-
-

Juventus – Cagliari 2-3: Bragdinsats bäddade för historisk triumf

I halvtid såg det ut som om Cagliari skulle få kapitulera efter att ha skakat om fotbolls-Italien under några veckor. Men två snabba kontringar i andra halvlek vände matchen. Cagliaris första bortaseger mot Juventus sedan 1968 är ett faktum.

Massimo Allegri får snart sluta insistera att han fortfarande har 40 poäng och nytt kontrakt som enda målsättning.

Han har haft rätt; det finns inget mer dumt än att börja fira i förväg. Men i och med dagens match bör Cagliari betraktas som landets formstarkaste lag. Det här var den ultimata bekräftelsen på det. Bara något bortom all logik kan föra Cagliari tillbaka till en blodig nedflyttningsstrid.

Men vägen till den stora triumfen blev lång och intensiv…

Juventus inledde precis som väntat med ett högt tempo. Riktigt farligt blev det i den 12:e minuten, i andraläget av en hörna, när ett inlägg hittade Legrottaglige helt fri i straffområdet. Avslutet kom på volley, men Marchetti var vaken.

Minuten därpå väggspelade Sissoko med Amauri och kom fram till ett riktigt farligt läge, men avslutet gick utanför.

Men Cagliari har den här säsongen förbättrat det som man tidigare varit värdelösa på; effektiviteten. 16 spelade minuter och Fini slog ett skruvat inlägg in i straffområdet där Biondini rusade fram och nickade bollen stolpe in. 0-1.

Fem minuter senare dribblade sig Jeda förbi in i straffområdet från höger och resultatet blev en riktig hönsgård i straffområdet, men tack och lov för hemmafansen fick ingen riktigt träff på bollen som ständigt slussades vidare.

I den 31:a minuten slog Del Piero en hörna från vänster och Sissoko nådde högst. 1-1.

36 minuter och Cossus vänsterinlägg hittade Fini i kanonläge, men veteranens volley var alldeles för dåligt vinklad. Bollen långt utanför.

Detta bestraffades snart, efter en situation som tack vare slutresultatet inte kommer att bli lika omtalad. Molinaro jagade en boll som gick decimetern utanför linjen innan den togs in, men linjedomaren friade. Det såg inte ut att leda till något, men när bollen tagit sig in i straffområdet slarvade Conti lite med sin rensning på nick. Bollen gick rakt på Nedved (möjligen på hans arm?) som avslutade lika distinkt som alltid, på halvvolley. Bollen studsade in under Marchetti och vändningen var ett faktum.

* * *

Så som första halvlek tog slut pekade inget mot att Cagliari skulle kunna lägga in storoffensiven i andra för att kvittera.

Och riktigt så blev det inte heller. Men den taktiska kompetensen och några vassa kontringar skulle räcka.

I den 54:e minuten friställdes Cossu med en långboll. Den lille teknikern lade upp för en framstormande Jeda med yttersidan. Buffon rusade ut men brassen var tillräckligt kylig och satte bollen upp i nättaket. 2-2.

I den 61:a minuten byttes Acquafresca ut och Matri kom in för att kämpa den sista halvtimmen som han brukar göra…

Juventus offensiv verkade inte lika piggt som i första halvlek. Men en och annan farlighet lyckades man komma fram till. I den 68:e minuten slog Del Piero ett känsligt inspel i straffområdet som skarvades till Nedved som åter fick avsluta på studsen, men det gick inte lika bra den här gången.

Ett par minuter senare sköt Lazzari, bara nån minut efter sitt inhopp, och bollen styrdes farligt nära förbi stolpen via Legrottaglies ben, med Buffon helt bortspelad.

Så kom dödsstöten i den 78:e minuten.

Matri spelade fram Lazzari på väg mot straffområdet. Denne bedömde klokt nog att han inte var rätt man för att prova diagonalt och som om han hade ögon i nacken spelade han snett bakåt, där samme Matri klev fram och placerade bollen strax till vänster om Buffon. 2-3 och glädjefnatt hos gästerna.

Med heroiskt försvarsspel från bland andra Pisano, och Biondinis outtröttliga slit, blev den återstående kvarten, inklusive övertid, inte lika dramatisk som den borde ha blivit.

Cagliaris fjärde raka seger ikväll för upp laget på delad sjundeplats inför imorgon när omgången spelas klart.