Calciomercato Bologna – Petkovic, Krafth, Perrucchini, Brignani och Vassallo ut, Corbo in

Calciomercato Bologna – Petkovic, Krafth, Perrucchini, Brignani och Vassallo ut, Corbo in

Mercaton närmar sig slutskedet och Bolognatruppen är i stort sett färdig.

11 augusti 2018 – Petkovic, Krafth, Perrucchini, Brignani och Vassallo ut, Corbo in
Precis som förväntat har Bolognas senaste mercatoveckor handlat om att minska truppens storlek och Riccardo Bigon har i stort lyckats ganska bra med den uppgiften. Ytterligare ett par spelare kan sannolikt komma att lämna innan ligasäsongen sparkar igång, men sedan den senaste uppdateringen har i alla fall Bruno Petkovic (Dynamo Zagreb, lån med köpoption), Emil Krafth (Amiens, lån med köpoption), Filippo Perrucchini (Ascoli för 400 000 euro) och Fabrizio Brignani (Pisa, lån) skrivit på för nya klubbar. Dessutom har Andrea Vassallo lånats ut till Catania.
 
På nyförvärvssidan har en hel radda ungdomsspelare anlänt, men det är sannolikt endast den 18-årige mittbacken Gabriele Corbo (förra säsongen i Spezia) som är påtänkt för a-truppen. Det pratas också om att Bigon jagar ytterligare en mittback (Tonelli alltjämt aktuell, även Udineses Danilo) och vi kan även notera att ”tian” fortfarande är ledig…
 
Bologna har annars avslutat försäsongens träningsmatchande med förlust mot Huddersfield (1-2), seger mot Nürnberg (1-0) samt seger i internmatchen mot primaveralaget (6-0). Imorgon söndag är dags för säsongens första tävlingsmatch när Padova står för motståndet i den italienska cupens tredje omgång. Avspark 21.00 och det vinnande laget får i nästa omgång ta sig an Livorno eller Crotone.

23 juli 2018 – Mattiello klar!
Efter den intensiva inledningen på mercaton har spelaromsättningen lugnat ned sig något och fokus har istället legat på ritiron i Pinzolo. Från träningsmatcherna (6-0 mot Pinzolo, 4-0 mot La Fiorita, 9-0 mot Comano och 2-0 mot Southampton U23) kan vi notera att Filippo Inzaghi har valt att spela 3-5-2 rakt igenom och bland spelarna har framförallt Arturo Calabresi, Kingsley Michael, Riccardo Orsolini samt Mattias Svanberg stuckit ut i positiv bemärkelse.

Trots den relativa stiltjen har dock ändå en ny spelare anslutit till a-truppen sedan sist och det är kantspringaren Federico Mattiello som har skrivit på ett femårskontrakt (i själva verket 1 + 4 år då det rör sig om ett lån med obligatorisk köpoption). Den skadeförföljde 23-åringen fick under fjolåret äntligen en hel säsong i benen när han lånades ut till SPAL från Atalanta och i Bologna är det tänkt att han ska utmana om en startplats på högerkanten. Affären kostar klubben 3,8 miljoner euro.

Lägret i Pinzolo avslutades idag (ny ritiro i Kitzbühel den väntar den 29 juli) och Inzaghi kommenterade under gårdagen mercaton genom att säga att ytterligare nyförvärv sannolikt får vänta tills de sista VM-spelarna har anslutit till truppen (Helander, Krafth och Dzemaili). Samtidigt behöver truppen bantas en aning (Brignani till Pisa, Petkovic till Serie B?) och spontant känns det väl som att det framförallt är på mittbacken som klubben överväger ytterligare tillskott (Napolis Tonelli?).

10 juli 2018 – Rivstart!
Efter att säsongen 2017-2018 hade avslutats pratade Bolognas sportchef Riccardo Bigon om den kommande mercaton i relativt försiktiga ordalag, men sedan kom tränarbytet där Roberto Donadoni ersattes av Filippo Inzaghi (tvåårskontrakt!) samt försäljningen av Simone Verdi till Napoli (20 miljoner euro till Bologna!) och tio dagar in på transferfönstret ser det faktiskt ut som att sommaren kommer att bjuda på rena revolutionen i casa Bologna.
 
Tar vi förändringarna lagdel för lagdel så kan vi först och främst konstatera att det blir ett skifte på målvaktsposten. Från Roma har Lukasz Skorupski anlänt samtidigt som Antonio Mirante flyttat i motsatt riktning. Därutöver har Angelo Da Costa skrivit på ett nytt kontrakt (brasilianaren blir kvar som andremålvakt) och bakom honom tar hans 19-årige landsman Caio Vinicius Pirana (från Campodarsego i Serie D) plats. Antonio Santurro ser därmed ut att flytta vidare till någon Serie B-klubb och Mouhamadou Sarr (Carrarese) samt Federico Ravaglia (Südtirol) har redan lånats ut.
 
Omsättningen har sedan varit stor även bland försvararna. De egna produkterna Adam Masina och Alex Ferrari har flyttat till Watford respektive Sampdoria, Vasilis Torosidis är numera kontraktslös och den inlånade duon Simone Romagnoli och Cheick Keita har återvänt till sina ursprungsklubbar. Samtidigt noterar vi att Marios Oikonomou har lånats ut på nytt (AEK Aten) samt att Deian Boldor numera är en Hellas-spelare på permanent basis. Nyförvärven är blott tre till antalet (mångsidige Arturo Calabresi från Roma, mittbacken Nuehen Paz som under våren var utlånad till Lanus samt den nederländske vänsterspringaren Mitchell Dijks), men det är nog inte uteslutet att ytterligare någon försvarare (en mittback och en högerback?) kan komma att ansluta innan fönstret stänger. Slutligen har Ibrahima Mbaye skrivit på ett nytt femårskontrakt.
 
På mittfältet har 19-årige Malmöprodukten Mattias Svanberg anslutit och dessutom är Luca Rizzo tillbaka för att visa upp sig under ritiron. Vidare har Godfred Donsah skrivit på ett nytt kontrakt (gäller fram till sommaren 2022), men däremot har Lorenzo Crisetig lämnat för Frosinone.
 
Framåt är förstås tappet av Simone Verdi det mest kännbara, men vi ska inte avskriva lagdelen ännu. Nye Federico Santander från FC Köpenhamn kan bli nyttig och Diego Falcinelli (byte mot Federico Di Francesco!) bör vara rejält revanschsugen efter en relativt svag fjolårssäsong. Rodrigo Palacio blir dessutom kvar ytterligare ett år och förhoppningen är förstås att Mattia Destro (om han nu blir kvar) ska få bättre understöd den här säsongen. Orji Okwonkwo har återvänt från sin utlåning till Brescia och detsamma gäller Bruno Petkovic, men det skulle inte förvåna om kroaten (tillsammans med Felipe Avenatti och Cesar Falletti) får lämna på nytt. 
 
Truppbygget är knappast komplett ännu, men så här långt ser det klart spännande ut och det blir onekligen intressant att se vad Riccardo Bigons första ”egna” Bologna går för framöver. Fortsättning följer!
 
***
Uppdateringar i rött.

Spelare in:
 
Diego Falcinelli, Sassuolo (€ 10 000 000)
Lukasz Skorupski, Roma (€ 9 000 000)
Federico Santander, FC Köpenhamn (€ 6 000 000)
Mattias Svanberg, Malmö (€ 4 500 000)
Federico Mattiello, Atalanta (€ 3 800 000)
Arturo Calabresi, Roma (€ ?)
Gabriele Corbo, Spezia (€ ?)
Caio Vinicius Pirana, Campodarsego (€ ?)
Mitchell Dijks, Ajax (kontraktslös)
Lorenzo Musto, Arzachena – Avslutat lån
Orji Okwonkwo, Brescia – Avslutat lån
Nehuen Paz, Lanus – Avslutat lån
Filippo Perrucchini, Lecce – Avslutat lån
Bruno Petkovic, Hellas Verona – Avslutat lån
Luca Rizzo, Atalanta – Avslutat lån
Andrea Vassallo, Carrarese – Avslutat lån
Balint Vecsei – Avslutat lån
 
Spelare ut:
 
Simone Verdi, Napoli (€ 20 000 000)
Federico Di Francesco, Sassuolo (€ 10 000 000)
Adam Masina, Watford (€ 5 000 000)
Alex Ferrari, Sampdoria (€ 4 500 000)
Antonio Mirante, Roma (€ 4 000 000)
Filippo Perrucchini, Ascoli (€ 400 000)
Deian Boldor, Hellas Verona (€ 100 000)
Mirko Albertazzi, Vicenza (€ ?)
Filippo Falco, Lecce (€ ?)
Lorenzo Crisetig, Frosinone – Lån med köpoption
Emil Krafth, Amiens – Lån med köpoption
Marios Oikonomou, AEK Aten – Lån med köpoption
Bruno Petkovic, Dynamo Zagreb – Lån med köpoption
Fabrizio Brignani, Pisa – Lån

Gianluca Frabotta, Renate – Lån
Emiliano Pattarello, Renate – Lån
Federico Ravaglia, Südtirol – Lån
Mouhamadou Sarr, Carrarese – Lån
Giordano Trovade, Ravenna – Lån
Andrea Vassallo, Catania – Lån
Cheick Keita, Birmingham – Avslutat lån
Simone Romagnoli, Empoli – Avslutat lån
Vasilis Torosidis, klubblös – Utgående kontrakt

Truppen just nu:
 
Målvakter

Angelo Da Costa
Antonio Santurro
Lukasz Skorupski
Caio Vinicius Pirana
 
Försvarare

Ibrahima Mbaye
Filip Helander
Sebastien De Maio
Giancarlo Gonzalez
Arturo Calabresi
Mitchell Dijks
Nehuen Paz
Federico Mattiello
Gabriele Corbo
 
Mittfältare
 
Erick Pulgar
Godfred Donsah
Adam Nagy
Andrea Poli
Juan Manuel Valencia
Blerim Dzemaili
Ladislav Krejci
Luca Rizzo
Mattias Svanberg
 
Anfallare
 
Mattia Destro
Cesar Falletti
Rodrigo Palacio
Felipe Avenatti
Riccardo Orsolini
Orji Okwonkwo
Diego Falcinelli
Federico Santander
 
Balint Vecsei och Lorenzo Musto tillhör också klubben, men ingår för närvarande inte i a-truppen.

Källor:
bolognafc.it
federossoblu.it
gazzetta.it
tuttomercatoweb.com
zerocinquantuno.it

Mikael Mansjö2018-08-11 20:45:00
Author

Fler artiklar om Bologna