Stadsparksvallen, 2017-07-29 16:00

Jönköpings Södra - Hammarby

Inför Udinese - Cagliari: Mot Champions?

Den uppskjutna matchen från december ska äntligen spelas på Stadio Friuli, som inte lär bjuda på en behaglig klimat för det. Udinese slåss för nytt kontrakt och Cagliari slåss för... Champions League.

För snart två år sen reste Cagliari till Udine och Stadio Friuli för att säkra Serie A-kontraktet. Som allt sedan utspelade sig visade det sig vara en överflödig prestation, men Cagliari vann hursomhelst med 2-0 efter mål av Cossu Acquafresca.

Efter helgens seger mot Parma åker man till samma stad och arena, men den här gången för att ta sig upp på Champions League-plats.

Ni läser rätt. Om Cagliari vinner den uppskjutna matchen mot Udinese, kommer man att gå upp på 41 poäng, med bättre målskillnad och inbördes resultat jämfört med det för närvarande fjärdeplacerade laget Juventus.

Om nu Serie A lyckas behålla sina fyra platser i Champions, det vill säga. Med det i åtanke känns det nästan som att det bästa vore att Cagliari slutar på allt annat än en fjärdeplats. Det skulle göra för ont att behöva tänka att klubbens största prestation sen scudetton 1970 skulle sluta med en sådan antiklimax.

Men, nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Att vinna på Friuli är trots allt en riktig utmaning och trots att det skiljer många placeringar mellan lagen för tillfället, kommer Cagliari inte att vara favoriter att vinna matchen imorgon.

Bland annat har ju sarderna normalt haft det väldigt svårt på just Friuli, den längsta resan på säsongen. Segern den där majdagen 2008 var mer av ett undantag.

Udinese är indraget i bottenstriden och kommer därmed inte att bjuda på något i onödan. Med en Di Natale i vass målform som vanligt, finns det en hel del att oroa sig för.

Ledda av den nygamle tränaren Pasquale Marino, är de små zebrorna också väldigt revanschsugna efter att ha blivit nerkörda av ett annat rödblått gäng i helgen – 0-3 borta mot Genoa.

Cagliari har så långt gjort det som man misslyckades med förra säsongen; att hålla i formtoppen även när man så uppenbart har överträffat förväntningarna inför säsongen. Det var just såhärdags på året som man tappade en del onödiga poäng och hamnade i efterkälken när det gäller Europaplatser i tabellen. Nu kommer man till matchen med två raka hemmasegrar, och även vid förlust har man fortfarande mycket att kämpa för.

Agazzi och backlinjen med en unge Ariaudo från start lyckades hålla nollan mot Parma, men får det alltså mycket svettigare den här gången, då man spelar på bortaplan mot ett lag som varit känt för sitt rörliga anfallsspel de senaste åren. Senast lagen möttes, just på Friuli, vann hemmalaget med hela 6-2. Det var i den sista, betydelselösa, omgången, men ändock lite symptomatiskt för vilka bedrövliga upplevelser som arenan har bjudit oss på 2000-talet.

På mittfältet återkommer Biondini från skada, och även Jeda visade sig må bättre än befarat, när han fick hoppa in i söndags.
Matchstart blir 18.30 för ovanlighetens skull. Vid en eventuell seger blir det att bänka sig framför Inter-Chelsea därefter. För då finns det en Championsplats för Serie A att behålla…

… Och för Cagliari att bevaka.

Hossein Nayebagha 2010-02-23 17:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari