Zola lägger av

Då var det klart; efter att spenderat veckor åt att fundera över sin framtid meddelar Gianfranco Zola idag att han slutar som fotbollsspelare på elitnivå.

Den snart 39-årige Gianfranco Zola har alltså därmed gjort sitt i världsfotbollen, och han kommer naturligtivs att saknas av alla fotbollsentusiaster.

Efter säsongsavslutningen meddelade Zola att han behövde tid åt att reflektera över situationen, huruvida han skulle fortsätta. Anledningen sades då vara den höga åldern. Ändå kommer beslutet som något av en överraskning, med tanke på att han har varit ett av lagets absoluta nyckelspelare den här säsongen.

"Det har inte varit ett enkelt beslut, men jag känner behovet att ägna mig åt allt som jag har varit tvungen att sätta åt sidan dem här åren", förklarar Zola.

Zola gjorde sig ett namn i Italien 1991 när han, som spelare i Napoli, fick ta över den roll som Maradona haft, innan den senare fick avsluta sin italienska karriär på ett tråkigt sätt.

Någon fullgod ersättare för Maradona var han aldrig, men just det är ju särskilt svårt om man inte är mer än mänsklig, men det är ändå en av italiens största spelare - sett till det senaste decenniet - som nu avslutar sin karriär.

Detta trots att han aldrig var en av landslagets mest lysande stjärnor. Den enda storturnering där han var något av gli azzuris centralfigur var EM 1996 i England där Italien snöpligt åkte ut efter gruppspelet, mest beroende på att man förlorade en nyckelmatch mot Tjeckien med 1-2. I VM 1994 blev han direkt utvisad i åttondelsfinalsmatchen mot Nigeria efter en omdiskuterad situation där Zolas beslutsamhet vid kamp om bollen tolkades som frustration av domaren.

Men alla som kände till den korte artisten tänkte annorlunda, att Zola aldrig medvetet skulle kapa en motståndare. Det är nämligen det som har varit en stor del av Zola storher - attityden på och utanför plan. Det är tveksamt om det finns någon spelare på den här nivån som varit så pass sympatisk att ingen har haft något ont att säga om honom, inklusive motståndarlagens supportrar.

Kanske är det den förebildliga attityden som gjort att han aldrig har haft svårt för att anpassa sig. Efter att Parma köpte honom från Napoli inför säsongen 1993/94 blev han direkt en nyckelspelare där, liksom tre år senare när han flyttade till England och Chelsea, och blev där den förste av alla italienska importer som verkligen levde upp till förväntningarna och blev en storstjärna i Premier League.

När han sedan efter säsongen 2002/03 bestämde sig för att komma hem till Sardinien för att avsluta sin karriär tog han Cagliari direkt till Serie A, efter en makalös säsong offensivt där Cagliari gjorde hela 80 mål och kom tvåa i serien efter Palermo.

Väl uppe i Serie A har han varit nyckelspelare tillsammans med Esposito. Så det är med stor besvikelse som Cagliari-redaktionen meddelar att kaptenen slutar, och tackar honom för två fantastiska säsonger i klubben.

Hossein Nayebagha 2005-06-29 18:15:00

Fler artiklar om Cagliari