-

Inför Cagliari – Torino: De sista tre

Förra veckans förlust mot Milan till trots ligger Cagliari fortfarande på sjunde plats i tabellen, men avståndet till nästa lag ovan är nu sex poäng, vilket gör åtminstone Championsplatsen till en avlägsen fråga även i teorin. Det som gäller imorgon är att ta en seger och därmed säkra de där 40 poängen som har nämnts som målsättning i evigheter.

Gästerna Torino tog sig över nedflyttningsstrecket förra omgången, via en förlösande seger mot Udinese. Mer än någonsin, sedan senaste återkomsten till Serie A, är man sett till truppen ett underpresterande lag. Hela säsongen har jag och många andra hävdat att laget är för bra för att åka ur Serie A, men i samband med att man inte lyckades vinna något av de dödliga hemmamatcherna mot Reggina och Chievo, har det skrämmande och otänkbara alltmer närmat sig.

Samtidigt är detta Torino faktiskt obesegrat sedan säsongen vände. Senaste segern följde fem raka oavgjorda matcher. Med Walter Novellino återanställd är man väldigt svårslagna och var nära att ta en meriterande seger i den senaste bortamatchen mot Lazio.

Det är alltså inte bara för Cagliari att gå ut och jogga hem tre poäng.

Statistiskt hade Cagliari svårt för Torino i början av 2000-talet, men trenden bröts i och med vårens möte på Sant´Elia, då Jeda och Acquafresca såg till att Cagliari ganska komfortabelt vann med 3-0. Detta följdes upp av att Cagliari tog sin första seger för den här säsongen i bortamötet, då Acquafresca avgjorde i slutminuterna. Det gör att det mentala övertaget bör ligga hos sarderna, och det ligger väl i luften att Acquafresca åter ska sänka sin moderklubb, som han älskar. Sådan är fotbollen.

Dessutom har Torino fortfarande inte vunnit på bortaplan den här säsongen.

Ska något negativt nämnas för hemmalaget är att målskörden verkar vara på nedgång. Efter att ha gjort mål i sexton raka matcher sedan just Acquafrescas mot Torino på Olimpico, har Cagliari gått mållöst från två av de tre senaste matcherna. Det krävs skärpning om man ska kunna hålla igång formen.

Om Acquafresca är något av den inre fienden för Torino så får Rolando Bianchi vara hans motsvarighet för Cagliari. Bianchi blev aldrig riktigt stor under sina år i Cagliari, men han har tidigare gjort mål på Sardinien i Regginas tröja. Det faktum att han inte levt upp till förväntningarna sedan återkomsten till stöveln, gör att det vore ännu mera typiskt att han sänker de rödblå imorgon.

Den andre figuren hos granata att frukta är förstås artisten Alessandro Rosina.

Avbräck för hemmalaget är Finis avstängning. Utöver det har Pisano varit febersjuk och där därför tveksam till start, i vilket fall han ersätts av Matheu. Laget är fulltaligt i övrigt.

Hossein Nayebagha 2009-02-28 13:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari