Inför Palermo - Cagliari: Ny säsong, ny era

2010-11 inleds med ett derby, där Pierpaolo Bisolis nygamla Cagliari ska försöka bryta de senaste årens statistiska trender mot Palermo och dess intressanta unga stjärnor.

Säsongspremiären inleds med ett ö-derby på Sicilien, där det normalt premiärsvaga Cagliari ska försöka få med sig något från La Favorita mot det förmodade topplaget Palermo.

Cagliari har under 2000-talet haft det ganska jobbigt med sina premiärer i Serie A, av vilka man endast vunnit två av sex försök. En siffra som visserligen inte är helt bedrövligt, men som blir ännu mer talande om man ser till hur de efterföljande matcherna har varit. Säsongsinledningen har helt enkelt inte varit Cagliaris grej, ett par enstaka undantag borträknat.

2005-06, som då var det andra året efter en framgångsrik comebacksäsong, dröjde det 13 matcher innan den första segern.

2006-07 dröjde det 9 matcher innan den första segern.

2007-08 inledde man visserligen med en meriterande 2-0-seger mot Napoli på bortaplan, men noterade därefter 10 poäng under hela vinterhalvan av säsongen.

2008-09 inleddes med fem raka nederlag.

2009-10 inleddes med kryss, följt av tre raka nederlag.

Spelschemat har den här gången inte varit nådig; förra säsongens CL-aspirant Palermo, följt av guldaspiranten Roma.

Men det kanske inte spelar någon roll. Om Cagliari ska fortsätta med trögstarterna, är det kanske lika bra att slösa bort inledning på möten som man normalt inte har så jättemycket att hämta av.

Sommarmercaton har varit ganska lugn. Klubben har åter satsat på kontinuitet och behållit i princip alla de viktigaste kuggarna; de senaste säsongernas bolltrollande playmaker Cossu, den nye målkungen Matri som fick sitt genombrott förra säsongen med 13 fullträffar, den elegante Lazzari som till slut kallades in till landslaget, den alltid hårt arbetande Biondini, den lovande backen Astori, även han kallad till landslaget, Canini som nu kommer att få ta ansvaret som den rutinerade herren i mittförsvaret, och den självklare ledaren Conti.

Tillkommit har den rutinerade mittfältaren Alex Pinardi och hjälten från ett par säsonger sen; Robert Acquafresca.

Kort sagt, laget ser mycket bra ut och om vi då bortser från de senaste årens statistiska verklighet, så bör det vara med härliga förhoppningar som man ska se fram emot värdemätaren Palermo.

Lite smolk i bägaren finns det dock att tala om; Federico Marchetti. Ingen förväntade sig visserligen att Buffons arvtagare skulle bli kvar i Cagliari efter sina två fantastiska säsonger med Cagliari, men sättet som den här affären har smetats ut över hela sensommaren lämnar en bitter eftersmak i det hela.

Marchetti är nämligen fortfarande kvar i Cagliari, och till och med Bisoli har under dagarna erkänt att fallet Marchetti är ett problem att beklaga. Tränaren menar att det är en bra kille och att det vore bra om det hade funnits en lösning som gynnat både spelaren och klubben.

Som det är nu har Marchetti indirekt blivit något av en persona non-grata. Till morgondagens match är han inte ens uttagen till truppen. Det handlar inte om bestraffning, men att klubben har tydligt valt att sätta honom på försäljningslistan. I det läget har man valt att tydligt satsa på den som för tillfället har en framtid i klubben; Michael Agazzi.

Motståndaren Palermo var ytterst nära att ta den åtråvärda fjärdeplatsen förra säsongen, men fick se Sampdoria rycka ifrån under slutomgångarna.

Delio Rossis kontringsstarka lag har tappat Edinson Cavani till Napoli. Den pålitlige bottenlagsmålkungen Maccarone har anslutit, men det är snarare Cavanis landsman Abel Hernandez som ska betraktas som den riktige ersättaren. Den snabbe ynglingen fick lite av sitt genombrott förra säsongen och blir spännande att följa från start den här gången.

En annan ung spelare som ska ta det stora klivet den här säsongen är förstås Javier Pastore, som fick alltmer speltid under vårsäsongen och togs till och med ut till Argentinas VM-trupp.

I försvaret tillkommer ännu en sydamerikan, den argentinske 20-åringen Muñoz från Boca Junior, som bidrar till att göra Palermo till ett mycket intressant lag.

Statistiskt har det svängt en del mellan Palermo och Cagliari under de senaste åren. Efter att sarderna hade övertaget under ett par år har mötet blivit något av en mardröm, framförallt på bortaplan, där man åkte på fem mål i baken för två säsonger sen, och tappade en ledning i december förra året.

Utöver Marchetti kommer Cagliari att sakna att Ragatzu och Agostini. Den sistnämnde är skadedrabbad, medan den förstnämnde har bestraffats med avstängning efter storbråket i vänskapsmatchen mot Bastia under sommaren. Även Joaquin Larrivey fick en avstängning, men han har som bekant flyttat till Argentina sen dess.

Hossein Nayebagha 2010-08-28 16:25:00
Author

Fler artiklar om Cagliari