Olympia, Helsingborg, 2017-08-10 19:00

Helsingborg - Åtvidaberg

Inför Cagliari - Udinese: Slut på dramat?

Till slut får vi ett trendbrott i Cagliaris spelschema när Udinese kommer på besök till Sardinien. Det är första gången på flera månader som det inte handlar om ett Cagliari med ifrågasatt motivation mot ett lag som jagar en titel eller Championsplats.

Med två raka oavgjorda matcher i svåra lägen för Cagliari, och en utklassning av Udinese mot Siena, kan det rentav passa lagen att spela oavgjort, vilket i praktiken – och beroende på resten av omgången kanske även i teorin – innebär räddat kontrakt.

Det som talar emot en sådan uppgörelse, och som inte har tagit bort matchen från spelkupongerna är att båda lagen nu ligger så bra till i tabellen att salvezzan känns mer som en tidsfråga. Utifrån det här perspektivet finns det inte så mycket att vara rädd om för något av lagen, vilket skulle innebära en mer avslappnad match.

Båda lagen ligger på 42 poäng, vilket är 8 poäng ner till Atalanta under strecket. Det gör att avståndet till Atalanta egentligen är säkrad vid oavgjort, även om bergamaskerna skulle vinna, tack vare bättre inbördes möten, men på pappret är det inget som då utesluter att till exempel Atalanta, Bologna och Cagliari alla slutar på 43 poäng, vilket då inför en ny inbördestabell, som i sin tur kommer att vara fullbordad först i den sista omgången när de rödblå lagen möts på Sardininen.

En seger kom däremot att säkra kontraktet bortom all tvivel. Något som Cagliari alltså inte har fått känna på de senaste elva matcherna.

När lagen senast möttes uppe i Friuli var det i februari, efter att matchen först skjutits upp på grund av snöovädret i december.

Då spelade Cagliari för Champions League medan Udinese liksom nästan hela säsongen var nedflyttningshotat.

Den här gången har de svartvita en ganska bra form med fyra raka matcher utan förlust. Trots tabellplaceringen utmärker sig laget som ett verkligt VM-lag på så sätt att det kryllar av blivande VM-spelare i startelvan, med Isla och Sanchez för Chile, Inler för Schweiz, Asamoah för Ghana och Pepe/Di Natale för Italien, om Lippi gör som han ofta ha gjort under sin andra sejour som förbundskapten.

Cagliari får klara sig utan Cossu efter dennes utvisning mot Napoli senast. Det påverkar inte startelvan jämfört med då eftersom han fick agera inhoppare. Annars är frågan om Melis åter satsar på 4-4-2, som vi fick se för första gången på länge mot Napoli. Inte alls otänkbart med tanke på Udineses fruktade kontringar.

Hossein Nayebagha 2010-05-01 20:20:00
Author

Fler artiklar om Cagliari