Inför Roma - Cagliari: De demoraliserades möte
Daniele Conti med sina uppenbara släktband till moderklubben Roma kan bli den som lyckas skapa lite dramatik i en match som riskerar att bli en av de mest nedstämda i den näst sista omgången.

Inför Roma - Cagliari: De demoraliserades möte

Med kontraktet till slut säkrat åker ett omotiverat Cagliari till Stadio Olimpico i Rom för att agera språngbräda i Romas snart hopplösa jakt på scudetton.

Att kontraktet är säkrat ger en känsla av lättnad, men sånt är relativt och det måste därmed sägas att det var längesen som ett nytt kontrakt gav en sån ljummen känsla från Cagliariperspektivet som det nu gör. Cagliari har under säsongen nått höjder som man inte gjort på nästan 20 år, för övrigt under 40-årsjubiléet av scudettosäsongen. Man har överträffat förra säsongens succé, men därefter fallit som en sten i tabellen, vilket är en bitter eftersmak. Det är skillnaden mot förra säsongen. När man var som bäst mellan oktober och februari var man bättre, men föll sedan mycket djupare. Med Allegri sparkad är känslan den att vi mycket väl kan vara på väg mot mörkare tider där det bits naglar under nästan hela säsongen. Magin är nämligen helt borta. Cagliari har börjat spela som ett bottenlag igen. Nästa säsong lär ännu en eller flera av guldklimparna att försvinna, och då gäller det att kontra med ytterligare några fyndvärvningar och en bra tränare.

Vad som ska uppnås i Rom är osäkert. Matchen har egentligen ingen mening. En och annan spelare kan komma att triggas av tanken på vilken stor roll man kan komma att spela genom att avgöra titelstriden, men den graden av motivationskraft bör inte räcka för att besegra Roma på hemmaplan. 

* * *

Och frågan är om det är dåligt eller bra att även Roma snart har börjat hänga med huvuden efter att ha låtit scudetton glida ur händerna mot Sampdoria för två veckor sen. Ibland är hopp det värsta som finns. Med en demoraliserande förlust i Coppa Italia i onsdags, mot titelkonkurrenten Inter, en demonstrativt bitter och uppgiven lagkapten, kan det här mycket väl bli en av de mest negativa matcherna i omgången, av de där minst ett lag har något att spela för.

Annars vet alla hur det brukar sluta här. Fem raka nederlag har Cagliari på Olimpico mot Roma. Senast satt det långt inne, då Mikro Vucinic avgjorde i den 90:e minuten. 

* * *

Notervärt är att Andrea Cossu kommer att vara tillgänglig för Melis. Playmakern åkte på en utvisning mot Napoli i den näst senaste omgången och fick först två matchers avstängning, men det meddelades idag att avstängning för match nummer två dras tillbaka. 

Om han sen seplar eller inte är en osäker fråga eftersom det är nya omständigheter som gäller efter det särkade kontraktet. Mycket talar för en del experiment i startelvan.

* * *

Hemmalaget saknar Marco Cassetti men det kanske mest är en välsignelse om man ser till hans defensiva kvaliteter. 

* * *

I slutändan måste det ändå nämnas att för den som desperat söker efter lite krydda i den här matchen har lite att plocka på.

Massimo Cellino har nämligen tidigare erkänt att han höll på Inter som ung. Finns det något att hämta här? Nja, inte riktigt. En affärsman skiter i vem som vinner scudetton.

Men sen finns ju den förlorade sonen hos Cagliari. Daniele Conti, ikonens son som fostrades i Roma och hann även representera laget som senior enstaka gånger. Innan han fick finna sig i en flytt till Sardinien, där han efter tio år har fått något av en bandierastatus. Skulle han fullständigt krossa Romas scudettodrömmar inför pappas ögon, vore det intressant att veta hur det skulle te sig vid nästa familjemiddag hos Casa Conti. Och det går inte att avfärda tanken att Daniele, som imorgon lär leda ut Cagliari på Olimpico som lagkapten, väldigt gärna vill göra just det. Inte för att han hyser agg. Men ibland vill man verkligen greppa dem som man älskar. Hur man än vrider och vänder det finns en grad av förskjutning, av det faktum att Daniele Conti inte fick en fotbollskarriär i AS Roma.

Hossein Nayebagha 2010-05-07 19:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari