Calciomercato Bologna – Slut!

Calciomercato Bologna – Slut!

Sommar är lika med mercato-tider och denna gång ska Bologna försöka växla upp för att kommande säsong sikta ytterligare ett steg uppåt i tabellen.

5 september 2019 – Slut!
Transferfönstret har slagit igen för den här gången och för Bolognas del bjöd mercatons avslutning på två nyförvärv samt ett antal utlåningar. På nyförvärvssidan förstärker rutinerade Gary Medel mittfältet (chilenaren debuterade redan mot SPAL) och i januari kommer sannolikt nästa mittfältsförstärkning i form av 21-årige Nicolas Dominguez (argentinaren spelar under hösten vidare i Velez Sarsfield, men Bologna har alltså köpt loss honom för sju miljoner euro).
 
Utlåningarna rör Arturo Calabresi som flyttar västerut till Amiens (med köpoption samt återköpsklausul för Bologna), Godfred Donsah till Cercle Brügge (med köpoption), Diego Falcinelli till Perugia samt Michael Kingsley till Cremonese.
 
Sedan står det klart att Lorenzo Crisetig har avslutat sitt kontrakt med klubben i förtid och bland de spelare som inte hade en given plats i truppen återstår nu bara mittbacken Nehuen Paz, men det skulle inte förvåna om Mihajlovic med assistenter lyckas få till utveckling där med.
 
Allt som allt ett riktigt fint transferfönster av Bologna som på pappret ser flera klasser vassare ut än vid samma tidpunkt under fjolåret. Nyförvärven har inte varit gratis, men det är bara att konstatera att Joey Saputo fortsätter att hålla sitt ord. Bolognapresidenten kommenterade ju den bedrövliga höstsäsongen under Inzaghi med ett kort och koncist ”aldrig mer” och förutsättningarna för att undvika en liknande kris bör i det korta perspektivet vara goda.

13 augusti 2019 – Nagy, Rizzo och Pulgar ut
Säsongens första tävlingsmatch närmar sig med stormsteg och det är alltså nu på söndag som Bologna beger sig till Pisa för spel i den italienska cupens tredje omgång. Träningsmatcherna mot Köln (3-1), Schalke 04 (3-2), Augsburg (3-2) och Villareal (3-4) var målglada historier som gav intrycket att laget är på rätt väg, men att det samtidigt finns saker att slipa på. 
 
Sedan sist har tre mittfältare lämnat klubben. Adam Nagy fick under våren knappt med speltiden och flyttar nu vidare till Bristol City. Luca Rizzo, vars kontrakt går ut nästa sommar, lånas i sin tur ut till Livorno under den kommande säsongen och slutligen har vi den stora affären där Erick Pulgar lämnar för Fiorentina. Bologna får tio miljoner euro samt en vidareförsäljningsklausul för den chilenske landslagsmannen och även om klubben nu har att mittfältshål att fylla igen så var det väl ändå rätt att sälja om den något ojämne 25-åringen nu var sugen på nya utmaningar.
 
Med tanke på att Godfred Donsah verkar vara på väg till Cercle Brügge bör Bolognas återstående mercato nu handla om att hitta en ersättare till Pulgar/Donsah (Hendrix från PSV eller Dominguez från Velez Sarsfield) samt att placera Falcinelli (Frosinone?), Falletti (Livorno?), Paz och Crisetig i nya klubbar.  

25 juli 2019 – Skov Olsen, Cangiano, Lappalainen, Schouten och Helander
Ritiron i Castelrotto är avslutad (träningsmatcherna mot Sciliar och Virtus Bolzano slutade 5-0 respektive 9-0) och efter ett par dagar hemma i Bologna har truppen nu rest till österrikiska Neustift där man kommer att ligga på läger fram till den 2 augusti (imorgon fredag står till exempel en träningsmatch mot Köln på programmet).
 
Mercaton har även den tickat på i relativt snabb takt. Sedan sist har klubben gjort klart med kanttalangerna Andreas Skov Olsen från Nordsjälland (€ 6 000 000), finske Lassi Lappalainen från HJK (€ 300 000) samt den 17-årige Gianmarco Cangiano från Roma (€ 1 500 000). Skov Olsen, som ju unnade sig lite betänketid innan kontraktet skrevs på (därav denna presentationsvideo…), går förstås direkt in i a-truppen, medan Cangiano sannolikt får börja i primaveran. För Lappalainen går däremot flyttlasset direkt vidare till Montreal dit han kommer att vara utlånad under minst ett halvår.
 
Innan den förra uppdateringen hade Bologna även gjort klart med en mittfältsvärvning i form av Jerdy Schouten från Excelsior, men av någon anledning föll denne 22-åring ur minnet när texten väl skulle skrivas. Schouten är hur som helst ett spännande tillskott och holländaren bör kunna vara med och slåss om en startplats relativt snart (just nu är han dock skadad, comeback sker om ett par veckor).
 
Sedan har nog ingen missat att Filip Helander har lämnat klubben för att istället flytta till Glasgow Rangers. Därutöver har ett gäng yngre spelare lånats ut (utöver Lappalainen mest intressant med Brignani och Valencia till Cesena) och då truppen sannolikt inte kommer att berikas med så många fler nyförvärv är det framförallt på ut-sidan som Bigon och Sabatini kommer att få jobba nu.

10 juli 2019 – Denswil, Tomiyasu och Juwara in, Avenatti ut
Bologna har inlett sommarens mercato i en rasande fart och sedan sist har klubben gjort klart med två mittbackar från den belgiska ligan, Stefano Denswil (Club Brügge) och Takehiro Tomiyasu (Sint-Truidense), samt den 17-årige vänsterspringaren Musa Juwara (Chievo). Dessutom har truppens två åldermän, Rodrigo Palacio och Danilo, förlängt sina utgående kontrakt så att de nu gäller fram till sommaren 2020.
 
Samtidigt har Felipe Avenatti skrivit på för Standard Liege och denna gång är flytten permanent (övergångssumman landade enligt uppgift på omkring 4 miljoner euro). På ut-sidan hittar vi även Emil Krafth som köpts loss av Amiens och Federico Mattiello samt Lyanco och Simone Edera som har nu har återvänt till Atalanta respektive Torino.
 
Vad gäller kommande nyförvärv så ska klubben vara mycket nära en värvning av den danske talangen Andreas Skov Olsen från Nordsjälland (läkarundersökningen är genomförd, men underskrift saknas fortfarande) och tidigare har det även ryktats en hel del om en kommande anfallsvärvning (Inglese eller Kouame), men nu skriver tidningarna om att Mihajlovic istället vill satsa på Mattia Destro (utvärderas sannolikt efter försäsongens första veckor).
 
Godfred Donsah, Adam Nagy, Ladislav Krejci, Filip Helander och Nehuen Paz är alla kandidater till att lämna klubben. Någon av dessa spelare kanske blir kvar i Bologna, men vi kan nog räkna med att åtminstone tre ur denna kvintett spelar någon annanstans i höst.
 
Flera klubbar verkar även rycka i Mihajlovics mittfältsankare Erick Pulgar som har en utköpsklausul på 12-15 miljoner euro (beroende på vilken den köpande klubben är). Bologna vill såklart behålla sin chilenska landslagsman, men det är klart att klubbar som Sevilla eller Napoli kan locka 25-åringen.
 
Till sist har en hel radda spelare återvänt till Bologna efter sina respektive utlåningar (se nedan), men det ska nog mycket till för att någon av dessa ska tillhöra a-truppen när ligasäsongen drar igång (möjligen med undantag för Michael Kingsley och Cesar Falletti).

23 juni 2019 – Orsolini, Bani och inte minst Sabatini
Sinisa Mihajlovic har ju som bekant förlängt sitt kontrakt med Bologna och när vi nu tittar närmare på sommarens transferfönster så kan vi konstatera att klubben så här långt har infriat sin tränares önskemål om fortsatt satsning. Vi har redan rapporterat om att Nicola Sansone och Roberto Soriano har köpts loss från Villareal (7,5 miljoner euro per spelare) och sedan sist har även Riccardo Orsolini blivit en Bolognaspelare på permanent basis (affären kommer att kosta klubben 15 miljoner euro). Dessutom offentliggjordes det under gårdagen att Chievos 25-årige försvarare Matteo Bani har skrivit på för Bologna och Veronaklubben får då cirka 2,5 miljoner i utbyte (pengar som lär göra nytta då Chievo har skramlat för att klara av den kommande säsongens Serie B-spel).
 
Kikar vi istället bortom Orsolini, Bani etc. så finns det säkert de som påstår att rekryteringen av Walter Sabatini som ny ”teknisk koordinator” för Bologna och Montreal är än viktigare och det bör ligga en hel del i det. Sabatini själv beskriver uppdraget som hans sista strid (titta gärna på presskonferensen här) och det är klart att 64-åringens erfarenhet, know-how och fingertoppskänsla kommer att vara till gagn för Joey Saputo. Samtidigt kan vi konstatera att Riccardo Bigon (sportchef) och Marco Di Vaio (chefsscout) behåller sina nuvarande roller i Bolognas organisation.
 
***
Uppdateringar i rött.

Spelare in:
 
Nicolas Dominguez, Velez Sarsfield (€ 7 000 000)
Takehiro Tomiyasu, Sint-Truidense (€ 7 000 000)
Stefano Denswil, Club Brügge (€ 6 000 000)
Andreas Skov Olsen, Nordsjälland (€ 6 000 000)
Matteo Bani, Chievo (€ 2 500 000)
Gary Medel, Besiktas (€ 2 000 000)
Jerdy Schouten, Excelsior (€ 2 000 000)
Gianmarco Cangiano, Roma (€ 1 500 000)
Musa Juwara, Chievo (€ 500 000)
Riccardo Orsolini, Juventus (€ 15 000 000) – Utnyttjad köpoption
Nicola Sansone, Villareal (€ 7 500 000) – Utnyttjad köpoption
Roberto Soriano, Villareal (€ 7 500 000) – Utnyttjad köpoption
Flavio Di Dio, Palermo – Kontraktslös
Fabrizio Brignani, Pisa – Avslutat lån
Mattia Cozzari, Reggio Audace – Avslutat lån
Lorenzo Crisetig, Frosinone – Avslutat lån
Hamza El Kaouakabi, Pistoiese – Avslutat lån
Cesar Falletti, Palermo – Avslutat lån
Gianluca Frabotta, Pordenone – Avslutat lån
Michael Kingsley, Perugia – Avslutat lån
Federico Ravaglia, Sudtirol – Avslutat lån
Luca Rizzo, Carpi – Avslutat lån
Mouhamadou Sarr, Fano – Avslutat lån
Aaron Mattia Tabacchi, Imolese – Avslutat lån
Andrea Vassallo, Renate – Avslutat lån
 
Spelare ut:
 
Erick Pulgar, Fiorentina (€ 10 000 000)
Filip Helander, Glasgow Rangers (€ 5 000 000)
Felipe Avenatti, Standard Liege (€ 4 000 000)
Adam Nagy, Bristol City (€ 2 500 000)
Emil Krafth, Amiens (€ 2 000 000) – Utnyttjad köpoption
Fabrizio Brignani, Cesena – Lån
Arturo Calabresi, Amiens – Lån med köpoption
Godfred Donsah, Cercle Brügge – Lån med köpoption

Hamza El Kaouakibi, Piacenza - Lån
Diego Falcinelli, Perugia – Lån
Cesar Falletti, Tijuana – Lån
Michael Kingsley, Cremonese – Lån
Lassi Lappalainen, Montreal – Lån
Alessio Militari, Renate – Lån
Federico Ravaglia, Gubbio – Lån
Luca Rizzo, Livorno – Lån
Emiliano Pattarello, Arzignano Chiampo – Lån
Antonio Santurro, Sambenedettese – Lån
Juan Valencia, Cesena – Lån
Simone Edera, Torino – Avslutat lån
Lyanco, Torino – Avslutat lån
Federico Mattiello, Atalanta – Avslutat lån
Lorenzo Crisetig, klubblös – Kontraktet avslutat i förtid
Simone Rossetti, klubblös – Utgående kontrakt
Giordano Trovade, klubblös – Utgående kontrakt

Truppen just nu:
 
Målvakter

Angelo Da Costa
Lukasz Skorupski
Mouhamadou Sarr
 
Försvarare

Ibrahima Mbaye
Mitchell Dijks
Nehuen Paz
Gabriele Corbo
Danilo
Matteo Bani
Takehiro Tomiyasu
Stefano Denswil
 
Mittfältare
 
Godfred Donsah
Andrea Poli
Blerim Dzemaili
Mattias Svanberg
Roberto Soriano
Jerdy Schouten
Gary Medel
 
Anfallare
 
Mattia Destro
Rodrigo Palacio
Riccardo Orsolini
Federico Santander
Nicola Sansone
Ladislav Krejci
Andreas Skov Olsen

Källor:
bolognafc.it
federossoblu.it
gazzetta.it
tuttomercatoweb.com
zerocinquantuno.it

Mikael Mansjö2019-09-05 00:03:00
Author

Fler artiklar om Bologna