2016-12-04 16:45

Ajax - FC Groningen
2 - 0

Fem mål på Luigi Ferraris

Trots Genoas poäng- och måltorka tog man emot tre av båda sorterna, trots en till synes omöjlig uppgift mot ett Udinese med en formtoppad Antonio Di Natale och en utvisad målvakt.

Vem hade väntat sig att de första tre poängen skulle komma mot Udinese? Ett lag som tidigare slagit självaste Juventus och ett oavgjort resultat borta mot mästarna Inter och till råga på allt kom med två raka segrar och två raka nollor i protokollet för målvakten Handanovic. Genoas facit i de tidigare omgångarna väger inte lika tungt, huruvida man vill väga det oavgjorda derbyt mot Sampdoria går väl att diskuteras. Måltorkan har satt sina spår och endast belönat Genoa med bara ett ynkligt mål gjort på de första fyra omgångarna och eviga kryss som inte gjort en människa glad. Att dessutom Udinese har en landslagsforward i form av Antonio Di Natale i storform hjälper inte Genoas odds mycket inför drabbningen. Botemedlet fanns dock till hands under kvällens match, och stavas Marco Borriello.

Det började lite oturligt för Genoa när Fabiano skadade sig under uppvärmningen och var tvungen att bytas av för Alessandro Lucarelli, vilket visade sig gå bra ändå. I övrigt blev uppställningen som väntat och med det sagt fick vi se Marco Borriello bilda anfallspar med Beppe Sculli i ett 4-4-2 system. Ännu är kanske inte den ultimata uppställningen färdigställd men Gasperini fick i alla fall denna gången se en uppställning som lyckas producera mål. Matchen började med ett kanonskott från den före detta Milan anfallaren Borriello vars skott räddades av Handanovic som tippade den i ribban, mycket nära 1-0 till Genoa. Lyckligtvis skulle det inte dröja särskilt länge innan målet faktiskt kom. I matchens 21:a minut avlossade Juric en frispark som tvingade Handanovic att lämna retur, något som han kunde beklaga sig för över efteråt då bollen hamnade hos Marco Borriello som drog till på volley och ordnade både sitt första mål för säsongen och en viktig ledning för Genoa.

Udinese saknade inte målchanser men de var inte tillräckligt vassa för att överlista Rubinho i Genoamålet. Istället var det återigen Borriello som var närmast att näta. Hans avslut tog ännu en gång i ribban och hindrade Genoa från att få gå in i halvtidsvila med två mål istället för ett i ledning. De Rosa hade även han en jättemöjlighet att göra 2-0 när Leons hörna hittade fram till honom då Handanovic missade att få undan den. Nicken gick förargligt nog över ribban och publiken på Luigi Ferraris kunde pusta ut igen. Men det dröjde inte länge innan 2-0 kom i andra halvlek. Återigen var det en hörna som letade sig fram till en målhungrig Borriello som satte fram skallen och nickade in tvåan och fick arenan att vråla. På 47 minuter hade han gett sitt lag en komfortabel 2-0 ledning och dessutom tagit sig själv in i målprotokollet två gånger. Men än var inte matchen avgjord.

I matchens 50:e minut rusade Rubinho ut från sitt målområde och tog bollen med händerna vilket gav honom ett rött kort vilket fick samtliga Genoaspelare att protestera mot domslutet då det bara var Rubinhos ben som var över straffområdeslinjen. Hursomhelst fick Rubinho bege sig till omklädningsrummet och ersättas av Scarpi som bytte med Danilo. Frisparken togs om hand av Di Natale som hittade Asamoah som ordnade ett mål åt sitt lag. 2-1.

Gasperini bestämde sig för att fortsätta med en fyrbackslinje och bytte ut Beppe Sculli och satte in Francesco Bega som skulle ta tag i backlinjen ånyo. Genoa klarade sig undan ett kvitteringsmål då Di Natale blev avblåst för offside. Udineses reduceringsmål hade uppenbarligen fått sina följder. Di Natale var ständigt på språng och man lyckades samla allt fler i sina anfall. Genoa var något passiva i och med utvisningen och tvingades satsa på kontringar. En frälsning kom dock i matchens 74:e minut då Borriello blev neddragen i straffområdet av Zapata och fick en straff. Borriellos och Genoas tredje mål för kvällen var ett faktum, men det gav inte andrum i mer än tre minuter då Giandomenico Mesto sköt ett skott som ändrade bana när det tog på De Rosa och därmed ställde Scarpi som fick släppa in sitt andra mål i sin debut. Det var hursomhelst det sista i matchen och Genoa tog en efterlängtad seger mot Udinese. Borriello hade rikligt med målchanser och hade ribban inte stoppat honom hade han kanske fått göra fem mål istället för tre.

Tre sköna poäng och möjligen har måltorkan flytt. Det är minst sagt välbehövt då Napoli väntar härnäst. Det mest glädjande för kvällen var hursomhelst Marco Borriellos målkalas, något som både han och laget behövde. Framtiden ser med ens ljusare ut.