-
-

Cagliari – Napoli 2-0: Ordningen återställd

Med nästan halva laget borta på grund av avstängningar och skador, lyckades Cagliari ändå resa sig från förra veckan och ta ännu en tung seger på Sant´Elia, den här gången mot Roberto Donadonis Napoli.

Det kunde inte bli helt lätt när frånvarolistan inkluderade den främste målgöraren (Acquafresca), mittfältsgeneralen (Conti), lagkaptenen (Lopez) och ¾ av backlinjen.

Och lätt blev det inte i eftermiddags, men en ganska övertygande seger ger ändå ett riktigt styrkebesked.

Det första målet kom redan efter fem minuters spel. I andraläget av en misslyckad frispark från höger, spelade Cossu fram Matri som med ett bra vänsterinlägg hittade Jeda mitt i straffområdet, och den sistnämnde nickade säkert in sitt tionde mål för säsongen.

Spelet var jämnt, men Napoli kunde inte skapa så mycket första halvlek. Zalayetas tunga skott från halvcirkeln i den 14:e minuten tvingade Marchetti till hörna.

Cagliari var snäppet vassare och kunde ha utökat ledningen innan paus. I den 30:e minuten nickade Jeda fram till Matri som hade ett kanonläge att smälla in bollen, men slarvade bort bollen långt över ribban.

Samme Matri blev drygt fem minuter senare frispelad med en smart pass av Lazzari. Siktet var mot den närmaste stolpen, men veteranmålisen i Napolimålet, Luca Bucci, var med på noterna och räddade det låga avslutet till hörna.

* * *

Efter paus öppnades matchen upp ännu mer, med anfall åt båda håll.

Redan i den 49:e minuten fick Matri återigen ett ypperligt tillfälle att sätta tvåan, efter att ha vunnit en bollduell i straffområdet mot Santacroce. Återigen var Bucci vaken och motade med en benparad.

Några minuter senare klev Pisano – för dagen lagkapten eftersom även den assisterande lagkaptenen var avstängd – in i Napolis straffområde och dribblade förbi ett par motståndare innan han lade upp bollen för Jeda och öppet mål, men en försvarare hann blockera ut bollen i sista stund.

I den 63:e minuten drog Napoli igång en vass kontring efter Cagliarihörna, som till slut mynnade ut i ett inlägg av Lavezzi mot Datolo i straffområdet. Störd av Cagliariförsvaret lyckades inte inhopparen nicka in bollen.

Knappt tio minuter senare blev det lite hönsgård i Cagliaris straffområde, innan Lavezzi till slut fick iväg en kanon som Marchetti räddade till hörna.

Drygt fem minuter efter sitt inhopp blev Biondini nästan frispelad av Matheu, men placeringsförsöket mot bortre stolpen var inte tillräckligt lyckat.

De sista tio verkade ha spelats hem utan större bekymmer, men så infann sig situationen på övertid som bara borde ha inneburit kvittering.

En boll studsade högt i Cagliaristraffområdet, och det skapade förvirring hos försvaret, samt Denis och Lavezzi från de ljusblå. Lavezzi fick tag i bollen och drog till på volley omkring sexmeterslinjen, men Marchetti räddade med foten.

Efter denna otroliga miss/räddning blev det som det blir ibland i fotboll. Cagliari satte direkt igång en kontring, och sekunder senare petade Jeda fram bollen till Lazzari, som istället för att driva in i straffområdet dunkade in bollen i nättaket. 2-0, matchen spikad och Lazzaris första ligamål för Cagliari ett faktum.