Summering av försäsongen

Summering av försäsongen

Genoa har skiftat plats med närmaste rivalerna Sampdoria och är nu tillbaka i finrummet igen efter en blixtvisit i Serie B. Vi tar en titt på vad som hänt under sommaren och blickar framåt mot kommande säsong.

Mercato
Det mest prestigefyllda tillskottet får Mateo Retegui, som varit ett hett villebråd, anses vara. Anfallarens prislapp sägs ha hamnat på omkring 12 miljoner euro vilket innebär en stor investering för Genoa. Dessutom får Morten Frendrup skandinaviskt sällskap på mittfältet i form av sin namne Morten Thorsby, som hämtats in från Union Berlin. Det nyförvärv, utöver ovan nämnda samt de lån som gjorts permanenta, som är närmast en tilltänkt startelva lär vara vänsterfotade wingbacken Aarón Martín. Spanjoren, med flerårig rutin från såväl La Liga som Bundesliga, anslöt på free transfer från Mainz. En fullständig genomgång av sommarens transferfönster hittar ni här.

Träningsmatcher
Genoa - Fassa 12 - 0
Målskyttar: Gudmundsson 4, Sabelli 2, Yalcin 2, Yeboah 2, Jagiello 1, Självmål

Matchen mot WSG Tirol ställdes därefter in på grund av oväder.

Genoa - Venezia 1 - 4
Målskytt: Gudmundsson (straff)

Genoa - Monaco 1 - 0
Målskytt: Gudmundsson (straff)
 
Genoa - Cremonese 0 - 0 

Skiss av startelva
Anfallslegendaren Alberto Gilardino tillsattes som interimtränare i december föregående år, men de fina resultaten ledde snart till att anställningen gick över i en permanent form. Den förre Genoa-spelaren valde till en början att formera laget i ett 4-3-3 men allteftersom säsongen led mot sitt slut gick han istället över till att mer frekvent använda sig av en trebackslinje. Det är också med tre mittbackar som Genoa förväntas ställa upp i återkomsten till Serie A.  

Förväntad startelva i premiären: Martinez - Bani, Vogliacco, Dragusin - Hefti, Badelj, Thorsby, Strootman, Martin - Gudmundsson - Retegui 

På mittfältet kommer antagligen Morten Frendrup att roteras in en hel del. Det återstår att se om man litar på Hefti och Sabelli som alternativ ute till höger, då det har ryktats en del om nyförvärv på den positionen. Bland annat viskades det om att Danilo D´Ambrosio var nära men han hamnade tillslut istället i Berlusconis Monza. Talangen Luca Lipani närmar sig Sassuolo för en övergångssumma som rapporteras ligga omkring 10 miljoner euro. Möjligtvis är dessa pengar öronmärkta till ytterligare förvärv innan fönstret stänger. 

Spelfilosofi
Analytikern Jack Manship har gjort en gedigen genomgång av hur laget agerat under Gilardino i Serie B, som ni kan hitta här. Vid speluppbyggnaden faller de två sittande mittfältarna Strootman och Badelj ner på vardera sida om den centrala mittbacken och pressar ut “yttermittbackarna” mot kanterna. Detta medför i sin tur att wingbacksen pressas upp ytterligare. “Yttermittbackarna” hamnar ofta i en position av en traditionell ytterback och de båda sittande mittfältarna ligger kvar som en sköld för att motverka omställningar. Albert Gudmundsson är en viktig pusselbit för Gilardino och man vill hitta honom i ytan mellan mittfältet och spjutspetsen, där han är mycket skicklig på att hitta instick. Mycket talar för att Gudmundsson kommer att användas på ett liknande sätt kommande säsong för att länka ihop mittfältet med Retegui. 
Vid offensivt bolltapp vill man direkt döda omställningen via en hög återerövringspress. Även vid uppställt försvarsspel sätts frekvent en hög press in. Under Gilardinos första halvår var de skickliga på att använda bollvinsterna högt upp i plan till att direkt skapa målchanser. Det återstår att se huruvida de kommer att våga pressa lika intensivt när motståndet nu kommer att vara av en högre skola. 

Tävlingspremiär 
På fredagkväll är det dags för tävlingspremiär när Modena gästar Luigi Ferraris i 32-delsfinalen av Coppa Italia. Även om gästerna återfinns i Serie B så blir det någon form av värdemätare då fokus för första gången den här säsongen skiftar från prestation till resultat. Framförallt kommer vi att få en fingervisning kring en tilltänkt startelva i seriepremiären, som ju väntar bara åtta dagar bort efter matchen mot Modena. 

John Johansson2023-08-07 13:12:00
Author

Fler artiklar om Genoa