Trofeo Spagnolo: Genoa - AZ Alkmaar 3 - 1

Traditionsenligt spelade Genoa match var för att hedra Russoblu supportern Vincenzo Spagnolo som tragiskt miste livet före en match mot Milan i januari 1995. I år stod Holländska AZ Alkmaar för motsåndet och Genoa såg vassa ut.

Iför 12 000 personer på Marassi tog Genoa emot AZ Alkmaar med Svergie bekantingen Ari på topp för AZ. Genoa började matchen med ett 3-4-3 system och ställde då upp med följande spelare i och med Bocchettis, Criscitos och Vanden Borres frånvaro:

Rubinho

Potenza                      Ferrari                     Biava

Mesto           Milanetto           Juric            Modesto

Sculli                   Figueroa              Palladino

Detta skulle även vara ett avgörande test för Figueroa som inte har imonerat hittills under försäsongen. Man vill inte stå med enbart ett alternativ ifall Lucho inte håller måttet tills januaris mercato. AZ rivstatade och gjorde 1-0 redan i den första minuten mot ett sovande Genoa försvar. Genoa trodde väl fortfarande att man mötte Serie D lag som tidigare under försäsongen, men nu var det betydligt högre tempo och klass på spelarna och det verkade överaska Genoa till en början. 1 - 0 genom Brett Holman som senare också hade ett skott i stolpen. Men Genoa vaknade och tog över både taktpinnen och spelet. Stundtals hade AZ svårt att komma över mittlinjen och Genoa kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Helt rättvist kvitterar Genoa i slutet av halvleken på straff av Figueroa, sedan Sculli stängts av Donk inne i straffområdet.. Ett helt fel domslut i mina ögon då Donk gjorde ett perfekt försvarsingripande. Donk åkte även på sitt andra gula kort och blev utvisad.

Genoa fortsatte att pressa AZ i andra och tidigt i halvleken bytte Gasperini in Rossi, Gasbarroni and Rubèn Olivera vilket skulle bli ett avgörande byte. Nästan direkt börjar Gasba trolla ute på sin vänsterkant och börjar utmana sin försvarare och mata in inlägg. På ett av dessa nickar en omarkerad Olivera in 2-1. AZ ser ut som ett slaget lag och Ari är väldigt ensam på topp. Ferrari gör även han ett strålande jopp med erkänt starka Ari och vinner nästan alla dueller dem emellan.  Genoa gör nu fler byten och formstare Di Gennaro kommer in och tillsammans med Gasba har man ett fin komination som öppnar upp för Olivera som trycker dit 3 - 1 i nättaket bakom Didulica. Olivera som är i hysterisk form och har hitills gjort hela 11 mål sedan han kom till klubben i juli. Ari lyckas en gång skaka av sig Ferarri och kommer i en duell med Rubinho. Domaren dömmer straff för AZ en straff som Ari själv tar hand, men Rubinho gör en fin räddning. Helt rättvist då det i mina ögon inte såg ut som någon straff. Genoa äger tillställningen helt i andra halvlek och det är bud på fler mål. Efter matchen delade Vincenzo Spagnolos föräldrar ut pokalen till Genoas lagkapten, Rossi.