Gli stadi a fuoco: Luigi Ferraris, Genua
Arenafrågan är ett aldrig svalnande debattämne när det gäller italiensk fotboll. Vi fortsätter sommarprojektet med att presentera de olika fotbollsarenorna i Italien: Vi går vidare med en arena vid kusten som för tillfället är värd för två Serie A-lag.
Historik
Luigi Ferraris är en av Italiens allra äldsta arenor genom tiderna även om den fått genomgå ett par modifikationer genom åren. Det var Genoa som startade det hela när de 1909 påbörjade ett privat bygge av arenan som stod klar två år senare.
Den 22a januari 1911 gick debuten av på Luigi Ferraris mellan Genoa och Internazionale inför 20 000 åskådare som var maxkapaciteten under den perioden. Med tiden ökades arenans publikkapacitet och inför VM 1934 hade arenan plats för 30 000 åskådare och som dessutom stod värd för mötet mellan Spanien och Brasilien.
Arenan kallas i folkmun för Marassi för att den är placerad i distriktet Marassi i Genua. Dock är det officiella namnet Luigi Ferraris som är en hyllning till Genoas lagkapten från 30-talet med samma namn. De flesta Sampdoria-supportrar säger därför Marassi eftersom de inte vill förknippas med en Genoa-legend medan Genoa å sin sida föredrar det officiella namnet.
1946 började även Sampdoria använda sig utav arenan och än idag delar de två lagen på arenan som får anses vara en av de bättre i dagens italienska fotboll. Den revs helt inför VM 1990, där fyra matcher spelades på arenan, och byggdes upp igen med dagens design som resultat. Marassi har alltid förknippats med en tätpackad atmosfär tack vare avsaknaden av löparbanor vilket ger den en äkta fotbollskänsla som många andra arenor inte klarar av att leverera.
Förutom fotboll spelas det även rugby på arenan om än inte lika frekvent som fotboll. Det talas till och med om att det italienska rugbylandslaget ska flytta till Luigi Ferraris på permanent basis om de inte får en egen arena.
Dagens publikkapacitet uppskattas till 36 536 åskådare vilket är en bra bit ifrån det rekord på 60 000 personer som såg mötet mellan Italien och Portugal 1949.
Nutid
Den nuvarande formen på arenan med sitt karaktäristiska tegelutseende och täta inramning kom till efter en omfattande renovering inför VM 1990 som gick av stapeln i Italien. Arenan är än idag en av Italiens mest välrenommerade även om gräsmattan inte håller lika hög kvalitet längre.
Just gräsmattan har varit ett ständigt återkommande problem för både Sampdoria och Genoa då planen slits väldigt hårt samtidigt som kommunen (som äger arenan idag) inte är villiga att investera lika mycket pengar som tidigare på att underhålla mattan. Detta har resulterat i att både Genoa och Sampdoria sett över sina alternativ inför framtiden. Kanske blir det som så att ett av lagen bygger en egen arena så att endast ett lag håller till på Marassi?
Framtid
Marassi håller än idag en väldigt hög standard och kommer troligtvis även att göra det en bra tid framöver. Det är en internationell topparena med alla de nödvändigheter som krävs för att arrangera ett arrangemang i världsklass.
Visserligen är gräset stundtals under all kritik men det är något som kan åtgärdas genom att bättra på underhållet samt det faktum att det faktiskt spelas match där varje vecka. Som tidigare nämnt har både Genoa och Sampdoria sneglat lite på andra alternativ men en ny arena kostar stora pengar och det skulle krävas såväl externa finansiärer som stöd från kommunen för att påbörja ett sådant projekt.
Personlig åsikt
För mig är Marassi en av Italiens och Europas bästa arenor med en atmosfär som andas fotboll. Under ett derby della Lanterna kan man nästan ta på stämningen och den vackra estetiken bidrar till att höja helhetsintrycket.
Med tanke på att den byggdes om helt för drygt 20 år sedan så är den än idag en väldigt modern arena som verkligen ger hemmalagen Genoa och Sampdoria en hjälpande hand. Det är bara att kolla på lagens hemmafacit de senaste säsongerna för att förstå vilken effekt arenan verkligen ger. Helt klart värt ett besök för den sanna fotbollsentusiasten.