Gli stadi a fuoco: Ennio Tardini
Bengaler på Tardini.

Gli stadi a fuoco: Ennio Tardini

Arenafrågan är ett aldrig svalnande debattämne när det gäller italiensk fotboll. Vi fortsätter sommarprojektet med att presentera de olika fotbollsarenorna i Italien; I dag Brolins och Blomqvists tidigare hem.

Historik:
Ennio Tardini är beläget drygt en kilometer från centrala Parma. Arenan byggdes 1923 efter ett beslut taget av stadens politiker. Idén kom från Ennio Tardini, en politiker som hade stort sportintresse. Planen var att bygga en arena som skulle vara belägen i hjärtat av staden och inte i utkanterna, som det är i vissa städer. Arenan döptes till Stadio Comunale när den var klar men det ändrades till det nuvarande namnet som en hyllning till Ennio Tardini efter dennes död. Under åren har arenan genomgått flera smårenoveringar och fram till 80-talet så var arenan inte i behov av något större skönhetslyft då det inte pågick några större tävlingar i staden.

Men när AC Parma gick upp i Serie A säsongen 89/90 var man tvungna att utöka kapaciteten på arenan. Innan dess tog arenan bara in drygt 13 000 personer men enligt regler som fanns på den tiden var arenan tvungen att ta in 30 000 för att den skulle vara tillåten som spelarena i den högsta serien. Först hade man planer på att bygga en ny arena, i utkanterna av staden men i maj 1991 togs beslutet att man skulle renovera den befintliga arenan och detta var klart 1993. Då hade Ennio Tardini en kapacitet på runt 29 000.

Nutid:
Planer finns för fortsatta renoveringar av arenan. När laget ramlade ur Serie A förra året planerade man att minska kapaciteten på arenan men då sejouren i Serie B bara blev ett-årig är det oklart hur det blev med de planerna. I dag har Ennio Tardini en exakt kapacitet på 27 906 personer.

Framtid:
Då arenan ägs av kommunen så måste alla renoveringsbeslut tas i samförstånd med dessa. Det finns planer för ytterligare renoveringar av Ennio Tardini. Det handlar mestadels om en eventuell utbyggnad av den östra läktaren som är en sittplatsläktare. Dessutom finns det trafikproblem som måste lösas, bland annat handlar det om parkeringsplatser och ett lättare sätt att få kollektivtrafiken att passera förbi arenan.

Ennio Tardini har fått stå som värd för det italienska landslagets hemmamatcher ett antal gånger och det blev i dagarna klart att Italiens VM-kvalmatch mot Cypern den 14:e oktober kommer att spelas på Ennio Tardini.

Personlig åsikt
Jag själv har besökt Ennio Tardini ett flertal gånger och det är på utsidan en flashig liten sak. Dock är läktarna något slitna och säkerheten är inte den bästa på arenan. Detta fick vi bekräftat i våras när en ung Vicenza-supporter föll ned för läktarna under Parma-Vicenza och fick så svåra skall- och nackskador att han senare avled på sjukhus. Det har sagts från klubbens sida att säkerheten ska förbättras på arenan under sommaren och vara klart när säsongen drar igång igen. Ståplatsläktarna är dessutom väldigt branta. Detta fick jag själv uppleva när jag bevittnade en match från den norra läktaren, Curva Nord Matteo Bagnaresi.

Annars är Ennio Tardini en kompakt och fin, naturlig fotbollsarena där man har nära till plan. Den är dessutom väl lämpad för TV-sändningar, vilket också flera TV-bolag menat under åren.

Cihan Dalaba@jonas5oderstrom2009-07-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 11)