2016-10-21 01:00

Pittsburgh - San José

Inför Cagliari - Milan: Dags för andra rundan

I november spelade Cagliari och Milan en av säsongens mest minnesvärda matcher. Den svängiga historien, som slutade med en 4-3-seger för Milan, röstades också fram till höstens match här på Svenskafans.com Italien. På påskafton är det dags för den andra rundan, och Cagliari, som aldrig har besegrat Milan på 2000-talet, är ute efter revansch. Eller bör vara det.

Elaka tungor menar att något inte stod rätt till i Cagliaris senaste hemmamatch, där laget gjorde en av sina blekaste insatser för säsongen och inkasserade den första hemmaförlusten sedan oktober förra året. I och med att motståndaren Lazio var i stort poängbehov, handlar konspirationen alltså om att matchen mer eller mindre var uppgjord. 

Notervärt i övrigt är att Massimo Cellino bestämde sig för att återbetala publikens biljetter efter matchen, för att gottgöra den dåliga insatsen.

Förra helgen visade Cagliari på en stark moral när man tog en poäng borta mot Championsjagande Sampdoria, med ett lag som innehöll flera reserver och ungdomsspelare.

Rimligen borde då laget var i form igen, och i matcher mot storlagen brukar motivationen sprida sig i laget utan några ansträngningar från tränaren. Men för fjärde matchen i rad slåss Cagliari mot ett lag som något oerhört viktigt att spela för, vilket medför en tvekan inför vad det är som laget ska prestera i matchen.

Hursomhelst kommer Allegri att ställa upp med sin bästa elva. I princip alla spelare är tillbaka från avstängningar eller lättare skadekänningar och på hemmaplan går det inte att experimentera bort poängen, vilket alltså är en faktor i och med att Cagliari nu i praktiken är helt borta från Europaspel. Det har blivit så tajt i toppen att de två kamperna om Champions och Europa League har fogats till en och samma kamp, med det sistnämnda som en tröstpris för samma lag som jagar det allra mest ädla. Detta gör att Cagliari antingen får släppa taget om såna drömmar, eller vinna varje match som återstår. Det sistnämnda kommer inte att hända eftersom Cagliari inte kan diktera villkoren på det sättet. Det är nog inget lag som kan i årets Serie A.

Gästerna Milan har som bekant ett facit mot Cagliari på 2000-talet som väl speglar de resursmässiga förhållandena lagen emellan.

Men om vi bortser från motivationsfrågan, där det för en gångs skull inte handlar om klyschan ”motivation mot klass”, är frågan den om Cagliari någonsin haft ett bättre läge att just slå Milan än nu.

Djävlarna gick miste om chansen att ta ett stort kliv mot en ligaseger förra helgen, när man tog emot Lazio på hemmaplan. Med Pato och Nesta redan på skadelistan, räckte det med två avstängningar på Pirlo och Ronaldinho för att blotta det faktum att Milans svaghet sträcker sig bortom lagets omtalade problem med att matcha den offensiva glansen med ett försvar starkt nog för att vinna ligan eller gå långt i Champions; man hade i praktiken ingenting att slänga in från bänken för att förbättra sina chanser att vinna matchen. Vilket kanske är logiskt när man tvingas spela med Beppe Favalli i startelvan. År 2010.

Mot Cagliari är Ronladinho och Pirlo båda tillbaka, och även om Favalli lär få fortsätta från start, är offensiven tillräckligt stark för att sprida lite rädsla hos Cagliari, trots allt. 

Intressant blir också att se hur Clarence Seedorf spelar. Holländaren är känd för att spara sitt bästa till de stora matcherna, vilket normalt inte betyder Cagliari på bortaplan. Men nu har Milan aldrig varit närmare en ligaseger sen Calciopoli, och det kanske kan anses vara stort nog för Seedorf, som hade sina stunder mot Lazio, och som häromveckan räddade hoppet kvar genom sin fantastiska kanon mot Chievo.

På lördag får vi alla svaren. Det enda sättet för Cagliari att få slut på alla misstankar är att göra som mot Sampdoria, ge svar på tal där man gör mest nytta – på planen.

Hossein Nayebagha 2010-04-01 18:15:00
Author

Fler artiklar om Cagliari