-

Inför Roma - Cagliari: Två som hittat rätt

Obesegrat sedan en månad tillbaka, åker Cagliari till Olimpico i Rom med målet att plocka hem några bonuspoäng, då man redan har skaffat sig en trygg position i tabellen inför vårsäsongen. Hemmalaget har själva inlett marchen uppåt mot fjärdeplatsen, som för inte så längesen var helt utom räckhåll.

Allt har varit en fantastisk framgång för Massimo Allegri sedan säsongens första poäng togs hemma mot Milan i början av oktober. Om det inte vore för den där bedrövliga starten på säsongen hade man kunnat spåra formen tillbaka till vårsäsongens bragdartade avslutning och därmed kunnat se sig som ett av seriens bättre lag året 2008.

Inför morgondagens match mot Roma har Cagliari inte förlorat på över en månad. Det är till stor del tack vare det faktum att man bara spelat en bortamatch under den perioden, men 2-2 borta mot Napoli är inte fy skam. Och nu har man också gjort mål nio matcher i rad.

Det borde vara optimalt läge att möta Roma – en bra form och spel helt utan press. Cagliari skulle i teorin kunna förlora alla resterande matcher av säsongens hösthalva och ändå ligga hyfsat till inför fortsättningen.

Men något säger en att en ny förlust är på väg. För det första motståndet. Inte ens under den tunga starten hade Roma några större problem med hemmaspelet, och nu när man har prickat in formen sedan några veckor tillbaka, vore allt annat än seger för dem en besvikelse.

För det andra har det sällan varit en fördel för Cagliari att spela matcher utan press… Särskilt mot toppmotstånd. Det blir i dessa lägen svårt att plocka fram det där yttersta som krävs för att man ska ha en chans till poäng i en sån här match.

För det tredje måste det medges att Cagliari haft en del flyt i de senaste matcherna. Förr eller senare kommer det att vända.

Det som kan tala för lagets chanser är underskattning från hemmalaget, och det som samtidigt har används som ett argument mot möjligheterna till poäng – att det är Roma som står för motståndet.

Vi har alla sett hur Roma efter de goda åren vid milennieskiftet så ofta har fått oväntat bekymmer mot mitten- och bottenlag på hemmaplan. Luciano Spallettis Roma har med rätta fått beröm för dess vackra och tempofyllda fotboll, men i detta har man ändå inte lyckats skaffa den typen av stabilitet som man ser hos riktiga mästarlag. Det går aldrig att till fullo lita på Roma. Än så länge har Cagliari inte lyckats få nöjet att stå för motståndet under en av dessa märkliga tillställningar på Olimpico, men kanske kan man hoppas på att det kommer nu?

Största avbräcket i startelvan blir Paolo Biancos avstängning. Med Canini fortfarande osäker för spel väntas den orutinerade Astori fylla luckan som mittback…

I anfallet saknas Matri, men denne har som bekant hamnat i skuggan av Jeda och Acquafresca, så det ska inte ha en stor påverkan.

Hossein Nayebagha 2008-12-13 09:00:00
Author

Fler artiklar om Cagliari