Estate 2020:  Vad är nytt inför omstarten av Serie A

Estate 2020: Vad är nytt inför omstarten av Serie A

Serie A står och stampar och är på väg att köra en sommaredition efter många turer fram och tillbaka.

Med en viss stolthet berättade Giuseppe Gravina i en radiointervju idag måndag om sina förhoppningar om sina ansträngningar att startat upp Serie A igen och gav kanske ännu fler positiva besked:
"Kanske redan i början av juli kan vi kanske ta in publik. Senast dock redan i mitten av juli."
Vi kanske ska knacka hårt i trät innan vi tar det till oss helt men visst skulle det vara underbart.
 
Men säsongen kommer vara igång ändå även utan publik och självklart är det saker som kommer vara sig likt men mycket kommer inte vara det. Mycket har hänt och beslutats för att det överhuvudtaget skulle blir någon försök till avslutning på den här säsongen.  Många nya regler är satta just för den här avslutningen och information om vad det varit har ni som följt med här på La Curva kunnat läsa om.
Dick är det utspritt över en tid så här kommer en liten checklista för er att hålla koll på om vad som gäller. Vi delar upp det i olika bitar för att göra det så lättfattat som möjligt.
 
Träning:
  • Regelbundna tester tas av spelare, ledare och övriga funktionärer på alla lagens träningsanläggningar.  Skulle någon bli testad positivt för Covid-19 så sätts spelaren i karantän i två veckor - alltså  inte hela laget, som reglerna var utformade tidigare (brasklapp här. Det ska verkställas men är inte gjort det än. Tveksamt om det blir klart innan 20 juni när första omgången sätter igång. Redan problem i Serie B då en spelare i Venezia är sjuk så just nu är deras helgmatch i fara.)
  • Skulle lagen inte följa tester och restriktioner så kommer böter utdelas men kan också bli tal om poängavdrag och t.o.m tvångsdegardering kan komma att användas.
Match:  
  • Högst 300 personer får vistas på arenan under match. Ingen publik är tillåten och det måste finnas säkerhetsdistans mellan personerna i största möjliga mån.
  • Inget fysiskt hälsande mellan någon, m.a.o inget fysiskt målfirande (fast det har man ju sett att det inte funkar)
  • Förbjudet att vara närmare än 1.5 till domaren, renderar gult kort omedelbart.
  • Fem avbytare får användas i stället för normala tre. Dock får fortfarande bara tre avbrott för byten göras per lag.
  • Förlängning är borttaget vid eventuell playoff eller playout. Skulle det behövas att separeras efter full tid används straffläggning direkt.
Ligaspelet:
  • Skulle nuvarande spelschemat var tvungen att ställas in gäller, om det ser ut att finnas tid, playoff och playout . Dock inte bestämt hur det ska utformas.
  • Om inte det finns tid att avslutas så används ett algoritmsystem för att ta fram lagen som ska till Champions  League, Europa League och flyttas ner (Serie A). Flyttas upp och flyttas ner (Serie B). Ingen mästare kommer i så fall koras.
  • Serie C kommer inte färdigspelas som vanligt utan det kommer bli Playoff och Playout. Helt klart är att ledarna Monza, Reggina och Vicenza flyttas upp till Serie B och Gozzano, Rieti och Rimini till Serie D. För att kvalificera sig till Serie B kommer 27 lag spela om en enda plats.
  • Serie D och damernas seriespel är färdigspelade för i år. Ledarlagen i Serie D går direkt upp till Serie C , bl.a. Palermo. Hos damerna flyttas lag ner och upp och lagen som ligger på CL plats går till CL men ingen vinnare koras - det trots att Juventus ledde överlägset med nio poäng.
Finns såklart många fler punkter än så här men för att få en lätt överblick av kommande sommar. Sen, som ni kanske förstår, så kan det här ändras under säsongens gång då restriktioner kommer att upphöra.

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-06-15 11:35:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)