Lagbanner
Derby della Lanterna: Drömmålet av Branco
Derby-nostalgi signerat Branco

Derby della Lanterna: Drömmålet av Branco

Inför säsongens andra derby mot ärkerivalen är det dags att börja sprida nostalgi i vårt Genoa-läger, och vad passar bättre än att berätta om ett av det mest klassiska målen som någonsin gjorts i Genua-derby?

Vi skruvar tillbaka klockan till år 1990. En tid då järnridån höll på att luckras upp efter årtal av spänningar mellan öst och väst. En tid då hockeyfrillor fortfarande var fullt acceptabla på en fotbollsplan. Italien hade varit värd för årets VM-slutspel som slutade med att Väst-tyskland kunde åka hem till ett nytt Tyskland som segrare. Inget VM-guld på hemmaplan blev självklart en besvikelse för de italienska fansen och efter en lång baksmälla var det dags för Serie A sparka i gång igen.

Säsongen 1989/90 förde dåtidens Messi sitt Napoli till Scudetton men för Genoas del såg säsongen annorlunda ut. Laget var nykomlingar men lyckades med marginal hålla sig över nedflyttningsstrecket och avslutade säsongen på en 11:e plats. För att återvända starkare till nästa säsongen köpte man in ett antal spelare under sommaren. En av dem var en brasse vid namn Cláudio Ibrahim Vaz Leal, men mer känd som Branco. Om man skulle jämföra honom någon av nutidens spelare så skulle det vara Roberto Carlos. En Försvarsspelare med slägga till vänsterfot, vilket han senare kom att visa.

I säsongens första derby var Genoa bortalag och Sampdoria var den klara favoriten inför matchen. Coppa Italia-triumfer både 1987/88 och 1988/90 samt supercupen samma sommar var resultatet av det starkaste Sampdoria på många år. Genoa stod inför en mycket tuff uppgift.

Genoa tar ledningen i matchen genom “Lo Skipper” – Stefano Eranio och glädje bland Grifoni sprider sig på läktarna. Sampdoria utjämnar dock med ett mål från Gianluca Vialli, men denna aftons stora bomb hade dock inte hunnit smälla än.

Då matchen börjar närma sig sitt slut blåser domaren i sin visselpipa. Genoa får en frispark. Det är ett ganska dåligt läge att försöka gå på känsla ifrån, bollen ligger drygt 30 meter från mål. Det här var ett läge för en riktig vänsterslägga, mer känd som Branco. Genoa spelarna ställer upp sig och hela Sampdoria ser ut att undra vad storebror kommer hitta på för något. Efter att ha mätt ut avståndet från bollen till muren blåser domaren i pipan. Fram till bollen från höger springer en Genoa spelare (Aguilera), men istället för att skjuta klackar han bollen bakom sig där den möter en framstormande Branco som klipper till för kung och foster land. Bollen får en sällan skådad boll bana och dyker ner under ribban i målvaktens hörn framför Gradinata Nord! Publiken kan inte tro sina ögon! Vad man har bevittnat är dock än idag det snyggaste målet som någonsin gjorts i ett Genoa derby i modern tid. Genoa vinner derbyt med 2-1 och Branco blev den stora matchhjälten. Målet i rörliga bilder går att se här

En liten kuriosa är att Genoa fans lät göra ett vykort utav målet som man senare ska ha skickat som julhälsningar till sina blåvita ärkerivaler (se topp bilden)

FORZA GENOA

Emil Carlström2008-02-13 23:08:00
Author

Fler artiklar om Genoa