2016-11-05 00:00

Columbus - Montreal
10 - 0

Cagliari – Genoa 3-2: Klipp håret!

I en händelserik match vände Cagliari till seger och de första hemmapoängen för säsongen är ett faktum. Slutresultatet kan inte hållas isär från kontroversen som utspelade sig kvarten innan slutet.

Under VM 1994 skämde vår nuvarande domarbas Bo Karlsson ut sig under en gruppspelsmatch mellan Argentina och Nigeria genom att varna fel spelare i samband med en frispark. Tilltaget blev särskilt pinsamt eftersom det inte ansågs ovidkommande att offret var en svart spelare från Nigeria. Än en gång hade den vite europén inte kunnat se människan i Den andre.

Idag bevisade Gabriele Gava att det handlar om mer än etnicitet.

Men vi ska inte gå händelserna i förväg.

Det var två sårade rödblåa lag som möttes. Cagliari hade åkt på två raka uddamålsnederlag efter sina två första segrar för säsongen, medan Genoa kom till spel efter att veckan innan ha pulvriserats med hela 0-5 mot Inter på Luigi Ferraris och därtill förlorat i Europa under veckan.

Cagliari hade dessutom förlorat samtliga av sina första tre hemmamatcher för säsongen. Det var läge att återupprätta Sant´Elias rykte.

Men med gästernas anfallstrio skulle det inte bli enkelt.

Och det dröjde inte länge innan uppförsbacken var ett faktum. Efter att Emiliano Moretti först missat ett bra läge att nicka in en frispark i början av matchen, var det Giandomenico Mesto som något tursamt gav Genoa ledningen i den 21:a minuten.

Det var frispark kort utanför Cagliaris straffområde. Mesto drog på ett lågt skott som kraftigt ändrade riktning efter att ha träffat Dessenas fot. Marchetti var chanslös. 0-1.

Kvitteringen borde ha kommit i den 33:e minuten, när Contis frispark – efter petning – träffade insidan av stolpen och studsade ner inte alltför långt från mållinjen.

*  *  *

Fyra minuter efter halvtid var det Cossu som tog ner ett inspel i straffområdet, slingrade sig förbi sina uppvaktare och sköt diagonalt mot bortre stolpen. Bollen ett par decimeter utanför.

I den 55:e minuten kom Cagliari fram i ett samlat anfall. Bollen slogs in till höger i straffområdet där Agostini rusade fram och blev fri. Amelia behövde inte ta alltför många steg ut innan vinkeln var stängd. Det blev ändå ett avslut som studsade på målvakten och ut till vänster, där det uppstod hönsgård, innan Biondini till slut kunde trycka in den från ca fem meter. 1-1 och den rödes första mål för säsongen.

Men glädjen blev kortvarig. Genoa kom fram på en kontring. Palladino försökte hitta in med ett lågt inlägg från sin högerkant. Inlägget stoppades av Diego Lopezs vänsterfot, men i praktiken klackade kaptenen upp bollen rakt framåt i strffområdet, där Sergio Floccari var direkt framme och högg till. 1-2 i den 60:e minuten.

Psykologiskt tungt för Cagliari. Men det fanns tid.

Det avgörande momentet kom i den 76:e minuten, när Cossus skott stoppades av en hand i straffområdet. Domare Gava blåste straff. Det var inget fel på just det beslutet. Men Gava delade ut en andra varning till Moretti, och den förre Valenciabacken fick kliva av plan. I onödan, eftersom det var hans lagkamrat Giuseppe Biava som råkat stoppa bollen med handen.

Biava och Moretti är inte särskilt lika varandra i ansiktet. Men situationen visar att 2000-talets fotbollstrend i Italien (och sedan exporterad lite var som helst på jordklotet) med hängande frisyr och ett svart hårband runt pannan har skapat en likriktning som i det här fallet ledde till fiasko.

Nu skulle hursomhelst straffen slås. Den ordinarie straffskytten Jeda hade bytts av drygt fem minuter tidigare (mot Matri). Det blev Nenés uppgift att ta hand om den. Brassen gjorde sin första match från start för säsongen och var i ett pressat läge. Och det gick inte helt lugnt till. Det blev stolpe in. 2-2 med kvarten kvar att spela.

Genoa fick på sätt och vis kapitulera angående sina vinstambitioner. Gasperini tog omgående av Palladino och satte in backen Andrea Esposito.

Men flytet fortsatte för Cagliari och i den 87:e minuten kom segermålet. Matri fick bollen felvänd framför ett par Genoaförsvarare och föll ner under pressen, men lyckades på ett märkligt sett peta fram bollen liggandes… Och bollen hamnade hos den inbytte Lazzari som tog emot och sköt bollen i nät. 3-2.

Men matchen hann inte blåsas av innan fler märkligheter inträffade. På övertid vandrade en viss herre vid namn Fabrizio Preziosi (no relations, eller?) in på plan i protest, inte alls olikt det som hände under matchen Genoa – Palermo hösten 2007. Då var det Genoa som vann med just 3-2, efter ett par omdiskuterade händelser, som fick en Palermorepresentant att se rött.