Cagliari 2004-14: Målen
Nenê efter sitt klassiska mål mot Juventus.

Cagliari 2004-14: Målen

"Det speciella med honom blev att han aldrig försvann från bilden helt och hållet. I flera år var han ute på lånsejourer i Argentina. Säsongen 2009-10 började han till slut att göra väsen av sig och fick en magisk kväll med det här målet."

I den tredje och sista delen blir det en återblick på några av de snyggaste målen som gjorts under dessa tio år.

Listan kunde förstås ha gjorts längre, men någonstans måste man sätta stopp, och här blev gränsen en tia med tre extra motsvarande bänkspelare.

Videolänk medföljer målen (undantaget #5) på listan.

1. Alessandro Matri, 1-0 mot Bologna (1-0) på Renato dall'Ara, 10 januari 2010
Etta på listan blir inget spektakulärt, men desto vackrare för oss som njuter av kombinationsspel. Cossu jagar ifatt bollen på högerkanten, spelar in mot felvänd Jeda framför mål som tar emot och släpper genast bollen framför sig mot en framlöpande Parola som spelar snett in framför mål där Matri slänger sig fram och petar in matchens enda mål i öppet mål. Jag såg den här matchen och minns min egna lilla chock och det viskande sorlet från hemmapubliken som var talande och vackert. Detta var under Allegris två fantastiska säsonger som tränare i klubben och i perioder var laget som en maskin, vilket för mig fick sin bästa demonstration i det här målet. Att lilla Cagliari skulle hänföra den allmänna fotbollspubliken på det här sättet var något speciellt.

2. Victor Ibarbo, 1-0 mot Catania (1-0) på Angelo Massimino, 4 december 2011
En solig söndagseftermiddag på Sicilien exploderade Ibarbo under en stund och gjorde ett mål som fick alla Cagliaritani att minnas den forne kungen David Suazo. Det var Ibarbos första mål i Serie A och det var förstås ingen överraskning att just hans första mål tillkom på det sättet. Colombianen jagade en boll mot kortlinjen och lurade bort den rutinerade Legrottaglige när chansen verkade ha runnit ut i sanden, satte fart mot mål, tog sig förbi ytterligare en back och även målvakten innan han slog in bollen i öppet mål.

3. Daniele Dessena, 1-1 mot Catania (1-2), på Angelo Massimino, 18 oktober 2009
Inlägg från höger och en rätt klockren cykelspark av Dessena i bortre hörnet. Så snyggt att till och med den fanatiska sicilianska hemmapubliken applåderade.

4. Davide Marchini, 3-1 mot Roma (3-2) på Sant'Elia, 20 maj 2007
Ferri slog in bollen lågt från höger mot Biondini som elegant petade upp bollen med yttersidan. Marchini mötte med en stenhård halvvolley och konstverket var fullbordat. Roma hann reducera senare, men det blev seger ändå och säkrat kontrakt i den tredje säsongen tillbaka i Serie A.

5. Daniele Conti, 2-2 mot Messina  (2-2), på San Filippo, 12 november 2006
Flera minuter in på tilläggstid räddade den då mindre rutinerade Conti en poäng på allra snyggaste sätt; en djup volley från drygt 20 meter. Det skulle vara starten på en serie viktiga och sena Conti-mål genom åren.

6. Daniele Conti, 1-1 mot Roma (2-3), på Olimpico, 14 december 2008
Conti gjorde det till en av sina många grejer att göra mål mot moderklubben där hans far är en legendar. Den snyggaste av dem gjorde han här från knappt 30 meter på frispark och petning. Hans skott skruvade sig utåt rakt in i krysset.

7. Joaquin Larrivey, 2-0 mot Livorno (3-0), på Sant'Elia, 16 januari 2010
Det blev Larriveys stora kväll. Argentinaren kom till Sardinien med rätt höga förväntningar på sig men var till en början en dunderflopp. Det speciella med honom blev att han aldrig försvann från bilden helt och hållet. I flera år var han ute på lånsejourer i Argentina. Säsongen 2009-10 började han till slut att göra väsen av sig och fick en magisk kväll med det här målet. Biondini slog en hård passning som ledde till duell mellan Matri och Livornokeepern De Lucia som rusade och fick bort bollen framför den förstnämnde långt utanför straffområdet, men Larrivey tog hand om den utrullande bollen med en volley som seglade in i mål från dryga 30 meter.

8. Alessandro Matri, 1-1 mot Juventus (2-4) på Olimpico, 26 september 2010
Ett av många vackra samspel där Lazzari spelade fram Matri. Den här gången tog Lazzari emot Biondinis perfekta lyftning på sin vänsterkant, drog några överstegsfinter och lyfte ett genomskärande inlägg som möttes på volley av Matri.

9. Nelson Abeijon, 1-0 mot Empoli (4-1) på Sant'Elia, 5 februari 2006
Publikikonen Abeijon satte tonen direkt i den här underbara matchen efter mål redan efter en minuts spel. Efter ett högerinlägg som inte nådde fram studsade bollen fram mot kämpen från Uruguay, som nästan fick bollen för tätt inpå för att få till något bra, men det blev kanske det tyngsta tillslaget någonsin på Sant'Elia, och halvvolleyn fullkomligt stänkte in i nätet vid krysset. Ett värdigt minne för en legend.

10. Victor Ibarbo, 1-1 mot Catania (2-1) på Sant'Elia, 23 oktober 2013
Ibarbo tar emot ett inlägg i straffområdet men verkar inte vara något större hot, felvänd med back i ryggen. Men plötsligt rycker han sig loss och avfyrar en kanon som från den snäva vinkeln svischar förbi in i bortre hörnet.

I lådan:

*David Suazo, 1-1 mot Messina (1-1) på Sant'Elia, 18 september 2005
En klassisk Suazo-övning där honduranen tar hand om bollen vid mittplan och kör sedan raka vägen mot mål, förbi flera spelare och ett enkelt lågt avslut i mål.

*Alessandro Matri, 1-1 mot Brescia (2-1) på Mario Rigamonti, 21 november 2010
Kanske inte direkt bland det vackraste som gjorts, men det här var ett galet och minnesvärt mål som säger ganska mycket om Matris form under den här tiden. Genomskäraren som Cossu försöker med är egentligen alldeles för lös, men Matri går för det ändå och kommer först på bollen - när målvakt och två backar egentligen borde ha varit före - och placerar den förbi keepern. Ett mål som förmodligen inte hade hänt om Bresciaspelarna hade trott att Matri verkligen skulle gå all-in.

*Nenê, 1-0 mot Juventus (2-0) på Sant'Elia, 29 november 2009
Frispark från ganska ofarligt läge spelas direkt till brassen som tar några steg och avfyrar sedan en kanon i närmaste krysset från 25 meter.

Hossein Nayebagha 2014-09-02 10:00:00
Author

Fler artiklar om Cagliari