Sampdoria - Empoli
1 - 1

Empoli klart för Serie A-spel 23/24
De normalt blåklädda Empoli, för dagen i svart, firar poängen som innebär att man spelar i Serie A även nästa år.

En sen kvittering till 1-1 borta mot Sampdoria säkrade definitivt kontraktet för Azurri.

Empoli började också starkast mot jumbon Sampdoria som inte har något att spela för sedan det blev klart att man åker ur den högsta ligan. Redan i den femte minuten kom Francesco Caputo helt ren efter inspel från Baldanzi. Två minuter senare hade glödhete Cambiaghi ett fint skott utanför.

Hemmalagets Gabbiadini kunde kort därefter servera Alessandro Zanoli öppet mål, men miss där. Efter detta var det egentligen Empolishow halvleken ut i form av artisten Baldanzi. Han serverade Marin, Caputo och Henderson klockrena inläggen men ingen utdelning för Empoli ännu.

Istället skulle Sampdorias Zanoli revanschera sig i matchminut 34 och raka in bollen i mål. Empoli kunde gå ut i halvtidsvila med underläge 0-1, ganska orättvist sett till antal målchanser.

I andra halvlek tog istället hemmalaget över matchen och Azurris målvakt Vicario stod för några viktiga räddningar. På övertid, i matchminut 93 och med en minut kvar av övertiden, kvitterade Piccoli Sampdorias ledning.  Det är målet som garanterar att Empoli hänger kvar.

Av tabellen framgår nio poängs försprång (med nio poäng kvar att spela om) samt god marginal vad gäller målskillnad för Empoli i jämförelse med laget under strecket, Hellas Verona. Empoli skulle i teorin kunna bli omsprungna av Verona men i och med att de två lagen ovanför Verona, Lecce och Spezia (på 32 respektive 30 poäng) möts i nästa omgång står det klart att Empoli matematiskt inte kan tillhöra de tre nedersta lagen efter att 38 omgångar är spelade.

Det här är en otrolig framgång för Empoli som inför säsongen blev av med sin bäste målskytt, Pinamonti. Även om den första halvan av fjolårssäsongen var ruggigt stark har laget denna säsong visat prov på en större jämnhet och inte fallit in i någon långvarig negativ trend. Grattis Empoli!