Calciomercato Bologna – Sammanfattning

Calciomercato Bologna – Sammanfattning

Bolognas nye sportchef Riccardo Bigon har en intressant uppgift framför sig när han i sommar ska bygga vidare på Pantaleo Corvinos verk.

18 september 2016 - Sammanfattning
Drygt två veckor efter mercatons slut är det hög tid att sammanfatta Bolognas transferfönster. Vi börjar med att titta på vad som hände under de sista dagarna då aktiviteten var hög i Bolognalägret.
 
Från Roma anslöt till slut Vasilis Torosidis (permanent flytt) och Umar Sadiq (lån med köpoption). Samtidigt erbjöds Franco Brienza ett fint tvåårskontrakt av Bari och Bologna lät den ständigt lika pigga 37-åringen flytta.
 
Bologna köpte sedan loss Lorenzo Crisetig från Inter och lånade i samma veva ut mittfältaren till Crotone. In på mittfältet kom istället Federico Viviani från Hellas Verona och från Verona anlände i samma veva Filip Helander (båda på ett säsongslångt lån med köpoption). Samtidigt flyttade Deian Boldor och Nicolò Cherubin i motsatt riktning (lån med köpoption här också). En annan försvarare, Luca Ceccarelli, bröt samtidigt sitt kontrakt med Bologna och ytterbacken har nu skrivit på för Messina.
 
På grund av Antonio Mirantes hälsoproblem kände sig klubben även tvingad att plocka in ytterligare en målvakt och valet föll på Torinos Alfred Gomis (säsongslångt lån). Oturen var dock framme direkt för Gomis som skadade handen under en av sina första träningar i Bologna och senegalesen uppges bli borta en dryg månad.
 
Sammanfattningsvis blev det fler affärer under transferfönstret än vad vi kanske hade förväntat oss från början. De riktigt stora namnen (Gabbiadini, Saponara, Balotelli) kom visserligen aldrig, men sportchef Bigon har breddat och samtidigt föryngrat truppen ytterligare. Målvakten Gomis är det enda rena lånet och det är väl också någon form av kvalitetsintyg. Laget kommer sannolikt inte att nå sin topp redan i september-oktober, men det var länge sedan det fanns lika mycket potential i en Bolognatrupp. Gott så.

28 augusti 2016 – Diawara äntligen klar för Napoli
Så blev det i fredags äntligen klart. Efter en dryg månad fylld med rykten, hårda ord och allehanda suspekta uttalanden har Amadou Diawara skrivit på för Napoli. Vi ska inte grotta ned oss för mycket i turerna som har varit utan konstaterar istället att det här nog blir bäst för alla parter. Diawara blir förhoppningsvis lyckligare i skuggan av Vesuvios samtidigt som Bologna får en fin övergångssumma (14 miljoner euro plus ytterligare 1 miljon i någon slags bonus).
 
Mercaton lider annars mot sitt slut och för Bolognas del återstår att hinna med ett par finjusteringar av truppen. En slags bytesaffär med Verona (Nicolò Cherubin och Deian Boldor till Hellas, Filip Helander till Bologna) och vi får se om även mittfältaren Federico Viviani kan inkluderas på något sätt.
 
Luca Ceccarelli är också han en spelare som kan hamna i Verona, men här finns det även fler Serie B-klubbar som är intresserade. Vicenza är i sin tur intresserat av Robert Acquafresca, men en förutsättning för denna affär att Bologna fortsätter att betala en stor del av anfallarens lön (det pratas om tre fjärdedelar av årslönen på 850 000 euro).  

Från Roma uppges Vasilis Torosidis och Umar Sadiq vara på ingång och med den affären i hamn skulle anfallsuppsättningen kunna sägas vara i hamn samtidigt som Torosidis eventuella ankomst skulle kunna öppna för en försäljning av Ibrahima Mbaye.

Snart Torino borta!

17 augusti 2016 - Dzemaili klar och Rossettini flyttar till Torino
Ligapremiären kryper så sakteliga närmare (Bologna gästas i premiäromgången av Crotone, avspark söndag klockan 20.45) och denna vecka inleddes med att Bologna sålde sin 31-årige försvarare Luca Rossettini till Torino i utbyte mot 2 miljoner euro. Försäljningen kommer inte som någon överraskning (tidigare under sommaren har det bland annat pratats om Genoa och Fiorentina) och även om Rossettini, som under fjolårssäsongen var en relativt lyckosam nödlösning på högerbacken, är en ganska mångsidig försvarsspelare bör inte försäljningen bli alltför kännbar (Emil Krafth är ju tillbaka och Alex Ferrari på väg uppåt). Dessutom fick Bologna bra betalt och flytten möjliggjorde i sin tur klubbens värvning av Blerim Dzemaili (helt klar nu under onsdagskvällen).
 
Dzemaili kommer närmast från Galatasaray och den schweiziske landslagsmannen kommer att bidra med värdefull rutin på Bolognas annars mycket ungdomliga mittfält. Kontraktet ska sträcka sig fyra år framåt i tiden, men de avslutande två-tre åren kommer enligt uppgift att spenderas i Kanada hos Montreal Impact.
 
I övrigt noterar vi att ytterbacken Ruben Palomeque lånas ut till Lupa Roma.

11 augusti 2016 – Dzemaili nära
Det är alltjämt väntans tider som gäller i Bologna och bortsett från ett par ungdomsspelare som har anslutit till klubben är det alltså fortsatt lugnt på mercatosidan. Stiltjen kan man naturligtvis tolka på olika sätt, men den optimistiskt lagde drar såklart slutsatsen att den sportsliga ledningen är ganska nöjd med hur truppen ser ut och att man därför väntar med de sista nyförvärven tills det att rätt läge uppstår. 
 
Realisten förstår samtidigt att försäljningen av Amadou Diawara behöver slutföras innan det kan bli tal om några fetare nyförvärv (det pratas fortfarande mest om Roma och Napoli som potentiella köpare). Diawara sägs ha återvänt till Italien och kanske är det ett tecken på att en affär faktiskt blir klar inom kort.
 
Det som Bologna helt säkert vill ha in före transferfönstrets stängning är en mittfältare och en anfallare. Mittfältaren ser ut att bli Blerim Dzemaili (senast i Galatasaray) och då 30-åringen ser ut att kunna lämna sin turkiska klubb gratis kan värvningen bli verklighet relativt snart (detta trots att försäljningen av Diawara kan dra ut ytterligare på tiden). Kontraktslösningen det pratas om är en eller två säsonger i Bologna och sedan ytterligare ett par i det tillika Saputoägda Montreal Impact.
 
På anfallssidan pratas det lite Sadiq (Roma), lite Falcinelli (Sassuolo), lite Petrovic (Trapani) samt en del Matri (Milan) och känslan är väl att om klubben hade velat ha ett rutinerat namn så hade nog en affär varit klar vid det här laget. Därför blir stalltipset en Sadiq/Falcinelli/Petrovic.

25 juli 2016 – Kontraktsförlängning för Mirante + Rykten
Inga stora spelaraffärer har noterats sedan sist, men Antonio Mirante har i alla fall förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år och det nya avtalet gäller fram till sommaren 2019. I övrigt har Bologna gjort klart med den 17-årige primaveraanfallaren Andrea Castelletti från Perugia, men annars är det rykten och spekulationer som gäller den här gången.
 
Amadou Diawara fortsätter att vara namnet på mångas läppar och då och då kommer det information om att både Napoli och Valencia är intresserade av en affär (annars är ju Roma den mest sannolika destinationen för 19-åringen). Var Diawara för tillfället befinner sig är dock fortfarande ganska oklart…
 
Oavsett var Diawara hamnar verkar dock Bologna angeläget om att plocka in minst en mittfältare till och här är namnen Blerim Dzemaili (Galatasaray), Federico Viviani (Hellas Verona), Assane Gnoukouri (Inter), Edgar Barreto (Sampdoria) och Luca Rigoni (Genoa).
 
Samtidigt fortsätter Luca Rossettini att kopplas ihop med Genoa och Archimede Morleo behöver dessutom ta ett beslut kring sin framtid (lämna eller kvar som vice-Masina). Keita (Virtus Entella) och Seck (Roma) nämns som potentiella ersättare till Morleo om vänsterbacken skulle bestämma sig för att flytta.
 
En anfallare ska väl också in så småningom och här nämns förstås nämn som Giuseppe Rossi, Marco Borriello och Mauricio Pinilla. Mattia Destros seglivade fotskada från matchen mot Inter i mars gör förstås anfallsvärvningen mer prioriterad (Destro förväntas nu vara tillbaka i september), men det är ändå inte ett helt otänkbart scenario att Bologna väntar med affären till mercatons slutskede, inte minst om det rör sig om ett större namn.

19 juli 2016 – Flera affärer klara + ”Caso Diawara”
Knappt två veckor efter den senaste uppdateringen kan vi konstatera att det har börjat hända saker i Bologna. Sportchef Bigon har avslutat en rad affärer och det är tydligt att klubbens unga satsning fortsätter. Skeptikerna påpekar förstås att det saknas tyngd och rutin, men på något sätt känns det lovande att klubben konsekvent kör på sin uttalade linje.
 
Truppen befinner sig just nu på läger i Castelrotto (Trentino) och dit har de senaste nyförvärven Ladislav Krejci, Adam Nagy och Simone Verdi också anslutit. 24-årige vänsterspringaren Krejci, som fanns med i Tjeckiens EM-trupp, har köpts loss från Sparta Prag (priset 4 000 000 euro) och ska väl vara med och slåss om en startplats när säsongen drar igång. Detsamma gäller ungraren Adam Nagy som närmast kommer från huvudstadsklubben Ferencvaros. 21-åringen gjorde ett bra EM för Ungern och kan mycket väl bli Bolognas nye spelfördelare.
 
Simone Verdi betraktas alltjämt som en lovande spelare även om han har hunnit fylla 24 år. Trots en bra avslutning på den förra säsongen (fyra mål på åtta matcher för Carpi) väntar Milanprodukten fortfarande på sitt stora genombrott, men den offensiva mittfältaren har enligt rapporterna sett glödhet ut i Castelrotto och vi håller förstås tummarna för islossning i år. Ett fyraårskontrakt är påskrivet.
 
På listan över nyförvärv hittar vi också 18-årige Andrea Vassallo (kontraktslös, men närmast från Milan) samt Lorenzo Musto som närmast kommer från en lyckosam säsong med Torres i Serie D (17 mål på 29 matcher). Vassallo har redan lånats ut till Brescia (ett tvåårigt lån) och Musto kommer sannolikt att göra Vassallo sällskap i Serie B.
 
Överlag är annars intrycket att Bigon börjar få ganska bra form på den här truppen. Matteo Mancosu är till exempel klar för en utlåning till Montreal Impact (MLS-klubben som också är Saputo-ägd) och majoriteten av de spelare som befinner sig strax utanför a-truppen (Mirko Albertazzi, Francesco Bergamini, Gianmarco Gerevini, Lorenzo Paramatti, Filippo Perucchini och Balint Vecsei) har lånats ut. Kvar på den listan finns nu i princip bara Luca Ceccarelli, Cesare Rickler och Ruben Palomeque och sedan återstår egentligen bara optimeringen av a-truppen (+/- 25 spelare).
 
Allt är dock inte frid och fröjd. Smolket i bägaren så här i mitten av juli är förstås krånglet kring Amadou Diawara. När Bologna för en dryg vecka sedan begav sig mot Castelrotto fanns inte Diawara med och mittfältaren har sedan dess varit spårlöst försvunnen. Det har ryktats om att han befinner sig i hemlandet Guinea alternativt i London, men Bologna har inte fått mer än ett medicinskt intyg som säger att Diawara just nu bör avstå från fotbollsspelande (stressrelaterade problem uppges vara orsaken). Med 99% säkerhet beror dock frånvaron på att 19-åringen vill byta klubb och agenten Piraino (samt rådgivaren Numuke Tunkara) har säkerligen ett finger med i detta spel.
 
Hela historien luktar lite skumt, men det bästa för samtliga parter vore nog en snabb försäljning som förhoppningsvis tar Diawara långt bort från Emilia-Romagna. Bologna uppges just nu förhandla med Roma om en affär och om bara ersättningen blir den rätta (exempelvis 10-12 miljoner euro + Umar Sadiq) kan nog det hela bli klart inom kort. Bologna uppges ju dessutom vara intresserat av Empolis Riccardo Saponara och i den bästa av världar innebär förstås Diawara-pengarna att en sådan affär kan bli verklighet.
 
På ryktesfronten spekuleras det även kring Luca Rossettini (Genoa) och Nicolò Cherubin (Cesena). Skulle någon eller båda försvararna lämna kan man nog förutsätta att ytterligare en mittback kommer att hämtas in (Helander från Hellas eller Gonzalez från Palermo?).

6 juli 2016 – Brienza kvar en säsong till
Vi har haft det lite på känn och idag blev det alltså klart att Franco Brienza spelar vidare i Bologna. Kontraktet sträcker sig över den kommande säsongen och förlängningen kommer välförtjänt för 37-åringen.

Samtidigt lånas Filippo Falco (Salentos Messi…) ut till Serie B-nykomlingen Benevento och det ryktas även om att nye keepern Filippo Perucchini kommer att flytta i samma riktning.

I övrigt är Lorenzo Paramatti nära en utlåning till Messina och Bologna är i sin tur på väg att skriva kontrakt med Sparta Prags tjeckiske kantspringare Ladislav Krejci.

3 juli 2016 – Kick-off
Med en nyöppnad sommarmercato i ryggen är det hög tid att börja redogöra för vad som händer i casa Bologna. Så här långt har mycket handlat om Amadou Diawaras vara eller inte vara (Roma, Napoli och Valencia verkar vara mest angelägna om en värvning) och en eventuell försäljning får förstås stora konsekvenser för Bolognas transferfönster (mycket pengar in + bra spelare som ska ersättas).

På nyförvärvssidan hittar vi en dubbelvärvning från Lanciano som innebär att rumänske försvararen Deian Boldor (född 1995) samt 22-årige kantspringaren Federico Di Francesco anslutit till klubben. Di Francesco är definitivt tänkt för a-truppen samtidigt som en utlåning kan bli aktuell för Boldor.

Annars har flera spelare lämnat samt kommit tillbaka till klubben (fullständig lista längre ned) efter att ett antal låneaffärer avslutats. Största namnet här är förstås EM-spelaren Emanuele Giaccherini vars låneavtal med Bologna avslutades den 30 juni. Vi ska inte ge upp hoppet om en förlängning än, men med tanke på det Giaccherini har visat upp i Frankrike kanske det inte är alltför sannolikt med en fortsättning i Bologna.

Vi noterar att Nicolò Cherubin är tillbaka efter en tvåårig utlåning till Atalanta och den numera 29-årige försvararen är med sin vänsterfot ett välkommet tillskott till backlinjen (kan även innebära att Archimede Morleo lämnar i sommar). Vidare har målvakten Filippo Perucchini hämtats från Lecce (ny tredjemålvakt?) medan primaveraförsvararen Fabrizio Brignani köpts loss från Cremonese.

Bologna har även köpt loss Luca Rizzo och Godfred Donsah (köpoptionerna var dock obligatoriska) och Carpi och tjeckiska Sigma Olomouc har gjort detsamma vad gäller Marco Crimi och Uros Radakovic.

Till sist har Franco Zuculini, Kevin Constant, Dejan Stojanovic, Matteo Brighi och Franco Brienza lämnat Bologna efter att deras respektive kontrakt löpt ut, men vi ska inte utesluta att någon av dem kommer att skriva på ett nytt kontrakt inom kort och Brienza är förmodligen den som ligger närmast en sådan förlängning.

***
Uppdateringar i rött.
 
Nyförvärv:
 
Ladislav Krejci, Sparta Prag (€ 4 000 000)
Blerim Dzemaili, Galatasaray (€ 1 600 000)
Federico Di Francesco, Virtus Lanciano (€ 1 500 000)
Adam Nagy, Ferencvaros (€ 1 500 000)
Simone Verdi, Milan (€ 1 500 000)
Vasilis Torosidis, Roma (€ 1 000 000)
Deian Boldor, Virtus Lanciano (€ 300 000)
Lorenzo Musto, Torres (€ 200 000)
Andrea Castelletti, Perugia (€ ?)
Filippo Perucchini, Lecce (kontraktslös)
Andrea Vassallo, Milan (kontraktslös)
Luca Rizzo, Sampdoria (€ 6 000 000) – Utnyttjad köpoption
Godfred Donsah, Cagliari (€ 5 000 000) – Utnyttjad köpoption
Fabrizio Brignani, Cremonese (€ ?) – Utnyttjad köpoption
Filip Helander, Hellas Verona – Lån med köpoption
Federico Viviani, Hellas Verona – Lån med köpoption

Alfred Gomis, Torino – Lån
Francesco Bergamini, Virtus Lanciano – Avslutat lån
Luca Ceccarelli, Salernitana – Avslutat lån
Nicolò Cherubin, Atalanta – Avslutat lån
Filippo Falco, Cesena – Avslutat lån
Gianmarco Gerevini, Atletico CP – Avslutat lån
Ruben Palomeque, Lucchese – Avslutat lån
Lorenzo Paramatti, Siena – Avslutat lån
Balint Vecsei, Lecce – Avslutat lån
 
Förluster:
 
Amadou Diawara, Napoli (€ 15 000 000)
Luca Rossettini, Torino (€ 2 000 000)
Franco Brienza, Bari (€ ?)
Luca Ceccarelli, Messina (kontraktet avslutat i förtid)

Marco Crimi, Carpi (€ 375 000) – Utnyttjad köpoption
Uros Radakovic, Sigma Olomouc (€ ?) – Utnyttjad köpoption
Mirko Albertazzi, Virtus Francavilla – Lån
Francesco Bergamini, Gubbio – Lån
Lorenzo Crisetig, Crotone – Lån
Filippo Falco, Benevento – Lån
Gianmarco Gerevini, Olhanense – Lån
Matteo Mancosu, Montreal – Lån
Ruben Palomeque, Lupa Roma – Lån
Lorenzo Paramatti, Santarcangelo– Lån
Filippo Perucchini, Benevento – Lån
Andrea Vassallo, Brescia – Lån
Balint Vecsei, Lugano – Lån
Emanuele Giaccherini, Sunderland – Avslutat lån
Marko Krivicic, FC Koper – Avslutat lån
Juan Zuniga, Napoli – Avslutat lån
Matteo Brighi, Perugia – Utgående kontrakt
Kevin Constant – Utgående kontrakt
Dejan Stojanovic, St Gallen – Utgående kontrakt
Franco Zuculini, Hellas Verona – Utgående kontrakt

Truppen just nu:
 
Målvakter
 
Antonio Mirante
Angelo Da Costa
Mouhamadou Sarr
Alfred Gomis

Försvarare
 
Daniele Gastaldello
Domenico Maietta
Marios Oikonomou
Alex Ferrari
Ibrahima Mbaye
Adam Masina
Archimede Morleo
Emil Krafth
Filip Helander
Vasilis Torosidis

 
Mittfältare
 
Luca Rizzo
Erick Pulgar
Godfred Donsah
Saphir Taider
Adam Nagy
Blerim Dzemaili
Federico Viviani
 
Anfallare
 
Robert Acquafresca
Mattia Destro
Anthony Mounier
Sergio Floccari
Federico Di Francesco
Ladislav Krejci
Simone Verdi
Umar Sadiq

Cesare Rickler tillhör fortfarande klubben, men ingår inte i a-truppen.
 
Källor:
bolognafc.it
federossoblu.it
gazzetta.it
tuttomercatoweb.com
zerocinquantuno.it

Mikael Mansjö2016-09-18 14:35:00
Author

Fler artiklar om Bologna