2016-11-03 03:30

Anaheim - Pittsburgh
1 - 5

Lazio - Cagliari 0-1: Hemma bra, borta bäst

Stort missnöje på Olimpico när ett på förhand kritiserat Lazio fick svårigheter mot ett disciplinerat Cagliari. Matchen var inte händelsefattig, men bleknar i jämförelse med de flesta tidigare matcher som spelats lagen emellan under den senaste femårsperioden.

Vi blickade tillbaka på alla sanslösa tillställningar som skådats tidigare mellan Lazio och Cagliari sedan hösten 2004. Kanske är det lite typiskt då att kvällens match inte bjöd på några straffar, utvisningar eller andra saker som vi har börjat vänja oss vid.

Sen kan man alltid tycka att det är nyhetsvärdigt att matchen avgörs på en rejäl målvaktstabbe och att spelaren som ser till att utnyttja den till sardernas fördel har tillhört Lazio tidigare. Och att han – som inte är världens målfarligaste anfallare – nu gjort mål i tre av de fyra senaste matcherna mot Lazio.

Så delades det ut åtta varningar också. Men ändå. Detta når inte upp till det som vi har vant oss att se. Som Stuart Baxter skulle ha sagt; This is f*cking Lazio versus Caglairi.

Symboliskt var tränarduellen, då man med fog skulle kunna säga att Massimo Allegris framgångar med Cagliari är en förädling av det lag som Davide Ballardini byggde under en kort tid i Cagliari för snart två år sen.

Allegri fortsatte hursomhelst med sitt experiment från förra matchen, som gick ut på att peta Marzoratti och få in alla sina starkaste mittbackar, istället för att peta någon av dem. Det såg inte helt tryggt ut med Canini på högerkanten.

Ändå kom matchens första farliga målchans från just Cagliaris högerkant, på en kontring. Biondini kom fram, spelade in mot Cossu som fintade och lyfte sedan snett bakåt där tre Cagliarispelare befann sig. Alla tre var aningen för långt framme och Matri fick luta sig bakåt för att få in bollen på volley. Riktningen var alldeles för central och Muslera kunde ta hand om bollen utan alltför stora bekymmer.

Tre minuter senare, totalt den sjätte, kom Lazios replik. Kolarov accelererade in i straffområdet och tog sig förbi flera försvarare, för att avsluta med en blandning av inlägg och skott, som Marchetti stoppade. Bollen gled dock förbi honom och det krävdes rensning av Lopez en bit utanför mållinjen för att röja undan hotet.

Ett mål tycktes alltså ligga i luften, men resten av halvleken bjöd inte på så många chanser. Lazio var det spelförande laget, men kunde inte uträtta så mycket mot ett avvaktande och disciplinerat Cagliari.

Det blev dock intressant i den 43:e minuten när Zarate gick ner i straffområdet efter att ha varit på väg att smita undan Agostini. Domare Brighi friade. Reprisbilder visade en lätt tröjdragning av vänsterbacken, som dock skedde precis utanför linjen.

* * *

I den 49:e minuten lyfte Matuzalem in i straffområdet mot Zarate, som avslutade på volley. Varken träff eller riktning var tillräckligt bra för att störa Marchetti.

Minuten efter kom matchens enda mål, sedan en kontring renderat i en farlig frispark.

Biondini petade bollen bakåt och Conti sköt ett hårt och lågt skott, centralt riktat, som Muslera kröp ner för att rädda. Men på något sätt smet bollen undan både armar och ben på uruguayanen, och rullade ut framför målet. Det var upplagt för en dödlig duell. Matri högg till och hann före målvakten. 0-1.
Bara tre minuter senare kom ett stenhårt avslut av Lazzari från ca 30 meter, som Muslera inte hade mycket att sätta emot. Bollen dock över ribban.

Lazios jakt på kvittering blev inte så mycket lättare än jakten på ett ledningsmål i första halvlek. Man var bara mer desperat, fansen på läktarna blev alltmer frustrerade och ilskna, och i takt med detta verkade misstagen öka. Under en period i mitten av halvleken lyckades man ändå oroa ett par gånger. Först var det Zarate som försökte med en direkt bredsida på ett markinlägg. Därefter ett mycket farligt inskruvat frispark som rensades undan av Cagliarisförsvaret.

Cagliari satsade på kontringar och de verkade betydligt mer farliga än det som bjöds under första halvlek.

I den 72:a minuten sköt Biondini ett längre skott mot krysset, men Muslera revanscherade sig med en kanonräddning.

På den efterföljande hörnan fick han åter anstränga sig för ett mycket bra skott av Daniele Conti.

Allra farligast blev det på stopptid. Canini lyfte långt mot Lazzari som klev inåt och sköt. Bollen träffade närmaste stolpen och studsade ut i straffområdet där inhopparen Nené inte lyckades få till en ordentlig träff.

* * *

En mycket meriterande seger för Cagliari. Den betyder många saker. Bland annat statistiskt.

För det har ju länge funnits en bild av Cagliaris extrema diskrepans i poängskörden på hemma- respektive bortaplan. Detta har blivit något som handlat mer om myt än sanning; något som har levt kvar efter ett par säsonger där det verkligen förhöll sig på det sättet. Numer är poängfördelningen mer normal och just den här säsongen har Sant´Elia varit allt annat än ett ointagligt fort.

Ändå finns det nu en statistisk notis att höja ögonbrynen åt.