Gästkrönika: Sanningen bakom Genoas och Napolis vänskap
Genoas och Napolis supportrar firar avancemanget till Serie A tillsammans på Marassi

Flera har undrat varför Genoas och Napolis supportrar har en sådan ovanlig vänskap mellan sig. Här kommer den sanna historien och varför vi är bröder för alltid!

Denna artikel publicerades 2007-10-06.

Vänskapen mellan Genoa och Napoli supporters har alltid funnits. Först och främst därför det fanns ett väldigt stor ”koloni” av Napolitanare i Genua under 50 talet som bodde i den gamla delen av staden kallad ’I Carruggi’ som består av väldigt smala gator och som fortfarande är den största medeltids stadsdelen i Europa. På den tiden var Genua bara Rossoblú (röd och blå), och de få Sampdoria supportrarna höll sig mest väster av ”Lanterna” i förorten Sampierdarena där dom flesta industrierna höll hus och den resterande immigrationen från södra Italien bosatte sig. Det blev då ganska naturligt att Napolitanerna som ville se på fotboll gick tillsammans med sina Genovesiska vänner och titta på ”U Zena” som blev om man kan utrycka sig så deras andra lag.

Men den stora vänskapen mellan Napoli och Genoa supportrarna började på allvar 1982. Det var den 16 Maj och Genoa spelade sista matchen på San Paolo mot Napoli. Det fattades bara en poäng för Genoa för att hålla sig kvar i serie A, samtidigt som Milan som låg bakom Genoa i tabellen spelade i Cesena. Genoa gör det första målet av Massimo Briaschi och avslutar första halvlek med en 0-1 ledning. Under tiden ligger Milan under i Cesena med 1-0 och allting ser lugnt ut. Men hur kan de vara lugnt när ”il Grifone” är involverade? Andra halvleken börjar med cirka sex minuters försening i Neapel och 10 minuter  in på halvleken gör Criscimanni (en före detta spelare i Genoa) 1-1 målet och kort därefter gör Neapel 2-1 av Musella. Panik bland Genoa supportrarna som blir lite lugnare när Cesena gör 2-0 målet mot Milan. Men då gör Bologna mål mot Ascoli på bortaplan och vi är tillbaka i serie B. Under tiden gör Jordan 1-2 för Milan i den 67 minuten. Tre minuter senare gör Ascoli 1-1 och vi är i serie A åter igen.

Ställningen i tabellen just nu: CAGLIARI 25, GENOA 24, BOLOGNA 24, MILAN 22, COMO 17.

Då ”somnar” plötsligt alla Cesenasspelare och Milan gör först 2-2 och sedan 3-2.

Ställningen i tabellen är nu: CAGLIARI 25 MILAN 24 GENOA 24 BOLOGNA 24 COMO 17.

Då precis i sista minuten gör Ascoli mål igen och leder med 2-1, så Bologna hamnar på 23 poäng och hamnar i Serie B. Det verkar Genoa också göra men plötsligt på San Paolo börjar hela publiken (och San Paolo är stor och fullsatt) att sjunga ”GENOA, GENOA, GENOA” och det blev en signal till dom egna spelarna: Genoa får inte hamna i Serie B, och samtidigt i Cesena festar Milan supportrarna för fullt.  Ett fullsatt San Paolo fortsätter: ”GENOA, GENOA, GENOA” och Napolis målvakt Castellini, lyckas på något sett i den 87 minuten att snubbla och tappa bollen, så att det blir hörna för Genoa. Publiken fortsätter skrika: ”GENOA, GENOA, GENOA”. Genoa (kommer inte ihåg vilken spelare) lägger hörnan som passerar igenom hela Napolis straffområde och Faccenda lyckas sätta dit bollen. San Paolo exploderar och Genoa och Napolis supportrar kramar varandra, tårarna flödar. Genoa är kvar i Serie A. Sista tre minuterna är inte mycket till fotboll. Bollen hamnar konstant på läktarna. Genoa supporters kommer aldrig att glömma denna afton och sen dess är vi bröder, tvillingar och inget kan skilja oss åt, inte ens Italienska fotbollsförbundet.

De var därför det var en stor fest i Genua på Marassi när vi båda tillsammans, hand i hand, lyckades äntligen komma upp i Serie A. Det var därför att trots man spelade bakom stängda dörrar förra helgen, Genoa och Napolis supportrar satt tillsammans utanför stadion för att lyssna på matchen på radion. Även när Genoa anlände till flyg till Neapel välkomnade man Genoasspelarna på flygplatsen. Napolis supporters var även på plats och applåderade när Genoaspelarna kom till sitt hotell och när man anlände till Stadion.