Lagbanner
Genoas evige nummer 6

Genoas evige nummer 6

Här nedan följer en presentation utav Genoas största legend genom tiderna - försvarsspelaren Gianluca Signorini. En spelare som gick ett mycket tragiskt öde till mötes men vars kämparglöd som förgyllde klubben mellan åren 1988-95 aldrig kommer att glömmas av någon Genoa supporter.

Gianluca Signorini föddes i Pisa år 1960, där han även började sin karriär tillsammans med stadens lag i Serie C1. Efter att ha spelat i klubbar som Livorno, Ternana och Parma, där han fick sitt genombrott och blev en nyckelspelare, flyttade han vidare till Nils Liedholms Roma.

Kärlekssagan Signorini - Genoa började sommaren 1988 då han beslöt sig för att ta farväl av Rom, där han bara hade spenderat en säsong i Roma, och reste norr ut mot regionen Liguria för att skriva på för Genoa. Övergången innebar att han bytte ner sig från att spela med ett topplag i Serie A till spel i Serie B med ”i Grifoni”, som nu hade varit i Serie B ett bra tag. Klubben hade inte spelat i Serie A sedan säsongen 1983/84 och målet inför nästa säsong var ta sig tillbaka till högsta divisionen.

Signorini fick ett varmt välkomnande av klubben och tränaren Franco Scoglio utsåg honom till lagkapten. Att utnämna en av de nya spelarna till lagkapten kan tyckas vara ett osäkert drag, men Signorinis ledaregenskaper fullkomligt lyste i hans agerande i försvarsspelet och det kom att visa sig att det inte var något misstag att låta Gianluca bära kaptensbindeln.

I Genoa tilldelades han tröja nummer 6 och fick spela libro, en position som Gianluca Signorini anses vara den absolut bästa någonsin på att bemästra. Hans hårda och tuffa spelstil samt hans starka huvudspel gjorde att han dominerade i försvarsspelet och att han snabbt vann fansens hjärtan. Signorini bidrog mycket till att Genoa lyckades vinna Serie B säsongen 1988/89 och återigen fick träda in den italienska fotbollens finrum.

Signorinis första säsong med Genoa i Serie A slutade med en 11:e plats men hans andra säsong blev en succé. Laget slutade på en minst sagt överraskande 4:e plats och kunde därför se fram emot UEFA spel, som hade större prestige än idag, till den kommande säsongen och med Signorinis imponerande förvarsspel och ledarskap såg man framemot att mäta sina krafter mot internationellt motstånd, men man kunde knappast ana vilka framgångar som väntade.

Säsongen 1991/92 är fortfarande en av de mest omtalade i Genoas historia. Laget tog sig hela vägen till semifinal i UEFA cupen och på sin väg dit blev man det första italienska laget att slå Liverpool på Anfield, tänk att man endast tre säsonger tidigare spelade i Serie B! Dessvärre gick det inte lika bra i ligaspelet för Signorinis lag där man med nöd och näppe lyckades undvika nedflyttning.

De kommande åren hängde laget kvar på den nedre halvan av tabellen men trots det stannade Gianluca Signorini troget i klubben och spelade alltid med hjärta. Men säsongen 1994/95 lyckades inte Genoa undvika nedflyttning och då valde Gianluca Signorini att efter sju år som lagkapten ta farväl av klubben som älskat honom sedan första stund. Han fortsatte att spela fotboll i lägre divisioner och avslutade karriären i Pisa 1997.

År 2000 insjuknade plötsligt Gianluca Signorini i en ovanlig sjukdom som gjorde att han blev helt paralyserad. Hans tillstånd var så allvarligt att han inte ens kunde prata längre.

I Mars 2001 hölls en hyllningsmatch till hans ära. Innan matchen skulle börja satt han i en rullstol i mittcirkeln, utan att kunna röra en muskel, omringad av Genoaspelare inför 30 000 applåderande åskådare på Luigi Ferraris och lät sin dotter Benedetta Signorini läsa upp dessa ytterst rörande ord:

”Jag vill resa mig upp och springa tillsammans med er, men jag kan inte. Jag vill sjunga tillsammans med er, men jag kan inte. Jag skulle vilja att allt det här bara var en dröm som jag kommer att vakna upp ifrån, men det är det inte”

I november 2002 dog Gianluca Signorini i vad som blev ett av många mystiska dödsfall bland fd italienska fotbollsspelare. En utredning inleddes och många pekade på sambandet mellan prestationsförhöjande preparat och dödsfall bland fotbollsspelare, men hittills verkar man inte ha fått någon klarhet i fallet. Samma år lät Genoa hans tröjnummer bli för evigt bundet till honom och idag är även Genoas träningsanläggning döpt efter honom - Centro Sportivo Gianluca Signorini.

Gianluca Signorini är och kommer alltid att förbli en sann legend i Genoa och han var värd ett bättre slut på sitt liv. Jag hoppas att denna artikel kommer att värna om minnet av denne evige nummer 6. Resta in Pace

Länk till Gianluca Signorinis hyllningsmatch:
http://www.dailymotion.com/video/7674

Källor: 
www.channel4.com
http://en.wikipedia.org
www.rideforlife.com

Emil Carlström2007-07-28 21:47:00
Author

Fler artiklar om Genoa