Experterna #2: ”Jag cyklar till Italien om de inte vinner”

Experterna #2: ”Jag cyklar till Italien om de inte vinner”

Vi har presenterat redaktionerna syn på Serie A den här säsongen - nu kollar vi med några experter utanför Svenska Fans om deras profetior om Serie A.

Dåså, då kan ligan sätta igång på allvar. Trupperna är satta och de två omgångarna som startade ligan får nästan ses som försäsongsmatcher. Nu börjar det.
Därför tog vi kontakt med några experter och journalister för att ta en sista koll innan vi sätter igång.

Panelen som bistår med sina visdomsord är:

Richard Kharman - Frilansade skribent som driver videopodden Serie A Sitdown på Youtube. Milanfan och hemmahörande i Washington DC på andra sidan pölen.

Erik Hadzic - Italienexperten på Fotbollskanalen som också vevat podden Poddario. Ljusblått är hans färg: "iff - iff" i Sverige - Lazio i Italien.

Trygve Røed - Norsk italienexpert med Bodö Glimt i ögat som driver calciopodden #Stöveball.

Siavoush Fallahi - Interistan som som sitter på Eurosport och expertpanelar på #Andiamo.

Vi har delat upp det i tre artiklar och här är den andra delen: 



SCUDETTO
Med tanke på Juves start och hur t.ex. Napoli, Inter, Milan, Roma, Lazio blåst sina motståndare, har vi kanske den jämnaste toppstriden på flera år framför oss. Vilka skulle du säga vara ordentliga utmanare?

Richard: 

— Tre lag sticker ut tycker jag. Inter, Atalanta och Milan.  Det är så många frågor angående Juventus trots Agnellis förmåga att plocka fram det bästa ur ett lag.  Napoli, Roma och Lazio kommer att ställa frågor och trots att de kanske missar Champions League så är de inte utanför scudettodiskussionen. 
Kommer bli den tuffaste säsongen på länga att ta hem seriesegern.


Erik:
Jag ser bara Juventus och Inter som huvudkandidater i längden. Juve för att de har fått tillbaka Max Allegri och därmed inte behöver famla efter en ny identitet i spelfilosofin längre. Cristiano Ronaldos alla mål ska ersättas, men Paulo Dybalas roll har blivit tydligare och andra spelare i offensiven, som Kean, Kulusevski och Chiesa, har nu minst ett år bakom sig i Juve och kommer bli bättre. Inter täpper i bästa fall till hålen efter Lukaku och Hakimi ganska bra. Simone Inzaghi har fått en bra start som tränare och Juventus egna problem under transferfönstret gör att Inter går in till hösten i ett mentalt överläge – trots all all kalabalik under sommaren.   

Trygve:
— Många pratade inför säsongsstarten att Inter skulle kämpa för att klara topp 4 den här säsongen. För att uttrycka det klart:
Jag cyklar sträckan Svolvær - Milano om det inte händer. Jag är så säker.
För i min bok är Inter faktiskt favoriter att ta scudetto den här säsongen. Ja, de har tappat Lukaku, Hakimi och Dannemann Eriksen, men förvärven av Hakan Calhanoglu, Dumfries, Dimarco och - inte minst - ”Tucu” Correa så fixard de det. Lägg där också till Simone Inzaghi. De två senare är dynamiten för Inter. Scudetto dynamit.

Det enda som kan avbryta Inter's scudetto -firande i maj 2022 är två saker:
1) Suning (läs: Kina) strimlar och dödar Inter innan de kan hitta en ny ägare.
2) Allegri lyckas sätta ihop en besättning och få sitt "kryssningsfartyg" sjösatt i tid så att de hinner få marschfart som gör att de fått upp ångan i Mars/April.


Sia:
— Mina utmanare om titeln är Juventus, Inter och Napoli. Strax efter håller jag Milan som har något bra och stabilt på gång. Jag skulle gärna ha med de romerska lagen och Atalanta men jag tycker mig se att trupperna är för tunna och att Atalanta riskerar ett mellanår. Trots Juventus falska start har de bäst trupp och bäst tränare vilket jag tror kommer göra skillnad när europaspelet drar igång. Inter har en trupp som numer kan klassa sig som vinnare och ett antal klasspelare som fortsatt kommer göra skillnad. Jag tycker Napoli i ett par år har haft manskapet som behövs för att utmana om titeln men av flera anledningar har det inte blivit så, i år kan vara året Napoli är med och stör toppen på riktigt.

* * *



CHAMPIONS LEAGUE
Hårt om platserna till CL förra säsongen – lär nästan vara värre den här. Vilka tror du tar de fyra åtråvärda platserna?


Richard:
— Det här är en av de svåraste säsongerna att välja de fyra bästa. Du har förmodligen 6-7 lag att välja mellan.

Inter- trots minskad personalstyrka på alla plan så har de regerande mästarna gjort några köp för att fixa det. Dumfries, Dimarco, Dzeko och nu Correa. Med säkerhet kommer det vara i zonen i år.

Milan-tvåa i fjol, Rossoneri hade en stark mercato och har hållit sig stabila, dragit ner på kostanderna på höga löner och förbättrat bredden på något sätt. The Devils kommer vara med och kriga hela säsongen.

Atalanta- Gasperini och hans lag hade ännu en stark marknad - trots att de förlorade Romero. Du vet att de kommer att göra massor av mål och vara med i racet på slutet.

Den sista platsen blir svår.  Juventus, Napoli, Roma och Lazio - alla vill de ha ett ord med i diskussionen. För mig handlar det om Juventus och Napoli. Två fantastiska organisationer men det som  avgör är vad de uträttar på planen och du måste ge Napoli fördelen där. Titta efter Osimhen och njut av honom under Spaletti..


Erik:
— Atalanta känns närmast den förväntade toppduon och tar stora kliv som klubb för varje säsong. Det blir jämnt om den sista platsen, som jag tror Milan tar – mycket tack vare att de har en bra Ibrahimovic-ersättare på plats från start  i Olivier Giroud. Jag tror inte att någon av Roma, Napoli eller Lazio får en sådan effekt på respektive tränarbyte att de spränger sig in i toppkvartetten.

Trygve:
— Inter, Juventus och Atalanta är klara. Den sista platsen är riktigt svår. Man kan hitta argument för både Milan, Napoli, Roma och Lazio där.
Vill verkligen säga Lazio. De har, snabbare än jag hade trott, anpassat sig till Sarriball, både genom förvärv av mercato, men också faktiska spel (2 omgångar i A 21/22). Det enda elementet av osäkerhet, som är ganska ömtåligt, är saknaden av en stabil skadefri back som kan ingå partnerskap med Acerbi. Luiz Felipe är tillräckligt bra, men han spenderar mer tid på Padeia än han gör på Olimpico-gräset och sedan, och Patric håller inte som back-up.

Jag tror, trost allt, att den sista Champions-platsen går till Milan. De verkar överlag solida när man tittar på truppen. Afrikanska mästerskapet är en akilleshäl för dem med både Kessié och Bennacer borta men Tonali, Bakayoko och Krunic borde kunna behålla fortet där. Milan tar 4: e plats. 


Sia:
— Innan sa jag att jag håller Inter, Juventus och Napoli som titelutmanare följt av Milan, då vore det konsekvent att hålla de lagen som CL-lag också. Men jag får korrigera lite i mina tankar. Jag ser de tre nämnda lagen som starkast och bäst rustade truppmässigt för att ta CL-platserna. Däremot så vill jag brassa in Mourinhos Roma som CL-utmanare. Roma ser redan ut som ett Mourinholag och jag är ingen att tippa emot the special one. Inter, Juventus, Roma och Milan tar sig till CL.

* * *



SALVEZZA
Nykomlingarna har visat allt annat än klass (utom en gång...) och är självklara kandidater till att falla tillbaka. Men vilka av de andra känns som tänkbara utmanare
?

Richard:

— Sätta en slant på Spezia känns som ett tryggt spel i det här. Förlusten av Italiano och ett gäng viktiga spelare plus att laget inte stärkt upp tillräckligt gör att laget kommer ha svårt att klara sig kvar.

Erik:
— Spezia har en svår säsong framför sig och tappat succétränaren Vincenzo Italiano till Fiorentina. Thiago Motta är inget övertygande namn som ersättare medan Genoa gjort mängder av förändringar i truppen, som vanligt. Förra säsongen blev stabilare än väntat men rasrisken är alltid överhängande i den klubben.

Trygve:
 
Empoli ser väldigt trevligt ut. Sticker tydligt ut bland nykomlingarna. Om någon av de som kommer klara sig så är det dem. Samtidigt får vi  komma ihåg Empoli 18/19, med ett lag bestående av Di Lorenzo, Hamed Traorè, Bennacer, Krunic, Zajc, Caputo, som inte lyckades behålla platsen.
Tror det kommer att bli väldigt tungt för både Salernitana och Venedig, även om den senare har försökt att värva amerikanskt för att rädda sig kvar.


Sia:
I botten ser jag att Empoli och Spezia får göra upp om sista nedflyttningsplatsen, medan Salernitana och Venezia tyvärr åker ur. Spezia har en intressant spelidé men kommer läcka i försvaret. Empoli är ett väldrillat och väloljat maskineri med en bra och rutinerad tränare samt en intressant Regista i Ricci på mittfältet. Det blir en rejäl kamp. Hellas kommer få det jobbigt också..
 

La Curva-redaktionen2021-09-10 17:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)