Inför Lazio – Cagliari: Ännu en klassiker?
Foggia... Kommer inte att bära den blåröda den här gången.

Inför Lazio – Cagliari: Ännu en klassiker?

Det är den där tiden på året. Cagliari och Lazio möts igen. Det betyder att vad som helst kan hända, förutom att vi får en helt vanlig match utan märkliga händelser.

Hösttabellen slutade med den bästa noteringen sedan första säsongen tillbaka 2004/05 – 25 poäng (26 då). Jag kommer inte att sätta ner foten och säga det, eftersom jag är lite skrockfull när det kommer till fotboll, men för alla gånger som jag har fällt dödsdomen över Cagliari i samband med besvikna höstsäsonger så… Nu skulle jag kunna säga det omvända, om jag ville. Cagliari behöver ta 15 av 57 poäng, så är saken biff. Och det skadar inte att ha tio poäng ner till strecket.

Resan började annars lite annorlunda. Den 31 augusti spelades premiären på Sant’Elia mot morgondagens motståndare Lazio. Det var lite oroligt. Cagliari var inte förstärkt sedan säsongen innan, men hade ju trots allt avslutat våren väldigt bra. Skulle det fortsätta på samma spår eller skulle det visa sig att man varit lite nonchalanta under sommaren? När Larrivey så gjorde 1-0 i första halvlek verkade oron vara över. Ett bra resultat mot ett hyfsat bra Lazio i premiären var fullt godkänt.

Men sen tog matchen en sån där galen vändning, som det har gjort så många gånger förr de här lagen emellan. Diego Lopez skulle rensa en ganska harmlös boll av Pandev, men halkade ner på marken och fick bollen på armen. Domaren visade ut honom. Lazio satte straffen. Och sedan vann Lazio matchen med 4-1.

Efter fyra omgångar hade så Lazio full pott och ledde Serie A. Cagliari låg sist med det omvända – endast förluster.

Vem hade trott att lagen skulle ligga inom sex poängs avstånd när serien vänder?

Cagliari har bara en förlust på de senaste åtta matcherna, vilket för ett lag med de resurserna är enastående. Det negativa är att den där enda förlusten kom på samma Olimpico i Rom, mot de ljusblås ärkerivaler. Och man ska inte glömma att även Lazio är i bra form, om än inte lika mycket som i säsongsinledningen. Det är främst i anfallsväg som de inger fruktan, med trion Zarate, Pandev och Rocchi.

Motsvarande match förra säsongen slutade 3-1 till Lazio, och det var den första matchen på länge mellan dessa två lag som kan kallas för normal. Inga straffar, inga utvisningar, inga bortdömda mål och så vidare.

Den kvällen briljerade en viss Pasquale Foggia för Cagliari…

Imorgon kommer pressen mest att ligga på Lazio. Jakten på Champions League fortsätter för deras del. Cagliari har ingen press på sig, men framgång föder framgång, som man säger, så det är ingen idé att kasta in handduken på förhand. En poäng ska vi kämpa om i alla fall.

Hossein Nayebagha 2009-01-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Cagliari