Inför Udinese - Cagliari: Den besvärliga resan upp till Friuli *INSTÄLLD*

Cagliari avslutar en fantastisk höst med den normalt hårda resan upp till Friuli där Udinese ofta har varit en ordentlig retsticka. Bortalaget är i toppform och har ett ypperligt läge att gå till vintervilan med nya löften om en vårsäsong med Europaplatser inom räckhåll.

 Resan till Friuli har inte varit något att se fram emot för Cagliari under de senaste åren. Det är allt som oftast säsongens längsta resa och föga förvånande brukar det också visa sig ute på plan. Det är här Cagliari har gjort några av sina mest håglösa prestationer sedan mitten av 2000-talet.

Det finns dock ett undantag och det är särskilt nostalgiskt. Det var i maj 2008 som Cagliari krönte sin mirakelvår med att spika kontraktet med en 2-0-seger i den näst sista omgången på Stadio Friuli, efter mål i andra halvlek från Acquafresca och Cossu. I och med att läget såg ganska så bra ut på förhand - så pass att det även efter matchen skulle visa sig att laget skulle ha säkrat kontraktet även vid förlust, på grund av resultat från andra håll på stöveln – att det var mer som ett vackert sätt att fullborda det som hade inletts i januari, när den mirakulösa vändningen inleddes.

Sedan den våren har Cagliari behållit sin plats som ett av de mest intressanta lagen i Serie A, trots tränarbytet som följde sommaren efter det räddade kontraktet. Sedan dess har Cagliari aldrig riktigt slagit för sin överlevnad mer än under några veckor i säsongsinledningen.

Även om laget har förlorat de senaste två bortamatcherna – mot Palermo och Milan – är man fortfarande en del av den tajta klungan under titelstriden, med fem poäng upp till Parma på fjärdeplatsen.

Faktum är att Cagliari statistiskt har tre poäng mer än vad laget hade efter lika många omgångar förra säsonger. Med tanke på vilken sensationell säsong det är som man har bakom sig, är det en oerhört imponerande siffra.

Och siffrorna bekräftas av hur spelet har sett ut.

Matri har som bekant skrivit in sig i klubbens historia genom att tangera Gigi Rivas rekord på mål i sju raka ligamatcher. Nené har inte exploderat, men med sina sex mål hittills, varav en del är riktiga pärlor, har han redan nu visat sig att klubben gjorde rätt i att investera i honom i somras. Lazzari är i sitt livs form och slår det ena briljanta inlägget efter det andra. Cossu håller samma nivå som föregående säsong, om inte högre. Biondini har visserligen inte varit outstanding under de senaste matcherna, men det är bara en månad sen som han spelade för landslaget. Conti och Dessena har inte skapat några rubriker, men varit fortsatt stabila.

Kort sagt, klubben gör rätt i att fortfarande tala om de där 40 poängen som målsättning, men i praktiken är det nog få som fortfarande tror att Cagliari ska behöva blanda sig i någon bottenstrid. Faktum är att ligan nu har delats upp i en stor klunga om 10 lag som under titelutmanarna befinner sig inom fem poängs marginal, eller två om man bortser Parma. De som hamnat utanför detta är närmare nedflyttningsstrecket, och Cagliari kan vara stolta över att ha hamnat på rätt sida i en sådan stark upplaga av Serie A.

Desto sämre går det för Udinese som överraskande nog har hamnat på fel sida. Zebrorna från nordöst har inte direkt kniven mot strupen, men formen är svag och inte mycket talar för tillfället att de ska kunna nå några Europaplatser till nästa säsong. Av de senaste sex matcherna har man bara lyckats vinna en gång. Det blir förmodligen ett mellanår innan man åter lyckas scouta fram ytterligare några intressanta spelare från Sydamerika eller Central-/Östeuropa och "överraska" alla ytterligare en gång.

Men fotbollen är som den är. Så vem skulle egentligen vara förvånad om de vaknar på rätt sida på söndag och kör över Cagliari med sina kontringar så som de gjorde i den senaste säsongsavslutningen (6-2)?

Vi hoppas i alla fall att Cagliari inte går till vintervilan med en sådan demoralisering. Ännu en gång finns det ingen fara för överlevnaden, men när så många spelare just nu befinner sig i toppform vore det synd att inte få ut max av det. För det här kan leda väldigt långt.

Gällande startelvan finns det en del bekymmer i backlinjen, där Lopez, Pisano och Marzoratti alla är borta från spel. Astori och Canini kommer att kampera ihop i mitten, vilket de gjort bra tidigare, medan Daniele Dessena mycket väl kan komma att vikariera som högerback. Den unge mittfältaren tog hand om den positionen en bit i andra halvlek i den senaste matchen när Allegri försökte vända på tvåmålsunderläget mot Napoli på detta fyndiga sätt.

Preliminär startelva: (4-3-1-2): Marchetti, Dessena - Astori - Canini - Agositni, Biondini - Conti - Lazzari, Cossu, Jeda - Matri

Hossein Nayebagha 2009-12-19 09:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari