-

Inför Palermo - Cagliari: Derby på högre nivå

Söndagens match på Renzo Barbera blir förmodligen det hetaste ö-derbyt mellan Palermo och Cagliari någonsin, vilket i och för sig kanske säger mer om rosaneris blygsamma historia och Cagliaris klena 2000-tal. Hursomhelst gäller det en plats i Uefacupens efterträdare, Uefa Europa League.

Derby della isole brukar numera vara ett möte mellan ett lag som slåss för sin överlevnad, och en annan som antingen harvar i ingenmansland, eller söker desperat en viktig Europaplats. Lagen brukar alltså befinna sig på lika olika marker, men den här gången är det sjuan och åttan i tabellen som gör upp om att bli den ledande utmanaren om den där sjätteplatsen som ger en direktbiljett till Europa.

Hemmalaget fick sig ett törn förra veckan borta mot Milan, men är utöver det i ganska bra form, och Davide Ballardini, stor Caglairihjälte förra våren, har mot alla odds lyckats behålla sitt jobb i mer än ett halvår. Med tre raka hemmasegrar och även några bra bortapoäng de senaste månaderna mot Inter och Fiorentina, är sicilianarna knappa favoriter.

Men Cagliari har trots underlägsna resurser klarat sig förhållandevis bra mot Palermo sedan de båda tog direktplaceringarna upp till Serie A för fem år sen. Nio gånger har lagen möts sen dess och det har blivit tre segrar för vardera lagen och tre oavgjorda.

Dessutom är ju Allegris mannar fortfarande väldigt svårslagna. Det styrktes förra veckan när 0-2 i paus mot Sampdoria räddades till 3-3.

Räkna därför med en väldigt jämn tillställning. Å andra sidan vet man aldrig med fotboll. Cagliari har inte förlorat med mer än uddamålet sedan den 14 september, men förr eller senare kommer väl kollapsen.

Målvaktsproblemen för Cagliari fortsätter. Den inhoppande Lupatelli, i förra veckans match, är nu själv skadad, men vi får hoppas att Marchetti är helt återställd.

Även Cossu saknas, vilket lämnar en del frågetecken om mittfältsuppställningen. Valet står mellan ett mer kreativt fyrmannanfall, eller en offensiv spelfördelare - förmodligen Lazzari - framför de tre kämparna Conti, Biondini och Parola. Det sistnämnda känns dock inte så aktuell eftersom Allegri aldrig har ställt över Fini på bänken.

Hossein Nayebagha 2009-05-02 06:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari