<i>Tutto sulla nuova Primavera 09/10</i>: Del 2

Tutto sulla nuova Primavera 09/10: Del 2

Så har den äntligen startat på allvar. Campionato Primavera, där stjärnor föds och drömmar krossas. Truppen, resultaten och förutsättningarna inför säsongen hittar ni här. Den andra delen tar upp förnyelsen och de övriga ungdomslagen under Primavera.

Efter att ha varit en lågprioriterad och eftersatt verksamhet i många år har nu ungdomssektionen fått sig ett rejält ansiktslyft och nytt fokus, vilket faktiskt har fått en direkt positiv effekt på resultaten i inledningen av denna säsong. 


Omstrukturering och nysatsning

Primaveralaget har inför denna säsong genomgått en grundläggande transformation med allt från nya ledare och en ny filosofi till en helt ny satsning på högkvalitativa spelare, både utifrån och från de egna leden. Just kvalitet och långsiktighet genomsyrar numera verksamheten, i alla fall är det den bilden man får som utomstående. 

Maldini erbjöds jobbet som huvudansvarig för ungdomsverksamheten men han avböjde. Istället blev det förre milanspelaren och den under Ancelotti assisterande tränaren Filippo Galli som erbjöds tjänsten och tog den. Galli har även varit tränare för Primavera tidigare, med blandade resultat. Han har alltså det övergripande ansvaret för den totala ungdomsverksamheten, från knattelagen upp till Primavera. 

Galli har en tuff men oerhört viktig uppgift framför sig: att omstrukturera, revitalisera och samordna verksamheten för ungdomssektionen. En ny aspekt i rollen som ungdomsansvarig är den täta och informativa direkta dialog som Galli väntas ha med både Leonardo och Tassotti. 


Galli i Brescia (foto: Bildbyrån)

Galli verkar än så länge ha lyckats utomordentligt väl med den på förhand krävande uppgiften. Man ska naturligtvis inte heller glömma Stroppas insats som tränare för Primavera och de övriga ledarna. 

Båda dessa herrar har tunga meriter från tiden som spelare i Milan. Milanprodukten Giovanni Stroppa, har trots att han endast spelat 50-talet matcher i Milan, vunnit både Europacupen (CL), europeiska och italienska supercupen och Coppa Intercontinentale (klubblags-VM) ett flertal gånger. Den förre mittfältaren hann även med att representera ett tiotal klubbar och 4 landskamper under sin aktiva karriär mellan 1987 och 2006. 


Stroppa i Piacenza (foto: Bildbyrån)

Filippo Galli har ett betydligt starkare band till Milan. Förutom att vara en egen produkt spenderade han större delen av sin aktiva karriär som mittback jämte Baresi 1981-1996. Han var en del av “the invincibles” tillsammans med Tassotti, Maldini, Baresi och Costacurta. Ni minns honom säkert från finalen 1994 mot Barca då han vikarierade för Baresi-Costacurta. För övrigt bör det även påpekas att alla, utom Mauro Tassotti, i ovan nämnda backlinje är produkter av Milans ungdomssektion. Inspirerande och minst sagt erfarna herrar alltså.

Galli ersatte Baresi som tränare för primaveralaget 2006 och behöll den posten fram till augusti 2008 då han tillsammans med Tassotti blev Ancelottis assisternade tränare. 

Alberigo Evani tog då över som tränare för Primavera efter Galli. Evani hade vunnit en scudetto med Allievi Nazionali säsongen 06/07 och under hans ledning gjorde Primaveralaget katastrofala resultat i samtliga turneringar förra säsongen. Till den gode Chiccos försvar skall dock truppens ytterst magra kompetens framhävas. Evani lämnade i somras för att träna San Marino och Stroppa tog över rodret i hård konkurrens med Stefano Eranio. Och där är vi nu.

Casiraghis assisterande tränare i U-21, den tidigare coachen för U-17, Antonio Rocca, har sedan nittiotalet arbetat ingående med de flesta italienska landslagen och är i dagsläget huvudansvarig samordnare för ungdomslandslagen. I en artikel i Gazzetta dello Sport (från i somras) ger Antonio Rocca sin syn på flertalet ungdomsrelaterade frågor, med bland annat positiva nyheter för Galli.

Rocca ser nämligen ett ljusnande läge för Milans eftersatta och underpresterande ungdomssektion: ”Jag tror att de rödsvarta redan tagit stegen för att försöka förändra läget. Framväxten av en talang är beroende av förmågan till lärande och utveckling. AC Milan har strukturen till att ta fram och utveckla ungdomar och har insett att man måste investera i kvalitet."

Och om receptet för framgång på individuell nivå? ”Framförallt måste grabben ha en övertygelse om att kunna nå A-laget.”

Med rätt ledning och en fortsatt målinriktad satsning på ungdomsverksamheten kommer vi att kunna se resultatet snart. Talangen finns där, det ser man bland annat på resultaten, landslagsuttagningarna och kontinuiteten. Förhoppningsvis har Milan den rätta sortens juvelerare inom sin organisation, den sorten som vet hur man slipar och förädlar råa och obehandlade stenar till diamanter. Det kan aldrig upprepas för ofta eller understrykas för mycket: förtroende och tålamod är nyckeln till utveckling och framgång för dessa unga talanger! 


De övriga ungdomslagen 

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder: 

Primavera - U-20
Berretti - U-19
Allievi Nazionali - U-17
Allievi Regionali - U-16

Milans övriga ungdomslag presenteras i kort form nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativför spelarnas framtid: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning.

Berretti (U-19) 
Campionato Nazionale Dante Berretti, som serien heter, är egentligen serie C-klubbarnas motsvarighet till Campionato Primavera, alltså U 20. Men även lagen från serie A, B och D får anmäla ett ungdomslag för spel. Oftast ställer serie A och B-klubbarna då upp med ett U 19-lag. Berettiserien utgör det näst högsta steget i ungdomsleden, direkt underställt Primavera, både i ålder och i status. Sedan 2004 spelas två finaler och två vinnare koras, en för serie A/B och en för serie C.

Milan ställer i år upp med i huvudsak spelare som är födda 1992, alltså i princip ett U 18-lag. Oftast utgör Berrettilaget nån slags anonym mellanstation för spelare som är överflödiga eller för dåliga för Primavera men samtidigt för gamla eller för bra för Allievi Nazionali (U 17). 

Milans Berrettilag är ett av två Milanlag som vann en titel förra säsongen, en finfin scudetto. Man slutade tvåa efter Atalanta i sin serie och slog sedan Juventus i finalen med totalt 4-1, tre mål av Angelilli och ett av Schenetti. Andrea Schenetti vann den interna skytteligan i Berretti och han lirar numera i Primavera.

4-1 mot Juve låter jättebra, men nu finns det dock ett par punkter som bör belysas, dessa är väldigt talande för nivån på Milans ungdomslag föregående säsong:

- Det var endast Primavera-spelare med i startelvan för Milan (vilket iofs är tillåtet)
- Juve spelade med 10 man i 60 minuter
- Juve träffade ribban ett par gånger 

Ni kan ju gissa vad Juventus tycker om att Milan i princip valde att ställa upp med Primaveralaget. Än värre måste det vara för de stackars Berrettispelarna som tagit laget till finalen.  

Oavsett: Milan è Campione d'Italia!

Det mest kända (men inte mest kompetenta) namnet från förra säsongen är Cafus son Wellington. Även Pedrocchi, Scampini och ovan nämnde Schenetti lirade i Berretti, dessa tre är bland de uppflyttade till Primavera inför denna säsong. I år fanns det inte plats för anfallaren Uros Palibrk  i Primavera, han återfinns därför i Berretti. Palibrk spelade i Allievi Nazionali 08/09.

Laget har inlett väldigt starkt med tre raka segrar och 9-1 i målskillnad. Claudio Aquilante (född -91) har gjort fem av målen, Palibrk ett. Claudio Aquilante är en väldigt talangfull mittfältare/forward som Manchester City haft ögonen på och som vi säkert kommer höra talas mer om i framtiden.


Allievi Nazionali (U-17)

Spelare födda 1993 spelar i serien som kallas Allievi Nazionali. Det är nu allvaret börjar för de flesta ungdomarna och många faller ur på denna nivå. Detta är även den åldersgrupp (spelare födda -92) som är den mest intressanta när det gäller talangerna i Milan. Föregående säsongs trupp innehöll ovanligt många lovande spelare, varav minst fyra flyttades direkt upp till Primavera. 

Förra året vann Milans Allievi Nazionali den internationella ungdomsturneringen Trofeo Nereo Rocco där Verdi, Palibrk, Merkel och Gaeta utmärkte sig i spel och målskytte. 

Från sin position som offensiv mittfältare vann Marco Gaeta den interna skytteligan i Milans Allievi Nazionali med 22 gjorda mål, lika många som Inters omtalade och hypade superanfallare Simone Dell'Agnello, också han 92:a spelandes för Allievi Nazionali. Milananfallarna Verdi och Palibrk gjorde ”bara” 14 respektive 12 mål. Dessa grabbar, förutom Palibrk, tillsammans med försvararen Luca Ghiringhelli återfinns numera i Primavera och man gör nog bäst i att hålla ett öga på dem. 

Noterbart är även att Alex Fernando Pontons Paz och Kingsley Boateng flyttades direkt upp till Allievi Nazionali från Giovanissimi (U-14), båda är födda 1994 och utmärkte sig förra säsongen genom att tillsammans göra 50 av lagets 87 mål. Den som utmärkt sig hittills i år är däremot Maurizios son Simone Andrea Ganz, han har gjort fem mål. Också det omtalade nyförvärvet Dal Compare återfinns i årets Allievi.

Och så till sist något som kanske kan få igång den rödsvarta fantasin. Christian Maldini, Christian Galliani, Emanuele och Daniele Fiori alla födda 1996, spelar i Giovanissimi Regionali denna säsong. 

Dessa pojkar skapade rubriker i Milankretsar förra säsongen när deras lag efter 20 spelade matcher var obesegrat, hade hållit nollan i 16 matcher och endast släppt in fem mål, vilket är ovanligt i den åldersgruppen. Gissa även vilket som var det enda av Milans ungdomslag som lyckades slå Inter? Jepp, Maldini jrs, man spelade 0-0 och 1-0 mot de blåsvarta när alla andra lag i serien fick storstryk. 

I vanliga fall tror jag inte man hade fäst så stor vikt vid detta, men nu är det så att näste Maldini utgör en del i backlinjen och han har en del förväntningar på sig. Kanske betyder inte detta nåt, eller så gör det det. 


I den tredje delen presenteras Primaveratruppen, resultaten och stjärnorna.
Del 1 finner ni här.
 

Håll en civiliserad och konstruktiv nivå på kommentarerna, annars raderas allt och funktionen kommer att tas bort!

Nawras Naji2009-10-14 23:28:00
Author

Fler artiklar om Milan

Fem snabba: Fiorentina - Milan 2-1