Rossoneri i EM

Del 2

Alessandro Nesta

Den elegante och svårpasserade mittbacken var en av Italiens bästa spelare under EM-slutspelet i Portugal. Den italienska förbundskaptenen Trapattoni valde föga överraskande att använda Alessandro Nesta tillsammans med Fabio Cannavaro i "Gli Azzurri's" mittlås.

Debutmatchen mot Danmark var den forne Laziosonens sämsta match i den här turneringen. Han hade i sedvanlig ordning några brytningar av högsta klass, men begick också några lätta misstag.

Det var ett kärt återseende då Sverige och Ajax-anfallaren Zlatan Ibrahimovic stod på tur i Italiens andra match. Nesta hade inledningsvis stora problem med den långa svensken, främst i luftrummet. Han växte dock mer i matchen och kan inte klandras för Sveriges sena kvitteringsmål.

Den sista gruppspelsmatchen mot Bulgarien blev en relativt lugn afton för honom. Det var främst för Italiens dominans men också motståndarnas obefintliga anfallsspel (totalt ett mål i turneringen - på straffspark). Nesta var nära att bli målskytt i matchens slutskede då han nått högst upp på en hörna som målvakten tippade över ribban.

Han är en av få italienare som åker hem med ett godkänt betyg.

Manuel Rui Costa

Vår portugisiske trollkarl fick inte speciellt mycket speltid av tränaren Scolari. Däremot stod Rui Costa med i startelvan i premiären mot Grekland den 14 juni. Portugal föll som vi vet med 2-1 och ingen i den brasilianska tränarens lag spelade speciellt bra, inte heller den nykorade italienska mästaren.

Det skulle straffa sig hårt för Manuel som inte fick göra en enda match från start sedan dess. I den andra matchen mot Ryssland släpptes Rui Costa in i den 64:e matchminuten. Under sina 26 minuter gjorde Rui Costa varken bra eller dåligt ifrån sig. Men efter ett väggspel med Ronaldo så fick han i alla fall sätta spiken i kistan med sitt första mål i turneringen. Mot Spanien ett par dagar senare blev det sedan bänkvärmning i 90 minuter.

I kvartsfinalen mot England fick Rui Costa hoppa in efter 79 minuter. Matchen gick till övertid och efter tjugo minuters silvergoal smällde Manuel in ett drömmål från 20 meter. Ribba in och Rui Costa fick sola sig lite i stjärnglansen en stund. Portugal kunde dock inte hålla emot och matchen gick till straffar. Rui Costa skulle återigen visa att han inte är någon straffskytt och bommade sin 11-metersspark utanför.
I semifinalen stod Holland för motståndet, men i den matchen fick inte Rui Costa visa vad han gick för. Istället bekräftade Rui att hans sista landskamp skulle bli finalmatchen mot Grekland.

Det hade gått en timma av finalen och Portugal låg under mot succélaget Grekland. Scolari kastade in en spelsugen Rui Costa. Deco hade inte varit något vidare denna match och fick direkt se sig överglänsas över sin läromästare Rui Costa. Manuel bjöd på flertalet delikatesser och slog bland annat två magnifika genomskärare till Cristiano Ronaldo. Man Utd's unga stjärnskott förvaltade dock inte sina chanser på bästa sätt. Rui Costa fick inte lyfta någon EM-pokal utan avslutade landslagskarriären med ett silver. Rui kan dock hålla huvudet högt efter ett helt godkänt EM-deltagande.

Hade Scolari vågat satsa på Rui i finalen hade utgången blivit en helt annan. Hoppas verkligen vi får behålla Harry Potter på Milanello ytterligare ett år.

Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson fick sitt genombrott i Milantröjan den gångna säsongen. Dansken gjorde 15 mål på 36 matcher och kunde flera gånger ta emot "utmärkelsen" som matchhjälte.

I Danmarks EM-trupp var Tomasson den stora stjärnan. Danmarks svar på Englands Beckham, Sveriges Zlatan och Frankrikes Zidane.

Den första matchen spelades som bekant är mot några av sina lagkompisar från Milanello. Matchen mot Italien slutade mållöst men Tomassons insats var värd höga betyg. Danmarks andra match spelades mot Bulgarien, en match som slutade 2-0. Tomasson gjorde ett mål och passade läckert fram till Jesper Grönkjaer som gjorde danskarnas andra.

Tomassons och Danmarks tredje och näst sista match spelades mot Sverige. Ödesmatchen som skulle avgöra gruppens utgång och vilka lag som skulle ta sig vidare till kvartsfinaler. Tomasson stod för ett av turneringens snyggaste mål när han lobbsköt in 1-0 bakom Isaksson. Milanstjärnan gjorde även 2-0 på typiskt Jon Dahl-manér. Efter kaos i det svenska straffområdet kunde Tomasson påpassligt slå in 2-1 efter att som vanligt stått på rätt plats vid rätt tillfälle.

I kvartsfinalen stod Tjeckien för det danska motståndet. Där tog det roliga slut för danskarna. Tomasson gjorde inte någon match värd att höja ögonbrynen för. Däremot kan man enkelt och utan tvekan sammanfatta milanspelarens EM-insats med tre bokstäver. Bra!

Dario Simic

Simic spelade, som förväntat, alla tre matcherna för Kroatien i denna EM turnering. Precis som för hans lagkamrater så blev inte Darios deltagande någon braksuccé direkt.

Mot Schweiz skötte sig hela det kroatiska försvaret oklanderligt och Simic uppgift bestod inte i så mycket mer än att försöka attackera längs högerkanten då schweizarna knappast var kapabla till att skapa något värt att nämna i anfallsväg. Offensiven är, som vi alla vet, inte direkt Simic adelsmärke som fotbollsspelare och man måste nog säga att den biten lämnade en del i övrigt att önska. Samtidigt måste man vara väl medveten om att Simic ursprungliga position är den som markerande mittback och då kommer Simic oförmåga att slicka linjen och förse forwards med millimeterexakta inlägg i ett helt nytt ljus.

Mot Frankrike var Simic återigen mycket bra i det defensiva, fransmännen kom i ärlighetens namn ingenstans. Att Henry, Zidane och Trezeguet (trots att han fuskade till sig ett regelvidrigt mål, handsen!) hölls i schack under nittio minuter måste ses som ett gott betyg för Dario och hans kollegor.

Mot England kollapsade hela Kroatien efter lagets 1-0 ledning. Simic gjorde knappast någon höjdarinsats men det skall noga eftertryckas att det fanns sämre försvarsspelare i det kroatiska laget den dagen...

Nej, Simic lämnade inget bestående intryck på den här turneringen och hans insatster är väl knappast något man kommer att tala om i genarationer nere i soliga Kroatien. Dock skall det sägas att Simic på intet sätt gjorde bort sig. Anonym ja. Dålig nej.

Redaktionen2004-07-10 10:03:00

Fler artiklar om Milan