Fem snabba: Slavia Prag - Milan

Returmatchen i Europa Leagues åttondelsfinal borta mot Slavia Prag är nu färdigspelad och det blev inte mycket till match om vi ska vara ärliga. I och med Prags tidiga röda kort (minut 20) var det alltså spel med en man mer för Milan. Med en tvåmålsledning från första matchen blev detta en lättjogg i parken och inget test över huvud taget ur ett defensivt perspektiv (bortsett från Maignans monsterräddning innan skadan). Nedan presenteras "Fem snabba":

Pioli

Först och främst vill jag säga att jag aldrig varit särskilt fascinerad över vår coach. Jag har aldrig riktigt fått den där stjärnviben av honom - en tränare som inte är tillräcklig för att bossa över något storlag. Jag tror det är pondusen jag vill få fram jag är osäker på att han besitter. Allt detta suddas sakteligen med tunna drag ut för var match som går och jag tror definitivt han stärkts i självförtroende efter ledningens och Zlatans uttalanden om att han gör ett bra jobb. I den här matchen tycker jag han gör mycket rätt. Att han spelar ordinarie startelva visar på att han har respekt för motståndet, att avancemanget absolut inte är klart och även hungern på att vinna EL, nu när ligaspelet ser fint ut och nästkommande CL mer eller mindre känns klart. Vidare tycker jag han gör ett bra matchcoachande i att byta ut viktiga spelare i andra halvlek inför Hellas i helgen och in med spelare som behöver komma igång efter skador, läs Thiaw och Kalulu. Gillar även att Chukwueze som haft en katastrofal debutsäsong i Milan ändå får 30 min.

Dödsstöten

Då matchbilden blev väldigt annorlunda i samband med Slavia Prags utvisning fick vi se ett Milan som verkligen tog vara på chansen att döda matchen redan efter 45 minuter. Det ska sägas att Prag var taggade till tusen i början av matchen och hemmalaget såg ut att kunna göra match av det här innan Tomas Holes halvbilliga röda kort som dödade hemmalagets vinstchanser. Efter det röda kortet blev det spel mot ett mål där Pulicic, Loftus Cheek och Leao lyckades hitta nätet alla tre innan halvtid, och därmed döda matchen. Noterbart är att Leao förmodligen gjorde sitt hittils snyggaste mål för säsongen.

Mike Maignan

En kväll som inte slutade allt för väl för vår stjärnkeeper. Efter att ha fått en smäll i en duell på smalbenet i minut 10-15 någonstans, och med både ett och två försök till fortsatt spel, blev det till slut för mycket och Maignan satte sig besviken i eget straffområde med handskarna avkastade. En ruggig fotparad hann han med innan han blev utbytt mot Sportiello. Låt oss nu alla hoppas att skadan inte blir långvarig.

Domarinsatsen

En tuff match för svenske Glenn Nyberg, som förmodligen ikväll kommer ligga och grubbla på om han gjorde rätt i att visa ut Holens. En rejäl pungspark för Slavia Prag som alltså får rött i båda mötena mot Milan, addera en 0-2-uppförsbacke på det. Nej, jag tycker det röda kortet var alldeles för hårt dömt, då det för det första var tidigt in i matchen och även att utförandet inte är med en sån där vårdslöshet och aggression. Oklart om Holes även gör det med mening. Ett solklart gult, men inte mer i min bok. Detta väckte självklart starka reaktioner från både spelare, ledare och hemmapubliken, dock lade sig de starkaste känslorna efter ett tag, även om matchen mer eller mindre var död efter första halvleks slut.

En slavisk armé delade både ut ris och ros

En match som fick mig att få gåshud till en början då Fortuna Arena fullständigt kokade i hopp om att vända på steken i matchserien. Imponerande röj från hemmaklacken hela första halvlek igenom, trots motgångar i både utvisning och 0-3-underläge. I andra halvlek avtog den där elektriska stämningen något och det skulle även bli värre i den sista tredjedelen då Leao tydligt protesterade i att ta upp bollen med händerna vid en Milanhörna, då glåpord och inkastande av föremål skickades in från hemmaklacken. Förmodligen var det rasism inblandat i händelsen då det tog ett bra tag innan spelet kunde fortsätta, då domare Nyberg såg konfunderad ut i hur han skulle agera. Hela fadäsen slutade med att Slavia Prags lagkapten ställde sig nedanför klacken och sa några väl valda ord - bra jobbat!