Inför Sampdoria - Cagliari: Ett försök att återta hedern

Dags för Cagliari att skärpa sig och hitta formen igen, efter att i två raka matcher mest ha agerat räddningsplanka åt bottenlagen. På söndag eftermiddag står man åter emot ett lag som verkligen behöver något. Men den här gången rör det sig inte om en salvezza, utan Champions League.

De två senaste matcherna har Cagliari agerat som stöd till olika bottenlag i deras kamp för överlevnad, genom att i mångas ögon lägga sig på rygg och ge motståndarna tre poäng i brist på motivation.

Sånt är alltid så självklart när resultaten kommer in efter omgångens slut, men särskilt i onsdagens match mot Atalanta visade laget ändå en hel del vilja, och hur det hade gått utan Dessenas oförklarliga kortslutning med rött kort som följd, vet vi inte.

Nu blir det ungefär samma förutsättning för tredje matchen i rad. Det kommer att finnas två lag på plan på söndag eftermiddag, men ett av lagen – Cagliaris motståndare – är klart mer motiverat. Skillnaden är att Sampdoria slåss för Champions League snarare än nytt Serie A-kontrakt.

I höstas, eller kanske snarare sensommaren, var Luigi Del Neris gäng ordentligt upphausade, då många inom media på allvar påstod att laget hade chansen att vinna ligan om radarparet Cassano och Pazzini skulle hålla sig i form säsongen ut, och om laget överlag skulle klara sig från skador.

Sen löstes tidsfrågan och när till exempel Cagliari besegrade laget på Sant´Elia med 2-0, i november, var det ingen stor sensation. Då verkade Sampdoria få infinna sig i att vara ett lag för Europa League i bästa fall, eller ett hopplöst mittengäng i sämsta fall, som det har varit efter klubbens ödesdigra miss i kampen om den sista Championsplatsen mot Udinese våren 2005.

Men efter nyår har det blivit liv hos Blucerchiati igen. Medan den oerhört jämna toppen bakom scudettokandidaterna har sett till att de olika lagen ständigt har tagit poäng av varandra, har Sampdoria smugit sig fram och är inför slutspurten av ligan ett av de bäst placerade lagen i kampen om fjärdeplatsen.

Och även om det blev förlust på San Nicola i onsdags, mot Bari, får laget ändå gälla som storfavorit mot Cagliari som i praktiken är borta från både Europa och Serie B.

Det enda som egentligen talar emot Sampdoria är att laget makabert nog aldrig har lyckats besegra Cagliari på hemmaplan på 2000-talet i Serie A. Samtliga möten på Luigi Ferraris har slutat oavgjort och på Sardinien har Cagliari haft övertaget, bortsett från en seger för Samp hösten 2007.

Av elva möten med Cagliari har Sampdoria alltså enbart lyckats vinna ett.

Senast lagen möttes i Genua slutade det 3-3. Hemmalagets framtidslöfte Marilungo gjorde två mål i första halvlek, men i andra vände Cagliari matchen till en 3-2-ledning, innan Cassano kunde kvittera under slutminuterna.

För Cagliari är det alltså något av en match för hedern den här gången. Man har inte vunnit på över en månad och har som sagt fått ett dåligt rykte som ett halvt sovande lag.
Allegri kommer att ha de flesta av sina starka kort till förfogande. Bortsett från Pisano – som ändå har varit borta nästan hela säsongen – och den avstängde Dessena, är alla de viktigaste tillgängliga.

Frågan gäller mest som det blir Ariaudo eller Lopez som startar i mittförsvaret, och om det blir Larrivey eller Jeda som gör Matri sällskap. Nenè är frisk, men har som bekant inte varit i toppform på sistonde.

Håll för övrigt ett öga på mannen som vaktar Sampdorias bur. Marco Storari var på Sardinien i ett halvår och spelade en nyckelroll i det lag som stod för miraklet 2008, den berömda vårsäsongen med en upphämtning utan dess like, som till slut såg till att rädda kvar Cagliari i Serie A. Nu har han chansen att bli hjälte i Sampdoria, genom att kvalificera laget för den tyngsta Europeiska klubblagsturneringen, vilket klubben inte har upplevt sedan 1991-92.

Hossein Nayebagha 2010-03-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om Cagliari