Cagliari - Roma 2-2: Cagliari tappade häng på sjätteplatsen

I en ganska slarvig men händelserik match tappade Cagliari en 2-0-ledning, men besvikelsen dämpas av att gästernas återhämtning kunde ha lett ända till ett segermål. Ett rättvist slutresultat som också innebär att Cagliari släppt in två mål på hemmaplan för första gången sedan säsongspremiären.

Det fanns frågetecken för Acquafrescas form inför matchen, och mycket riktigt valde Allegri att satsa på Jeda och Matri i startelvans anfall.

Cagliari inledde matchen bäst, men efter de första tio minuterna började Roma ta över spelet. Den första farliga chansen infann sig i den 18:e minuten, följd efter en situation där Francesco Totti störde sig på Cagliarimurens tjuvande inför en frispark utanför straffområdet. På sitt andra försök resignerade kaptenen igen, men det ledde istället till att Marco Cassetti kunde ta hand om den åt sidan rullande bollen med ett hårt skott som gick strax utanför den närmaste stolpen.

Lite senare lyfte Totti elegant in i straffområdet, där Matteo Brighi rusade fram men förlorade duellen mot Marchetti.

Men det var Cagliari som gjorde det första målet. Agostini slog inlägget som nickades in av en stående Matri, genom en både över Arthur i Romamålet.

Direkt efter målet byttes Matri ut mot Acquafresca. Senare rapporter meddelade att den förstnämnde dragit på sig en skada strax innan målet, vilket förklarade den passiva nicken.

Fyra minuter efter målet höll en hörna på att leda till kvittering, men Conti rensade undan bollen vid stolpen framför De Rossi.

Jedas luriga långskott från knappt 25 meter, räddat av Arthur, avslutade halvleken.

*  *  *

Efter paus var det lite ställningskrig, innan Cagliari började komma igång med farliga kontringar efter tio minuter.

Först var det Jeda som slog en långboll till den otippade Canini ensam i straffområdet, men mindre oväntat kunde mittbacken inte få ut så mycket av situationen, förutom ett halvbra skott.

Minuten därefter kom utökningen. Acquafresca hittade Agostini som slog en lyra in i straffområdet, som följde kortlinjen, varpå Cassetti missade bortrensning, och bollen trycktes inåt av Fini mot Jeda, som skarvade bollen förbi en utrusande Arhutr, och Acquafresca slöt cirkeln genom att slå in bollen i tomt mål. 2-0.

Där verkade matchen avgjord. Visserligen återstod 32 minuter plus tilläggstid, men Roma verkade mentalt vara ett slaget lag.

Då kom livlinan som en strumprullare.

De Rossi lyfte in mot Vucinic i straffområdet. Pisano bröt inspelet, men bollens riktning gick istället rakt mot Totti, som i friläge slog in reduceringen.

Redan två minuter senare verkade kvitteringen vara på plats. De Rossis hårda frispark räddades av Marchetti och på returen slogs den in av den inbytte Montella, men han och flera andra befann sig i offsidepositon, och målet dömdes bort.

Men fem minuter därefter kom kvitteringen ändå. Efter en inkast hamnade bollen hos Perrotta, den andre inhopparen, som tog sig förbi ett par försvarare och dundrade in bollen i bortre krysset.

Så småningom började Cagliari åter ta för sig, och i den 79:e minuten borde man kanske ha fått ett nytt ledningsmål, när en långboll fann Jeda, som kom helt fri, men med aningen dålig vinkel. Brassen valde varken ett avslut eller bredsida till Acquafresca, utan en hopplös mellangrej.

Fem minuter senare var Montella nära att få till det åt andra hållet, när han ensam med flera hemmaförsvarare lyckades få till en boll som gick halvmetern utanför Marchettis högra stolpe.

Den sista riktigt heta chansen kom minuten innan fulltid, då Roma fick frispark vid den högra långsidan på Cagliaris planhalva. Pizarro agerade vaket och drog till med en bredsida i straffområdet mot Totti, innan Cagliarispelarna hade hunnit ställa upp sig, men denne kunde inte sätta sitt friläge; Marchetti ut och räddning till hörna.

2-2 gör att chansen att nå sjätteplatsen nu är mikroskopisk för Cagliari. Fyra poäng upp och tack vare kvitteringsmålet sämre inbördes statistik mot Roma är förutsättningen.

Cagilari: Marchetti, Pisano - Lopez - Canini - Agostini, Fini - Conti - Cossu (Mancosu, 71) - Biondini (Bianco, 85),  Jeda - Matri (Acquafresca, 35)

Hossein Nayebagha 2009-05-10 18:15:00
Author

Fler artiklar om Cagliari