Slutet för den röda armén?

Slutet för den röda armén?

1-5 mot Palermo innebar slutet på ett ovanligt framgångsrecept som hade hållit i ett halvår.

Storförlusten mot Palermo drog fram flera statistikbrott. Bland annat var det första gången Cagliari förlorade med mer än uddamålet i ligan sedan den 14 september. Överlag var det största nederlaget i Serie A sedan Fiorentina besegrat oss med samma siffror på slutet av december 2007.

Mindre känt är att det var första gången Cagliari fick känna på förlust iklätt den helröda dräkten.

Den dök upp ur ingenstans i den åttonde omgången, ganska omotiverat eftersom Cagliari skulle ta emot Chievo på hemmaplan.

Cagliari vann matchen med 2-0, vilket var den första hemmasegern för säsongen. Senare kom det fram att det hela var President Cellinos idé. Det skulle vara en turtröja efter den hemska inledningen på säsongen. Visserligen hade trendbrottet redan skett innan Cagliari blev helrött, men när draget gick hem första gången fortsatte man på samma spår*. Oavsett hemma- eller bortaplan skulle den helröda dräkten användas om man fick välja.

Och med facit i hand så...

Massimo Cellino har med rätta varit känd som en totalt galen människa, men då och då är det vi normala människor som får ge honom lite erkännande. Det kunde inte vara rätt att göra tränarbyte nummer tre efter elva omgångar hösten 2005, men det räddade laget kvar i serien. Man vinner inte matcher med turtröjor, men statistiken talar sitt tydliga språk:

Chievo (h) 2-0
Bologna (h) 5-1
Fiorentina (h) 1-0
Napoli (b) 2-2
Inter (b) 1-1
Lazio (b) 4-1
Juventus (b) 3-2
Chievo (b) 1-1
Sampdoria (b) 3-3

Nio matcher, fem vunna, fyra oavgjorda och alltså nollförluster, målskillnad 22-11.

Vad som händer den helröda nu efter det resultatmässiga fiaskot mot Palermo återstår att se.


* Den ordinarie dräkten fick åter en chans inför hemmamatchen mot Sampdoria i november. Efter 1-0 där kom den röda att användas något mer sporadiskt, men fortfarande som prio framför det vita andrastället.

Hossein Nayebagha 2009-05-04 17:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari