<i>Talang i fokus </i>: Uros Palibrk och Nnamdi Oduamadi

Talang i fokus : Uros Palibrk och Nnamdi Oduamadi

I en serie artiklar presenteras de främsta talangerna i Milans olika ungdomslag. Även ungdomsverksamheten i sin helhet kommer så småningom att presenteras. Först ut är anfallarna Palibrk och Oduamadi.

Undertecknad har inte sett spelarna i aktion, därför väljer jag att inte sätta något betyg eller någon annan form av bedömning enligt en skala. Istället presenteras spelarna och deras insatser under året. Uttalanden och intryck återges där så är möjligt och dessa kommer oftast från personer som sett spelaren i fråga eller någon officiell källa.

Tänk också på att jämförelser är oundvikliga men absolut inte definitiva. De säger mer om spelstil, spelsätt, position etc än något konkret om spelarens talang. Till exempel är det en självklarhet att man som en ung talangfull vänsterback i Milan jämförs med Maldini, eller rentav kallas ”den nye” Maldini. Allt sådant bör tas med en nypa salt.

Åldrarna i ungdomslagen sammanfattas nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativ: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning. 

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder:

Primavera - U-20

Berretti - U-19

Allievi Nazionali - U-17

Allievi Regionali - U-16


Uros Palibrk (anfallare)
Allievi Nazionali, född i Slovenien 22/03/1992 

Slovenen kom till Milan sommaren 2008 vid 16 års ålder. Tidigare under året hade han provspelat för Chelsea och imponerat stort med tre mål på två matcher efter en veckas träning med laget. Londonklubben ville behålla honom, men Uros föredrar italienska och spanska ligan framför Premier League och han accepterade därför en inbjudan att provspela för Milan. Han trivdes direkt i sin nya omgivning, och gjorde enda målet i en match mot Sampdoria.

Sportdirektören i hans förra klubb öste då beröm över ynglingen: “Vi tror på Uros - han är född målskytt. Det faktum att han gjorde mål i en viktig match för Milan är ytterligare ett bevis på hans talang. Övergången blir den största i vår klubbs historia.”. Ynglingen har beskrivits som ett underbarn och sägs spelmässigt påminna väldigt mycket om den slovenske legenden Zlatko Zahovic.

Hans målhistorik är fenomenal, även sett till åldersgruppen. Han gjorde 55 mål på 26 matcher i slovenska ungdomsserien och vann skytteligan med 20 måls marginal. Året efter flyttades han direkt upp till det slovenska U-17 mästerskapet, trots att han bara var 15 år gammal. Han gjorde 15 mål innan provspelet med Chelsea och senare Milan.

I samband med övergången i juni 2008 uttryckte Palibrk sin glädje över att komma till Milan och Italien: ”Det är en dröm som går i uppfyllelse, alla vill spela för en så här stor klubb. Jag vet att det fortfarande är en lång väg kvar, men jag är extremt glad.”

Uros Palibrk spelade för Milans Allievi Nazionali (spelare födda 92-93) denna säsong. Han blev trea i den interna skytteligan med 12 gjorda mål, det borde och skulle ha blivit fler mål, men en del skadebekymmer satte stopp. Speciellt i slutet av säsongen visade han prov på sin ypperliga målfarlighet, bland annat i den internationella ungdomturneringen "Trofeo Nereo Rocco"  som vanns av Milans Allievi Nazionali, där blev han dessutom vald till turneringens bästa spelare. Ungdomscoacherna har berömt honom och hans talang, vissa anser att han är den bäste i sin åldersgrupp. Tidigare i år ryktades det om att Arsene Wenger fått upp ögonen för anfallaren tillsammans med Tottenham.

Det är högst sannolikt och dessutom nödvändigt för spelarens utveckling att han flyttas upp till primaveralaget kommande säsong. Han är född -92 och primaveratruppen kommer 2009/10 att bestå av spelare födda 91-92. 


Nnamdi Oduamadi (anfallare)
Primavera, född i Nigeria 17/10/1990

Nigerianske anfallaren Oduamadi har Thierry Henry som sin största idol och förebild. Det är också honom han försöker efterlikna i sitt spel då de har samma position i anfallet. Han verkar dessutom ha lyckats bra med detta eftersom han redan som sextonåring liknades vid fransmannen.

Anfallaren gjorde rödsvarta avtryck direkt, eller vad sägs om fem mål på sju matcher sedan ankomsten till Milan i februari i år? Oduamadi vann den interna skytteligan med dessa fem mål. Talande statistik för primaveralagets odugliga offensiv. Talande också för Oduamadis kapacitet och snabba acklimatisering till ett nytt land och en ny sorts fotboll. Han är i dagsläget det största anfallslöftet i primaveralaget och det återstår att se var han hamnar kommande säsong - fortsatt spel i primavera eller utlåning? Spelaren själv tycker att han är redo för Milans a-lag.

Nnamdi Oduamadi beskrivs som vindsnabb och teknisk och bildar en del av Milans nigerianska koloni med Harmony Ikande och Wilfred Osuji.

Nittonåringen har representerat Nigeria i U-17 och spelar nu för U-20 laget, ”the Flying Eagles”. I hemlandet kallas han ”Robinho”. Det finns en chans att man får se honom i U-20 VM i Egypten som startar i september.

Nawras Naji2009-06-25 16:30:00
Author

Fler artiklar om Milan

Fem snabba: Fiorentina - Milan 2-1