.

Imorgon behöver vi inte frukta Mutu överhuvudtaget, eftersom han inte kommer att spela. Däremot är årets Fiorentina förstärkt i anfallet med en man som vi verkligen har anledning att frukta…

Trots att Alberto Gilardino inte gjorde någon succé i Milan, har han just på Sant´Elia gjort bra ifrån sig. Så pass att han nätat där på två av sina tre senaste framträdanden. Mållös senast (1-2), men lyckosam säsongen innan (2-2) och 2-0 till Milan 2005/06. Och sen är ju karln stekhet just nu, med sina åtta ligamål på nio matcher.

Hos Cagliari har Jeda kommit igång med målskyttet, vilket innebär att Cagliari för första gången på gud vet hur länge kanske har fått fram ett målfarligt anfallspar, istället för one-man-show när det gäller målfabrikationen, oavsett om det gäller Suazo eller Acquafresca (och i viss mån Esposito), eller längre tillbaka i tiden Muzzi, Oliveira eller Fonseca.

I övrigt är laget fulltaligt offensivt, men saknar fortfarande Canini och Pisano som dras med skadebekymmer. Särskilt den sistnämnde lär saknas på grund av den fina form som han hade innan han gick sönder mot Bologna.

Hossein Nayebagha 2008-11-15 14:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari