-
-

Cagliari – Fiorentina 1-0: Uppdraget utfört med mersmak

Den tredje raka hemmasegern är ett faktum, sedan Acquafrescas straff i första halvlek avgjort dagens tilltäppta match mot Fiorentina. En taktisk seger för Allegri.

Massimiliano Allegris succé fortsätter med en imponerande seger mot Fiorentina. Av naturliga skäl var det inte samma flärd kring denna hemmaseger som de två senaste vinsterna, men ur organisationssynpunkt var dagens insats närmast felfri.

En överraskning fanns det i Allegris startelva och det var Lazzaris närvaro på bekostnad av Cossu.

Fiorentina inledde matchen klart förbättrat sen deras senaste besök på Sardinien. Det syntes att man direkt gick för att ta ledningen, och Cagliari hade inte mycket att bjuda på offensivt de första tio minuterna.

Chanserna under denna period begränsades dock till ett bra skottläge av Montolivo, centralt och strax utanför straffområdet, som inte förvaltades på bästa sätt – halvmetern över ribban.

Så småningom kom dock hemmalaget med i matchen. I den 12:e minuten fick Jeda chansen i andraläget av en hörna, men hans lurigt studsande avslut räddades av Frey.

I den 18:e minuten borde man också ha fått ett ypperligt läge till att ta ledningen, sedan Conti mycket skickligt lyft en studsande boll över Felipe Melo och därmed varit helt fri i straffområdet. Trots att vicekaptenen var klart före i situationen, avbröt domare Gava situationen med att blåsa för hög spark. Man skulle dock få med sig ett domslut lite senare…

Marchetti fick läge att briljera i den 26:e minuten. Den skottglade Montolivo drog på återigen, strax utanför straffområdet. Det blev räddning och retur, och där klev vem fram om inte Alberto Gilardino? Marchetti var vaken och svarade för en dubbelräddning, men det visade sig senare att andraläget var avblåst för offside.

Så kom då det avgörande läget i den 29:e minuten, när ett inlägg nickades ner av Jeda och hamnade sedan hos Acquafresca, som tog ner på bröstet och gjorde sig redo för att hugga i, men blockerades bort av Gamberini. Det dömdes som ett ojuste tilltag och straff. Svårbedömt, men visst har man sett klarare straffsparkar förr.

Acquafresca tog själv hand om straffen. Skottet gick inte så nära mot den vänstra stolpen som man hade hoppats, men väl hårt och lågt så att Frey ändå var chanslös. 1-0.

Målet kom i ett läge där Fiorentina åter hade börjat ta över matchen. Man hade dock inte så jättemycket att sätta emot som replik på målet.

Tvärtom var Cagliari närmare att få in 2-0 i den 37:e minuten, men återigen blev man berövade på ett friläge sedan Jedas passning till Fini dömdes offside, trots att den sistnämnde låg omkring en meter rätt.

Tre minuter innan pausen hittade Vargas frispark, ca 25 meter vänsterut, en framlöpande Kröldrup i straffområdet, men riktningen på nicken var inte den allra bästa.

Andra halvlek inleddes även den med övertag för Fiorentina.

Fem minuter in och Montolivo fick till ett riktigt tungt skott som Marchetti med ansträngning räddade ut till hörna.

Fem minuter senare kom ett nytt skott från mittfältaren, den här gången lite lägre och lösare. Marchetti lyckades rädda och undvika en farlig retur.

I den 61:a minuten kom ett inlägg från inhopparen Almiron mot Gilardino i straffområdet. Bra läge men sämre avslut på nick.

Efter detta tog sig Cagliari åter in i matchen. Båda lagen hade en del farliga anfall som aldrig mynnade ut i några riktigt vassa avslut.

Det var först på övertid som hemmafansen verkligen fick hålla andan, när Melos inspel på nick gick mot Gilardino, som med en extra decimeter hade kunnat trycka till bollen med tån vilket förmodligen hade inneburit 1-1.

Innan matchen blåstes av fick Matri chansen att utöka segersiffrorna sedan han kommit helt ren mot Frey, men lobben över fransmannen var inte tillräckligt bra och hemmarusande försvarare kunde rensa undan situationen.

Cagliari upp på tolfte plats, den högsta så långt.