2 - 0

Cagliari - Roma 5-1: Cagliari i serieledning

Det handlade om att spräcka nollan och det kom med besked. Med list, glöd, och lite tur utklassade Cagliari titelaspiranterna och gick därmed upp på serieledning efter lördagens tjuvstart.

Efter lördagskvällens matcher är Cagliari uppe i serieledning. Cagliari leder Serie A på riktigt och frågan är när det hände senast. Förmodligen är det omkring 40 år sen, under storhetstiden med Gigi Riva.

Och det via 5-1 mot Roma. AS Roma som för fyra månader sen slogs om scudetton mot José Mourinhos Inter.

Nu vet alla att fotboll är en komplicerad sport och att detta inte innebär att Roma kommer att spela i Serie B nästa säsong eller att Cagliari vinner ligan. Resultatet speglar inte riktigt matchbilden och framförallt var det en incident i första halvlek som gjorde det hela mer möjligt än vad det borde ha varit. Ändå står det alltså 5-1 på resultattavlan och även om Cagliarisidan aldrig kommer att jinxa sitt lag, kan man tänka sig att allmänheten är rätt viss om att Cagliari kommer att klara sig från nedflyttning i år också, trots att det fanns ett ont omen i mönstret med hur Reggina och därefter Siena ramlar ur högsta serien.

* * *

Som sagt i fredagens införrapport hade Roma alltså inte vunnit här på Sant’Elia sedan 1995 och med lagens inledande matcher fanns det en del som talade för att Cagliari än en gång skulle klara sig alldeles utmärkt mot huvudstadslaget.

Matchinledningen visade ändå inga tecken på att det skulle bli en mardrömskväll för Ranieris mannar.

Den första riktigt farliga chansen skapades också av Roma, efter fem minuters spel, då Totti klackade bollen fram till den lurige Menez som tog sig in i straffområdet och fick iväg ett välplacerat och lågt skott mot bortre hörnet som Agazzi tippade ut till hörna.

Tre minuter senare spräcktes nollan och det var än en gång Daniele Conti som visade vägen mot sin moderklubb (och mot sin far). Det kom på en hörna som Cossu valde att slå kort. Det blev väggspel med Nainggolan, innan bollen skickades vidare utåt mot Conti, som tog emot och slog till på studs, och fick iväg en raket från 25 meter som borrades in i målet bakom en chanslös Julio Sergio.

Romas replik kom inte långt därefter. I den 17:e minuten slog Totti hörnan som nickades in av De Rossi.

Knappt fem minuter senare uppstod det som skulle bli matchens mest omtalade- och förmodligen avgörande situation.

Efter mycket skickligt passningsspel på Romas vänsterkant hittade bollen till slut Biondini, som slog ett mycket bra inlägg in mot mitten där Acquafresca slog till på volley, varpå Julio Sergio svarade för en helt fantastisk räddning. Returen blev lite tilltrasslad, och snart fick Conti chansen från nära håll. Men i samma sekund som kaptenen nådde bollen revs han ner brutalt av Nicolas Burdissos dobbar.

Cagliari fick straff, Burdisso fick det röda kortet (ersattes indirekt med brorsan Guillermo Burdisso) och Conti fick efter ett längre spelavbrott lämna planen på bår.

Matri klev fram vid straffpunkten och placerade bollen kallt till vänster om Julio Sergio. 2-1.

Cagliari började ta över med alltfler farliga omställningar. Roma var dock fortfarande med i matchen och i den 29:e minuten kom Menez in i straffområdet och bara en klack från Astori hindrade hans inlägg vid kortlinjen att leda till ett farligt avslutsläge.

Även i den 35:e minuten var fransmannen nära att ställa till det, men Agazzi var ute och knep bollen framför huvudet på honom.

I den 38:e minuten uppstod den riktiga uppförsbacken för de vitklädda Romaspelarna. Det var ett mycket vackert mål, där Cossu spelade fram Biondini som med en vändning lurade bort det jagande Romaförsvaret och slog ett bra inlägg mot mitten där Acquafresca mötte och skarvade in bollen i mål. 3-1 och Acquafresca därmed målskytt direkt i sin första tävlingsmatch på Sant’Elia sedan våren 2009.

* * *

Om Roma låg illa till inför fortsättningen, med decimerat manskap och två mål att hämta upp, kom spiken i kistan omgående i den andra halvleken.

Redan i den 48:e minuten slog Cossu en inskruvad frispark från vänster, som Matri nickade in i bortre hörnet. 4-1.

Snart kom ändå en tiominutersperiod där Roma började dominera matchen.
I den 54:e minuten fick Cassetti läget i straffområdet och sköt hårt och lågt, men Agazzi var med på noterna och räddade till hörna. Några minuter senare sköt Borriello en frispark som Agazzi klistrade.

Då och då stack Cagliari upp med farliga kontringar. I den 62:a minuten tog sig Matri förbi lill-Burdisso och in mot mål från vänster, där hans vänsterskott gled snett förbi mållinjen, varpå Acquafresca misslyckades med att nå bollen i tid för att få den rätta träffen.

Åt andra hållet blev det åter farligt efter en hörna, när bollen studsade fram till Borriello från farligt nära håll, men åter var Agazzi vaken och räddade.

Knappt tio minuter senare blev det ordentligt farligt för Cagliari, när Cossu undvek Romas offsidefälla och kom helt sopren på en lyftning, men fick felträff.

Två minuter före full tid fullbordades så förnedringen, med en kontring som startades redan vid Cagliaris straffområdeslinje av Lazzari. Bollen spelades till Biondini som drev fram bollen 20 meter innan han släppte vidare mot Cossu i straffområdet, som från sin vänsterposition slog in passningen framför mål, där Lazzari hade löpt med hela vägen och kunde peta in bollen i öppet mål. 5-1.

Serieledningen blev ett faktum genom den ironiska händelsen i Romagna, där Pierpaolo Bisolis gamla Cesena besegrade hans företrädare Max Allegris Milan med 2-0.

Ingen dålig början för det notoriskt inledningssvaga Cagliari…