Från frysboxen till möjligt VM-spel

Från frysboxen till möjligt VM-spel

Under lördagskvällen gör Nigeria entré i fotbolls-VM, då man tar sig ann Kroatien på Kaliningrad Stadium. Länderna - som för övrigt har Argentina och Island i sin grupp - innehåller trupper fyllda med välkända spelare. För den breda massan är Luka Modric, Alexander Iwobi och Ivan Perisic de mest tilltalande namnen - för mig, som Crotone-supporter och allmän fotbollsälskare - är Simy Nwankwo, Nigerias och Crotones gänglige anfallare - anledning nog att slå på TV4 klockan 21 ikväll.

Visst, jag vet inte om Simy kommer att spela kvällens match mot Kroatien. Med endast två landskamper på kontot är det föga troligt att han ges chansen mot ett tufft Kroatien, än mindre troligt är det att han startar. Men jag lever på hoppet, precis som Simy gjort under större delen av sin tid på den kalabriska kusten och i Crotone. 

Efter att ha avslutt sin andra säsong i Crotone kan Simy, med sina 7 mål på 22 Serie A-matcher, titulera sig lagets skyttekung. Detta efter att ha inlett större delen av inledningen som bänkspelare, och valet bakom både Marcello Trotta, Marco Tumminello, Ante Budimir och fiskpinnarna. Frysboxen var Simys plats - men snart skulle han tina upp. Srändigt positiv och hårt jobbande skulle han snart få sin chans. 

"Den enes död, den andres bröd". Så brukar det heta. Så blev det också för Simy när spelarna i Crotones anfallsbesättning, en efter en, hamnade på skadelistan. Tumminello och Budimirs skadefrånvaro, samt att Trotta förpassades till en ytterposition, såg till att bana väg in i startelvan för Simy. En möjlighet som nigerianen på bästa sätt tog till vara på. 


(Foto: Bildbyrån)

Med 7 mål på 22 matcher(som sagt) gjorde sig Simy ett namn inom Serie A-fotbollen. Hans udda, aviga, men ack så charmerande spelstil - samt en fin målprodution, innehållande bland annat en cykelspark mot självaste Juventus - var några ingredienser i det som nu blvit en nybakad, nigeriansk landslangsman. Två landskamper har det hittills blivit för anfallaren. Båda i genrepsmatcher - mot Kongo och Tjeckien - inför det rådande VM-slutspelet, där Simy gavs 90 plus 21 minuters speltid. 

Nu väntar premiärmatchen mot Kroatien. I konkurrens med anfallare som Ahmed Musa, Kelechi Iheanacho, Odion Ighalo, Alexander Iwobi och Victor Moses ska Simy försöka roffa åt sig ett par minuters speltid under detta VM. Oavsett hur mycket speltid det blir för nigerianen - som hade namnen, och tillika landsmannnen, Nwankwo Kanu som idol som liten - så gör han en av säsongens häftigare resor: Från frysboxen i Crotone till möjligt VM-spel. 

Joel Askjoel.ask39@hotmail.comJoelAsk392018-06-16 12:09:00
Author

Fler artiklar om Crotone