Kopparvallen, 2017-08-28 19:00

Åtvidaberg - Gefle
0 - 2

Atalanta - Cagliari 3-1: En för bottenstridens skull

Daniele Dessenas idioti avgjorde Caglairis bortamatch mot Atalanta. Seger för bergamaskerna innebär att bottenstriden fortfarande lever, vilket annars var på väg mot en tidig slut.

Den som trodde att ett heltaggat Atalanta skulle köra över ett halvljummet och formsvagt Cagliari i kvällens match i Bergamo fick på sätt och vis rätt. Men det skedde inte på det sättet som han eller hon hade väntat sig. Eller borde ha väntat sig. Redan efter dryga kvarten spikades de förutsättningar som gjorde det som skedde nästan ofrånkomligt.

Atalanta kom till matchen med en färsk 3-0-seger på samma arena söndag eftermiddag. Cagliari i sin tur hade inte tagit poäng på bortaplan sedan januari och halkat efter i jakten på Europaplatserna.

Det började ändå bra för Cagliari, som efter två minuters spel fick en hypervass kontring från vänster som Cossu för ovanlighetens skull halvt slarvade bort med ett för långt inlägg mot Dessena i den bortre delen av straffområdet.

Den första kvarten av matchen lyckades man överlag undvika att hamna i den typen av press som Atalanta som hemmalag och som lag med större motivation borde ha skapat.

I den sjunde minuten kom den första riktiga målchansen när Dessena avfyrade ett tungt skott från ett ganska bra läge en bit utanför straffområdet. Bollen dryga metern utanför den vänstra stolpen.

Nästa gång Dessena gjorde väsen av sig igen blev det den avgörande punkten i matchen.

Atalantas Jaime Valdez satte fart på vänsterkanten och fälldes ner av en chanslös Dessena. Domare Rocchi plockade genast fram det röda kortet, vilket verkade som en väldigt hård dom mot mittfältaren som mest verkade ha missbedömt sin position gentemot bollen. Men reprisbilder visar att det är en medveten sabotagetackling som inte går att försvara på något sätt. Snarare öppnar det för de gamla vanliga konspirationsteorierna. Att någon har köpt myspojken Dessena för att ge motståndaren en klar fördel resten av matchen. Motivation slår klass, om man säger så. Varför annars komma med en sådan huvudlös tackling i ett läge där Cagliari är allt annat än desperat efter poäng?

Nå, helt enligt reglerna ändrades matchbilden drastiskt efter detta, i den 17:e minuten, med kommandot i Atalantas grepp.

Bara två minuter efter utvisningen fick Chevanton chansen från nära håll, men fick felträff på bollen och skyfflade den upp mot curvan.

Efter flera distansskott av Valdez kom hemmalagets bästa chans i den 37:e minuten, när Garics slog ett vänsterinlägg som just Valdez drog till på halvvolley, vilket framkallade en spektakulär räddning från Marchetti.

* * *

Åtta minuter in i andra halvlek kom till slut målet för hemmalaget. Valdez sköt ännu ett skott som Marchetti räddade, men på returen tog Tiribocchi bollen på studsen och den for upp som en kanon in i nätet. 1-0.

Tio minuter senare var det dags igen. Den här gången tog Tiribocchi en chansning med en filmning framför Canini, och Rocchi köpte det. Straffen togs hand om av Valdez och 2-0 var ett faktum.

Ytterligare tio minuter senare var det dags igen. Valdez kom fram och skruvade bollen elegant mot bortre krysset. 3-0.

Allegri gav upp och slängde in Daniele Ragatzu som äntligen fick göra sin säsongsdebut, och redan efter några minuter fixade han en tveksam kompensationsstraff.

Med Matri redan utbytt fick Cossu ta hand om straffen, och han kom så nära som man kan komma… Utan att göra mål. Bollen på insidan av högra krysset och ut efter nedstuds.

Ändå lyckades gästerna snygga till siffrorna på övertid, när Conti nickade in Cossus hörna, vilket fastställde slutresultatet 3-1.

Nu bär det av till Genua där Sampdoria väntar på Marassi, på söndag.